Traian Băsescu sperie România cu pericolul clanurilor țigănești dintr-un calcul pur electoral?

traian basescu

Traian Băsescu, fost președinte al României și actual europarlamentar din partea PMP, a declarat, pe pagina sa de Facebook, că ”grupările țigănești de tip mafiot” au revenit în țară și par să nu respecte legile, iar dacă Ministerul de Interne nu acționează este posibil ca peste 6 luni să ne fie frică să ieșim pe stradă. Sociologul Ciprian Necula spune că este un simplu calcul politic (dar periculos), pentru că „partidul lui este unul care se luptă să ajungă la 5%. Reamintim că fratele său a fost condamnat la închisoare pentru trafic de influență într-un dosar în care a fost implicat o grupare de rromi. Acesta este și nașul de botez al celui numit Bercea Mondial.

„Peste şase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe specializate, în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite. Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa”, a scris fostul președinte pe rețeaua socială.

Într-un lung comentariu pe această temă, el mai spune că „grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori. Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe”.

Violenţa în spaţiul public a devenit un fapt divers cotidian care până acum câteva luni era o raritate, mai susține Băsescu. Acesta cere Ministerului de Interne să ia cât mai repede măsuri pentru a gestiona situația.

„Nu mai avem prea mult timp. Poliţiile locale trebuie să devină un partener al Poliţiei Naţionale. Trebuie să transmită zilnic la Inspectoratele de Poliţie informaţii despre grupări infracţionale din comunitate, despre distribuitorii de droguri care circulă prin cartiere mai ceva ca poştaşii, trebuie să se implice în asigurarea siguranței cetăţeanului. Dacă Ministerul de Interne va continua să rămână desprins de informaţia din teritoriu, în lipsa căreia nu poate acţiona, este posibil ca peste 6 luni să ne fie frică să ieşim pe stradă după căderea intunericului, sau să avem teamă a ne părăsi ziua locuinţa de frica spărgătorilor”, a avertizat el.

Europarlamentarul mai face o pledoarie pentru intervenția în forță a poliției și a jandarmeriei.

„Când văd un poliţist sau un jandarm lovit de un infractor, parcă am impresia că statul însuşi a primit un pumn în plină figură, dar societatea îi cere statului să răspundă proporțional la violenţa infractorului. Iar infractorul nu stă pe loc, pentru ca statul să-i răspundă proporțional. Ori mai loveşte odată, ori fuge şi lasă statul fără răspuns proporțional. Dacă acum nu lăsăm Poliţia şi Jandarmeria să neutralizeze fără menajamente grupările de crimă organizată, folosind mijloace proporţionale cu răul făcut victimelor, pentru a instaura legea şi ordinea publică în stradă, peste şase luni va fi prea târziu”, insistă Băsescu.

Un calcul electoral

Sociologul Ciprian Necula, activist pentru drepturile romilor, a reacționat în mediul online la scurt timp după postarea lui Traian Băsescu.

„Un fost președinte, promotor al rasismului, etnicizează criminalitatea în scop electoral, nu poate mai mult”, a scris acesta pe pagina lui Facebook, în postare anunțând că asociația lui va sesiza din nou CNCD.

Contactat de Libertatea, Ciprian Necula a declarat că atacul lui Traian Băsescu este unul „foarte bine calculat” și are un scop electoral, întrucât „partidul lui este unul care se luptă să ajungă la 5%, are nevoie de puncte electorale”.

„Nu este o întâmplare că, după ce Traian Băsescu s-a înrudit cu Bercea Mondialul într-o perioadă de campanie care i-a folosit unui condamnat din rândul lor, vine cu un astfel de atac. După moartea lui Vadim Tudor, a rămas un spațiu gol. Discursul partidelor s-a diluat în toate partidele mainstream din România, dar nu este cineva care să catalizeze în mod necesar la fel cum făcea Vadim cu naționalismul și șovinismul ieftin”, a declarat, pentru Libertatea, Ciprian Necula.

Activistul mai este de părere că astfel de mesaj îi fac foarte mult rău comunității rome.

„Romii, dar și România, sunt afectați. Totuși, acest om a fost președinte un deceniu. Din păcate, romii s-au obișnuit cu rasismul de zi cu zi. Sunt tăbăciți oarecum. Sigur, există o dezamăgire. Romii sunt aici de când s-a înființat statul român, de 800 de ani, și când aud un politician care etnicizează criminalitatea este un soi de revoltă interioară”, mai susține Cristian Necula.

Locul din România de unde poți vedea “centrul Europei” trasat de austro-ungari în 1887 Recomandări Locul din România de unde poți vedea “centrul Europei” trasat de austro-ungari în 1887 Activistul pentru drepturile romilor mai precizează că, dacă fiecare dintre cele două milioane de cetățeni de etnie romă din țară ar fi un infractor, România ar fi în haos”

De altfel, va depune o nouă plângere la CNCD, însă nu crede că o nouă amendă este suficientă pentru a sancționa un astfel de derapaj rasist: “Dacă va primi o amendă de 10.000 de lei, nu cred că va conta pentru salariul lui de parlamentar”.

Afacerile fratelui cu gruparea Căpățână

Reamintim că Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel, într-un dosar în care a fost implicată gruparea de rromi Căpățână.

Mircea Băsescu a fost judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări realizate pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării. Pe parcursul procesului de la Tribunalul Constanţa, mai mulţi membri ai familiei Anghel, audiaţi ca martori, au spus că i-au dat lui Mircea Băsescu suma de 600.000 de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea lui Sandu Anghel.

Mircea Băsescu i-a botezat, în 2010, nepoata lui Bercea Mondial.

Copilul botezat de fratele preşedintelui este o fetiţă, Renata Doiniţa, şi este fata fiicei lui Bercea Mondialu’. Fiica lui Bercea Mondialu’, Formaţia, are 17 ani, iar soţul acesteia, Marius, are 20 de ani.

După terminarea slujbei de botez, Mircea Băsescu a declarat că a decis în urmă cu o săptămână să o boteze pe Renata Doiniţa, la rugămintea lui Bercea Mondialu’.

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria Băsescu, au participat, în septembrie 2009, la Festivalul romilor de la Costeşti. Băsescu a asistat la un spectacol de dansuri şi muzică ţigănească, fiind luat la un moment dat de câţiva tineri şi dus pe scenă, unde a dansat alături de ei. Preşedintelui i-a fost reproşat ulterior faptul că s-a întâlnit, acolo cu Bercea Mondialu’, cu care, împreună cu soţia, a dansat.

Bercea Mondialu’ este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope, iar în urmă cu câţiva ani a fost cercetat pentru evaziune fiscală.


Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Schimbări importante în traficul din stațiunea Mamaia

Mon Jun 8 , 2020
Primăria Municipiului Constanța anunță că, începând de mâine, 09 iunie, se limitează viteza maxim admisă pe bulevardul Mamaia, în stațiune, la 50 km/h. De asemenea, traficul la intersecția Bd. Aurel Vlaicu cu Bd. Mamaia se modifică, după cum urmează: din direcția Pescărie spre Năvodari: strict înainte pe 3 benzi de […]
statiunea-mamaia-trafic