Trăiesc în Matrix

Trăiesc în Matrix, sunt aproape sigur de asta. Altceva nu poate fi.

Matrix, lumea aceea virtuală creată de roboți pentru a-i exploata pe pământeni. Lor, oamenilor, li se părea că duc o viață frumoasă, perfectă, dar nu erau de fapt decât niște biete surse de energie pentru inteligența artificială care se hrănea cu ei. Raiul nu era deloc rai.

Trăiesc în Matrix, sunt aproape sigur. Am simțit asta azi, când am intrat în Primăria Constanța. Am fost la o conferință de presă în care primarul Constanței a vorbit aproape o oră despre lucrurile frumoase care s-au întâmplat numai săptămâna aceasta. Vom avea un spațiu verde de două hectare în parcul Tăbăcărie, amenajat cu materiale naturale, avem aplicație unde putem să reclamăm cam orice ni se pare că nu e în regulă în oraș – și, mai mult decât atât, ni se va și răspunde. Constanța este mai bine văzută ca niciodată de la Bruxelles, partenerii europeni, prietenii noștri, ne bat pe spate zâmbind. Am aflat că Banca Mondială este a noastră, a tuturor, și ne va ajuta să facem din orașul aceasta unul frumos. Ca-n visele din Matrix. Școlile vor fi supravegheate perimetral. Bulevardul Tomis va fi etalon, va arăta ca în Europa. Poate îi vom spune Champs-Élysées. Semafoarele vor fi sincronizate și inteligente, vom avea autobuze nou-nouțe, problemele cu maxi-taxi se vor rezolva, spațiul verde va crește, parcarea o vom plăti prin SMS. Vor fi angajați încă 100 de polițiști locali, siguranță înainte de toate. Primarul va organiza audiențe în cartiere. Am aflat că trăim într-un „an laborator”, care să ne permită să fim un „smart-city”. Ca prin vis, am auzit următoarea frază:

„Eu nu mi-am dorit să fiu primar al municipiului Constanța pentru a face ce vreau eu. Eu voi face ce vor constănțenii.”

Când am ieșit din sediul primăriei, am văzut Constanța reală. Cineva mi-a tăiat parcă legăturile cu Matricea și am descoperit orașul așa cum e. Un oraș trist cu oameni triști, un Cazino în ruină, parcul Tăbăcărie ocupat, în bună măsură, de mall-ul construit de prietenii lui Mazăre. Am văzut, pe malul lacului Siutghiol, locul unde soțul unei directoare din primărie va ridica un bloc de șase etaje, acolo unde înainte erau câțiva copaci. M-am lovit de traficul din ce în ce mai greu, de sensurile giratorii construite pentru a facilita intrarea în magazine. Am văzut nouă câini fără stăpân pe câțiva metri pătrați, cerșetori care îți cer un leu, în parcarea de la Kaufland, copii care au intrat cu totul în ghenă, să culeagă PET-uri pe care le vor duce apoi părinților. Am trecut pe lângă parcarea inteligentă, singura din oraș, unde autocarul asociației de handbal care primește 4 milioane de euro de la noi, constănțenii, din care circa 90% se duc în salarii, blocase o stradă. Am ajuns în cartier, am trecut pe lângă fostul loc de joacă, transportat acum într-o parcare ad-hoc, și am intrat pe străzile pline de noroi, pe care primăria nu are bani să le asfalteze.

Trăiesc în Matrix. Cum evadez?

P.S. Puteți asculta mai jos tot ce a spus primarul Decebal Făgădău, în conferința de presă de astăzi.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Ziua Bastonului Alb - turul orașului Constanța pentru nevăzători

Fri Oct 13 , 2017
Duminica, 15 Octombrie 2017, LEO Club Constanta GAUDIUM si Clubul LIONS parent Constanta BALKANICA marcheaza „Ziua Internationala a Bastonului Alb” prin organizarea unui tur al orasului vechi in beneficiul membrilor Asociatiei Nevazatorilor din Constanta. Actiunea se va desfasura cu sprijinul si prin bunavointa Dianei Slav – “Constanta Walking Tour”. Acest […]
ziua basonului alb