„Trebuie să facem un oraş pentru oameni, nu pentru profit”. În Cluj, Emil Boc refuză să dea autorizații pentru blocuri mari și expropriază terenuri de la privați pentru a face parcuri

Emil Boc Cluj

Cluj-Napoca a ajuns un model de administrația publică în România. Pentru a transforma orașul, primarul de acolo, Emil Boc, a făcut lucruri care par stranii pentru unii primari din județul Constanța.

De exemplu, se opune în instanță investitorilor care vor să construiască blocuri înalte, care ar afecta zona, expropriază terenuri private pentru a construi parcuri și se luptă, tot în instanță, cu investitorii care nu îl lasă să construiască parcări supraetajate.

Ziua de Cluj scrie că Emil Boc a câştigat în instanţă un proces cu un investitor care voia să construiască două blocuri de mari dimensiuni în Bună Ziua înainte de supralărgirea străzii cu acelaşi nume, însă procesele  curg în cazul terenurilor expropriate pentru crearea de spaţii verzi, cum este cazul parcului care se va înființa pe str. Observatorului, din cartierul Zorilor, pe un teren deţinut de omul de afaceri sătmărean Vasile Puşcaş.

„Două blocuri mari, de câte 10 etaje, au fost oprite de către mine; personal mi-am asumat acest lucru. Am fost dat în judecată de către investitori şi am câştigat în instanţă, arătându-le că se depăşeşte capacitatea de 96 la 108 sau 114 pe Bună Ziua, iar două blocuri de 10 etaje nu au primit autorizaţie de construcţie, chiar dacă am fost dat în judecată.

Acum am fost dat în judecată pentru toate proiectele în care vrem să construim parcuri şi parking-uri în oraş. Sunt hărţuit la fiecare pas. La parcul pe care vrem să îl facem în Zorilor, la fiecare pas, fiecare aviz, fiecare studiu îmi este atacat în instanţă de către investitor pentru a mă împiedica să realizez, să realizeze primăria, un parc în cartierul Zorilor.

Eu încerc să apăr cât pot interesul public; instanţele de judecată sper că vor fi şi ele solidare cu interesul public, pentru că altfel vom ajunge să nu putem ţine oraşul sub control. Trebuie să facem un oraş pentru oameni, nu pentru profit”, a declarat edilul, la un post local de radio.

Comparați acest lucru cu ceea ce se întâmplă în Constanța, unde vicepreședintele Consiliului Județean, Claudiu Palaz, președintele Partidului Mișcarea Populară Constanța, spune că este de acord cu tăierea copacilor din municipiul Constanța, subliniind că cei care investesc în blocuri nu trebuie chinuiți.

„S-au urcat pe acest subiect, cu zona verde, în raport cu problemele reale. Suntem puși să blocăm anumite investiții. Eu nu pot să-l opresc… acea construcție din Constanța. Eu trebuie sa-i dau posibilitatea investitorului să facă de două, de trei ori mai mult și poate să planteze și în altă parte. Aerul nu stă într-un singur loc, aerul circulă.”, spunea Palaz. Detalii în link-ul de mai jos.

Claudiu Palaz, PMP, de acord cu TĂIEREA COPACILOR din oraș. „De ce să-l CHINUI pe investitor? Nu este corect să-l blochezi. Să planteze la ieșirea din oraș. Aerul circulă”

Exproprieri pentru parcuri, în Cluj

În iulie 2019, Boc anunța că primăria va face trei parcuri publice noi în oraș, în Bună Ziua, în Zorilor, dar și Parcul Est, în zona lacurilor din cartierul Gheorgheni. Locurile de amplasare au fost alese în urma unui studiu de oportunitate realizat de firma Conpac Arhitect.

Două dintre locațiile anunțate sunt însă proprietate privată. Propunerile de amplasament au trecut și de Consiliul Local în ședința din 16 octombrie, chiar dacă subiectul a iscat un adevărat scandal, proprietarii terenurilor făcând plângere prealabilă și amenințând că vor da primăria în judecată.

Proprietarii terenurilor au argumentat că locurile nu sunt potrivite pentru aceste investiții și că primăria va ajunge să plătească milioane de euro despăgubiri pentru acele terenuri. Primarul a replicat atunci că știa că în momentul când municipalitatea propune să spații verzi în oraș cineva va fi nemulțumit.

„Aceste terenuri au fost alese conform unei proceduri transparente; habar nu aveam cine sunt proprietarii. Paradoxal, la nivel personal vă cunosc pe toți și am tot respectul față de dvs. Practic acum ne contestați faptul că am fost prea transparenți.

Am făcut o procedură care să ne ajute să identificăm o locație, așa cum facem și în alte locuri în oraș, în Bună Ziua, pe Mărginașă. Poate că și eu, ca proprietar, aș fi la fel, aș spune de ce eu. Pentru că o expertiză independentă ne-a spus că acolo este locația potrivită pentru un parc în Bună Ziua, după cum ne-a identificat o locație pentru un parc și în Zorilor, și în Europa, cu un alt scandal, probabil.

Locația e vizavi de Spitalul de Recuperare. Îi cunosc și pe acei proprietari (firma lui Pușcaș, n. red.), îi respect, au făcut Platinia, au realizat niște lucruri fantastice în oraș. Pot să beau o cafea cu domniile lor, dar noi avem obligația să asigurăm prevalența interesului public în raport cu interesul privat”.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

„Vreau să fac precizarea că toate documentele care sunt în Primăria Cluj-Napoca, inclusiv cele pe care le discutăm la această masă, sunt în baza legilor și a Constituției statului român. Vreau să vă asumați responsabilitatea afirmațiilor pe care le faceți. Nu există naționalizare, ci este doar o aplicare a legilor statului român în ce privește exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire pentru orice investiție de interes public. Sarcina acestor colegi și a mea este să servim interesul public așa cum spune Constituția României și Codul Administrativ, să prioritizăm interesul public față de interesul privat”, a mai spus Emil Boc.

Sursă foto: http://business-review.eu


Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Un comentariu

  • Vedeți că o stradă se lărgește, nu se supralărgește. Supralărgirea unei străzi înseamnă cu totul altceva, nu vă luați după faptul că sună mai pompos !!!!! Consultați DEX – ul și aflați ce e cu supralărgirea ! Mulțumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.