Trecutul e o țară străină. E titlul unei cărți a lui David Lowenthal, care i se potrivește actualului primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac. Numai așa ne putem explica de ce a prezentat ca fiind actual un proiect care a demarat oficial de anul trecut: o barieră de arbuști în Mamaia.
Primarul Constanței, viceprimarul Ionuț Rusu și directorul executiv adjunct al Direcției Gestionare Servicii Publice, Horia Constantinescu, s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții mediului de afaceri care își desfășoară activitatea în sectorul turistic, în special în stațiunea Mamaia, a anunțat primăria, printr-un comunicat de presă.
S-a discutat despre gestionarea eficientă a spațiilor verzi, curățenie și așteptările celor două părți cu privire la salubritate, despre amenajarea unui sistem de irigații pentru întreținerea spațiilor verzi și despre înființarea unui sistem de protecție prin care nisipul să nu mai fie purtat de vânt pe promenadă.
„Am discutat cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, și în stațiunea Mamaia va fi înființată o perdea de arbuști pe plajă, care să nu mai permită mutarea nisipului pe promenadă. Se depun eforturi considerabile pentru a muta nisipul de pe promenadă pe plajă de fiecare dată când bate vântul mai tare și dacă putem împiedica acest lucru o vom face“, a declarat primarul Vergil Chițac.
Proiect început, de fapt, din 2020
Perdelele forestiere au fost anunțate, însă, pe litoral, din toamna anului trecut. „Este oficial: plantăm prima barieră verde pe litoralul nostru!”, spunea, pe 21 noiembrie 2020, Bogdan Bola, directorul ABADL de atunci, subliniind că plantarea va începe după înnisipare, anul acesta.
„Aceste perdele forestiere au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist. Poate și de aceea, atunci când s-a ivit ocazia, la începutul mandatului meu ca director al ABADL, să îmbunătățim viziunea proiectului de stopare a eroziunii costiere, am propus această măsură “verde”. Încă din luna aprilie a acestui an am organizat, în cadrul managementului ABADL și a proiectului de protecție costieră din zona Mamaia – Năvodari, întâlniri pentru a analiza modalitățile de reducere a eroziunii eoliene, astfel încât noul profil de plajă, rezultat în urma înnisipării, să fie cât mai stabil. Acest aspect a fost generat de observațiile colegilor mei, înregistrate de-a lungul întregului litoral, unde pierderile de sedimente prin eroziune eoliană, conduc la lucrări importante de combatere sau de readucere în spațiul plajei a unor volume importante de nisip din zonele publice învecinate.”, spunea Bola.
Astfel, pentru reducerea cheltuielilor de întreținere pentru conservarea profilului plajei nou create, acesta a solicitat antreprenorului la începutul lunii mai 2020, să analizeze posibilitatea combaterii eroziunii eoliene prin implementarea unor măsuri „verzi” cu rolul de a îmbunătăți și cadrul natural, dincolo de efectele scontate ale stopării transportului sedimentar către zona continentală. Antreprenorul a prezentat în cursul lunii iulie 2020, după consultarea cu institute de specialitate din țară precum și cu divizia de mediu internă a Boskalis, un studiu sintetic privind tema combaterii eroziunii eoliene, fiind de acord cu plantarea unei perdele de vegetație (lizieră) la limita de vest a plajei.
Perioada de plantare este prevazută în lunile de primăvară ale anului următor (martie – mai) după finalizarea lucrărilor de înnisipare aprobate prin proiect. Astfel, optimizând proiectul existent de stopare a eroziunii, se vor planta peste 650 de puieți pe o lungime de aproximativ patru kilometri. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari șanse să “prindă” în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă și cătina roșie. Pe lângă contrastul vizual plăcut (acestea vor fi aranjate pe trei rânduri), alternarea de arbuști cu înălțimi diferite va crea cea mai bună barieră împotriva eroziunii eoliene.
„Am avut grijă ca această perdea forestieră, prima măsură de acest gen luată după Revoluție, să fie implementată prin fonduri europene, fără să modifice în niciun fel costul total al proiectului și nici timpul de execuție. După plantare însă, va depinde doar de noi cum vom avea grijă de ea – ABADL de întreținerea ei curentă și de cetățeni cum o vor ocroti și o vor respecta. Dacă va fi un succes, nu ne vom opri aici, existând pe viitor posibilitatea de a face aceleași perdele forestiere și în alte părți ale litoralului nostru.”, mai spunea Bogdan Bola.
Pentru conformitate link-ul e AICI.
Ce s-a mai stabilit pentru vara aceasta
Pentru unele probleme, în cadrul întâlnirii de azi, cele două părți au găsit soluții de gestionare comună, în sensul în care operatorii din turism au promis că nu vor mai scoate deșeurile din spațiile proprii decât în intervalul orar în care acestea trebuie ridicate și le vor recicla, iar municipalitatea s-a angajat să răspundă prompt solicitărilor acestora.
În plus, agenții economici și autoritatea locală au decis să găsească împreună o soluție și în ceea ce privește construcțiile care se derulează în perioada sezonului estival.
Având în vedere aglomerația din stațiunea Mamaia în plin sezon estival, s-a căzut de acord că este nevoie ca punctul de intervenție înființat pentru perioada verii, dotat cu o mașină de pompieri și un echipaj SMURD, să fie marcat corespunzător, în așa fel încât să nu poată fi ocupat de alte autovehicule atunci când autospecialele sunt solicitate pentru intervenții.
Daca mai trece o iarna fara arbusti, veti cheltui pentru readucerea nisipului de pe promenada inapoi pe plaja de doua ori cat costa plantarea.