Tromboliza, procedura care poate salva vieți, se face și la Spitalul Județean Constanța

Medici constănțeni la pregătire

Tromboliza, procedura care poate salva vieți, se face, acum, și la Spitalul Clinic Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Medicii din cadrul secției Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub observația directă a mai multor specialiști veniți de la Spitalul Universitar din București. In cadrul simulării, medicii constănțeni au pus în aplicare protocolul național pentru efectuarea trombolizei. Întreaga activitatea s-a cronometrat, timpul fiind extrem de important în respectarea acestei proceduri. Rezultatul a fost optim, iar de acum înainte medicii din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța pot administra tratamentul trombolitic.

Tromboliza este metoda terapeutică necesară pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic și constă în injectarea unei substante trombolitice (denumită și fibrinolitică), adica o substanță capabilă sa dizolve un cheag format pe vasul de sânge. Aceasta se administrează doar pacienților cu diagnostic cert de AVC ischemic acut, în maxim 4,5 ore de la debutul simptomelor. Eficacitatea trombolizei este cu atât mai mare cu cât intervalul de timp de la producerea AVC-ului este mai mic. În cazul pacienților care au suferit un AVC și au urmat tratatmentul trombolitic în timp util, efectele secundare vor fi reduse la minim, deficitul motor putând fi complet remis.

„Este importanta recunoașterea cat mai rapidă a semnelor de AVC acut, respectiv: prezența deficitelor motorii, a tulburărilor de limbaj, tulburări de vedere brusc instalate, asimetrie facială,tulburari de mers”, a declarat Conf. Univ. Dr. Axelerad Any Docu, medic șef secție Neurologie SCJU Constanța.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Concurs județean de creație de bandă desenată în franceză și engleză

mie dec. 12 , 2018
Moș Crăciun a fost, în acest an, tema concursului judeţean de creaţie de bandă desenată „BD Noël-BD Santa“, iniţiat de Școala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny“ şi Liceul Teoretic „Decebal“ din Constanţa. Concursul se află la cea de a treia ediţie şi s-au înscris elevi de gimnaziu şi liceu din […]
BD Noël-BD Santa

V-ar putea interesa și: