
2600 de lei pe lună înseamnă cam 86 de lei pe zi. Acesta este venitul unui profesor debutant.
Să spunem că ai economist sau că te ajută părinții și vrei să-ți cumperi o garsonieră sau un apartament cu două camera. Un credit de 250.000 de lei prin Prima casă, cu avans de 50.000 de lei, pe 30 de ani, înseamnă o rată de 1.450 de lei pe lună. Cu banii ăștia oricum nu găsești două camere decente în Constanța.
Cam atât de costă și chiria. (Presupunem că nu vrei să stai toată viața în casa părinților).
Rămân 1.250 de lei pe lună pentru întreținerea casei, mâncare, îmbrăcăminte, cărți, ieșit în oraș, telefon, transport în comun. Utilitățile sunt câteva sute de lei. Să punem 400 de lei, în medie, pentru apă, curent, gaze sau încălzire, taxa de habitat, impozite și taxe locale. Rămân 850. Cam 100 de lei pentru internet și telefon, ca să nu exagerăm. Rest: 750. Un bilet valabil 7 zile pentru transportul în comun este 35 de lei. O lună înseamnă 140 de lei. Rămân 610. Ce poți să mănânci de 610 lei? O masa pentru două persoane în oraș costă cam 180 de lei. Deci trei mese și un sandviș. E 7 lei un litru de lapte, 35 de lei un kilogram de brânză, 24 de lei un kilogram de pui. Se duc repede-repede acești 610 lei și vei observa că nu îți ajung.
Nu-ți mai rămân bani de niciun fel de îmbrăcăminte, și totuși ești o tânără domnișoară profesoară care nu se poate duce în sacourile și cu pantofii mamei sale la școală.
Mai sunt tot felul de cheltuieli neprevăzute. Cu ce bani îți cumperi, de pildă, pastă de dinți, detergent de vase sau aspirine sau tot ceea are nevoie o femeie lunar?
Cu ce bani pleci într-un concediu în acele multe zile pentru care mulți români îți scot ochii, iar tu îți spui ce folos că sunt multe, dacă sunt condamnată să stau în casă?
Dacă ai noroc să ai un soț/o soție, veți avea 5.200 de lei pe lună. Vreți copii? Faceți un calcul.
Potrivit raportului „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României”, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.
Așadar, nu ajung nicicum.
Ce faci? Dacă ai o materie la care poți face meditații în timpul tău liber, probabil că o vei face. Cel mai probabil însă vei fugi de învățământ ca dracul de tămâie. Nu e mai bine în administrație publică, unde salariile se majorează mult mai des și sunt mai mari? Sau cel mai bine în altă țară.
Și noi ne vom mira în fiecare an cum scade nivelul de pregătire al elevilor, ne vom văita că din ce în ce mai mulți copii sunt analfabeți funcționali, dar vom plăti în continuare pensii speciale, un aparat de stat supra dimensionat și salarii exorbitante unor oameni puși de funcții de politicieni corupți și nepricepuți.
Nu se poate trai cu 86 de lei pe zi ca profesor și nici nu se poate trai cu 66 de lei pe zi ca pensionar.