Scriam, de anul trecut, despre eforturile pe care le-a depus consilierul local PNȚCD pentru a schimba în bine lucrurile în școlile din Constanța. Nu în toate, ci numai în cele care au avut norocul să îl aibă în Consiliul de Administrație, în calitate de reprezentant al Consiliului Local.
Au existat școli în care părinții au ieșit în stradă și profesorii au ieșit în grevă în urma deciziilor proaste ale consilierilor locali sau a unei lipse a dialogului. În cazul unităților de învățământ de care se ocupă Tudorel Chesoi, nu s-a pus niciodată această problemă. Dimpotrivă, profesorii de aici i-au prezentat situațiile dificile cu care se confruntă, iar acesta a promis că va face tot posibilul pentru a le rezolva. De ce? Pentru că educația este extrem de importantă și, deși nu atrage voturi, schimbă în bine viitorul copiilor noștri și al nostru, în general.
”Școlile trebuie sprijinite cu prioritate”, spune consilierul PNȚCD.
Și probleme sunt cu duiumul, dacă te uiți și dacă ești atent.
Cele mai recente școli pe care le-a vizitat consilierul local Tudorel Chesoi sunt Școala 14 și Liceul Lucian Blaga. La prima unitate este nevoie de izolarea termică exterioară, de construirea unei săli de sport, de înlocuirea actualei centrale termice cu una de putere mai mare, care să permită montarea de calorifere și pe holuri.
La Liceul Lucian Blaga, unde învață peste 1.300 de copii, consilierul, directorul și profesorii au identificat șapte probleme:
- Înlocuirea pardoselii din sala de sport cu un covor sintetic special pentru sălile de sport.
- Înlocuirea acoperișului clădirii.
- Reabilitarea porticului de trecere dintre cele două corpuri, de la etajul al doilea.
- Extinderea clădirii cu bucătărie, cantină și sală de sport pentru ciclul primar.
- Dormitoare pentru implementarea programului ”Școală după școală”.
- Realizarea unui centru de documentare și informare.
- Reabilitarea termică a subsolului, reabilitarea termică exterioară și înlocuirea sursei de căldură prin înlocuirea cu o centrală de încălzirea pe gaz (în ianuarie, factura de încălzirea a fost de peste 60.000 de lei).
Identificarea problemelor este primul pas pentru rezolvarea lor. Într-un an în care municipiul Constanța se laudă cu un buget record, dacă există voință se pot găsi fonduri pentru a se rezolva măcar o parte din aceste probleme. Nu este o cheltuială, ci o dublă investiție: financiară, pe de o parte, pentru că, de exemplu, banii pentru o centrală nouă înseamnă economii, în timp, și, pe de altă parte, cum spuneam, una în viitorul copiilor și al nostru. Din acest punct de vedere, astfel de investiții trebuie să fie prioritatea zero a tuturor.