Tudorel Chesoi, consilier local: ”Trebuie să construim o alternativă la CET”. Apel către primarul Decebal Făgădău. VIDEO

Distribuie:

Tudorel Chesoi sedinta consiliu local

Constănțenii plătesc una dintre mai scumpe gigacalorii din țară. Pentru a face prețul suportabil (sau poate pentru că este an electoral), primăria a luat decizia să subvenționeze pentru toată lumea egal gigacaloria. Să nu ne îmbătăm însă cu apă rece: și această subvenție tot noi o plătim, dar indirect.

USL ne-a promis, acum patru ani, că vom avea un nou CET și o gigacalorie mai ieftină. Acum, pe final de mandat, este clar că nu se mai pune problema construirii unui nou CET, lucru confirmat, într-o conferință de presă, și de consilierul local Tudorel Chesoi. Ne-am îngloda în datorii.

Soluția pentru a avea un sistem de încălzire eficient și pentru a plăti mai puțin nu este însă extrem de complicată, dacă se dorește – nu trebuie să inventăm apa caldă.

„Am propus în Consiliul Local și l-am rugat și pe domnul primar – îl rog în continuare – să începem cel puțin proiectarea unui sistem de montare a unor centrale termine pe gaz la punctele termice”, spune Tudorel Chesoi.

Puteți urmări mai jos explicația sa.

Tudorel Chesoi subliniază că rețelele de la punctele termice până la blocuri există deja, tot ce trebuie făcut este montarea unei centrale termice pe gaz.

O astfel de măsură ar duce, evident, la reducerea într-o oarecare măsură a personalului RADET, dar acest lucru înseamnă în cele din urmă o economie la bugetul local. De asemenea, costurile de reparații vor scădea.

”Numai așa consider că putem reduce prețul gigacaloriei pentru constănțeni. Înainte de toate, acest proiect poate fi un argument de negociere între primărie și CET”, spune Tudorel Chesoi. Acesta este convins că dacă proiectul va începe să prindă contur, CET va găsi soluții pentru a scădea gigacaloria.

Investițiile pentru un asemenea proiect nu sunt foarte mari raportat la economiile pe care le poate aduce. În ceea ce privește economiile, lucrurile sunt destul de clare. Vă dau un exemplu: în Mangalia, centralele termice care funcționau pe combustibil lichid au fost modificate pentru gaze naturale, în 2013. După această schimbare, costul de producție a gigacaloriei a scăzut de la 540 de lei la 380. Exemple concrete sunt însă date de costurile încălzirii unui apartament din Constanța racordat la RADET și unul cu centrală pe gaze. Dacă în primul caz pentru două camere factura poate ajunge la circa 450 – 500 de lei pe lună, în cazul unei locuințe similare, dar care are centrală pe gaze, costurile sunt cel puțin la jumătate. Nu mai punem la socoteală confortul.

Rămâne de văzut dacă acest proiect va fi adoptat de către consilieri. Tudorel Chesoi a propus chiar demararea unui proiect-pilot, prin modificarea unui singur punct termic. Este convins că rezultatele vor fi spectaculoase și că toți constănțenii vor fi de acord cu această modificare. În opinia noastră, nu constănțenii trebuie convinși – ei sunt deja, ci politicienii.

Articole recente

sprijina-jurnalismul-independent
Constanta-financiara-sigla-jpg

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.