Tudorel Chesoi vrea să desființeze RADET

tudorel chesoi

Consilierul Tudorel Chesoi a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, o soluție radicală pentru sistemul de termoficare din municipiul Constanța, care ar duce chiar la desființarea actualului RADET.

”Am făcut mai multe calcule. Am plecat de la faptul că între CET și punctele termice există o pierdere declarată oficial, care înseamnă 30% din costul gigacaloriei, de 411 lei, adică ajungem la 280 de lei. Ce facem mai departe? Una dintre variante este să închidem robinetul care vine de la CET și să montăm în punctul termic o centrală sau mai multe centrale termice, după caz. Introducând o centrală pe gaz constatăm că reducem încă cel puțin jumătate din prețul gigacaloriei, adică de la 280 de lei putem ajunge la 140 de lei”, spune consilierul local.

Acesta precizează  că din costul total al gigacaloriei, de 411 lei, 110 lei reprezintă costurile de funcționare a RADET. Foarte mult, afirmă Tudorel Chesoi, care caută soluții pentru a scădea acest cost.

Înainte de a trece mai departe trebuie să subliniez că această soluție a fost prezentată conducerii RADET, care a trimis un răspuns cel puțin… ciudat.

Iată ce a scris directorul RADET, Liviu Popa, într-un email către consilierul Tudorel Chesoi:

”Creșterea accentuată a numărului de bolnavi de cancer din oraș o puteți solicita la Direcția Sanitară, unde veți putea vedea pe cifre evoluția îngrijorătoarea a cazurilor din ultimii patru ani. Se poate eventual studia câți bolnavi de cancer sunt în blocurile cu centrale de apartament față de celelalte blocuri în care nu sunt centrale montate”, a spus directorul RADET.

Înțelegem astfel că acesta a descoperit sursa îmbolnăvirilor cu cancer: centralele de apartament.

Liviu Popa spune și că în țările nordice procentul celor care folosesc încălzirea centralizată este mare, ajungând până la 100% în Suedia.

”Oare de ce? Pentru că țin la sănătatea populației”, ține acesta să readucă aminte descoperirea sa demnă de premiu Nobel.

Șeful RADET recunoaște că este nevoie de modernizarea CET-ului, dar noi știm bine că acest lucru nu se va întâmpla curând. A promis și Radu Mazăre un nou CET și nu a reușit.

Ce spune însă directorul RADET nu contrazice ce spune Tudorel Chesoi, dimpotrivă. Consilierul vine însă cu o soluție șoc.

”Intuind că nu voi găsi destulă înțelegere la colegii mei consilieri și la domnul primar și că RADET se va opune acestei soluții, am să militez pentru montarea de centrale termice pe fiecare scară a blocului sau una singură pentru un bloc întreg, după caz. Acest lucru ar desființa RADET-ul. Se poate face numai cu voința asociațiilor de proprietari, cu un contract între ei și o firmă prestatoare de servicii de mentenanță a centralelor de gaz, și atunci RADET pur și simplu nu își mai regăsește obiectul de activitate. Eu nu vreau să ajungem aici. Vreau ca dl director Popa, ca dl primar Decebal Făgădău, ca și colegii mei consilieri să înțeleagă că putem să reduce prețul de încălzire și de apă caldă pentru cetățenii Constanței. Nu o spun numai acum, pentru că ne apropiem de campania electorală, ci o spun de mult timp”, a subliniat consilierul local Tudorel Chesoi.

Acesta propune un proiect-pilot, de montare a unor astfel de centrale în câteva blocuri din municipiul Constanța, lucru care va duce la economii substanțiale în bugetul local. Din economiile realizate din buget se pot cumpăra alte centrale. Cu o astfel de alternativă creată, CET va fi nevoit să reducă la rândul său prețul, afirmă Tudorel Chesoi.

Proiectul a fost depus astăzi la registratura Primăriei Constanța.

proiect

Mingea este acum în curtea primarului Decebal Făgădău și a consilierilor locali.

Tudore Chesoi a precizat că nu locuiește la bloc și nici firmele sale nu au contract cu RADET.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Tudorel Chesoi vrea să desființeze RADET

  1. Pierderile pe traseu, de la punctele termice la utilizatori sunt de 45%, calculate dar si constatate. Apoi, apa calda care este contorizata prin apometre individuale de apartament, nu fac diferentierea intre calitatea termica, respectiv, doresti sa utilizezi apa calda de fapt vine rece o lunga perioada. De fapt, ce platim? Apa rece la un pret de apa calda.

    De altfel, utilizarea unei centrale de apartament, reduce pretul aferent incalzirii si producerii de apa calda menajera cu circa 70%. Este gresita utilizarea si transformarea centralelor termice de cartier existente si trecerea lor pe gaze, deoarece pierderile de traseu se mentin la 40% datorita tronsoanelor lungi dar si izolate necorespunzator. Asadar, solutia optima ramane centrala de apartament, astfel ca se consuma cat crede fiecare cetatean ca are nevoie.

    Romania are potential de utilizare gaze proprii pentru urmatorii 15 ani. Vrem sa profitam de aceasta facilitate. Braila, Galati au renuntat la punctele termice pe gaze de cartier, au ramas cele de apartament de circa 20 de ani. Oare de ce?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Sute de elevi vizitează stațiile de epurare RAJA

mar apr. 19 , 2016
În săptămâna aceasta, cu ocazia programului ”Școala Altfel”, sute de elevi de la 23 unităţi de învăţământ din județul Constanţa vizitează stațiile de epurare RAJA. O astfel de vizită a avut loc și astăzi, la staţia de epurare din zona Constanţa Nord. Responsabilul de aici, Roxana Manea, i-a primit pe […]

V-ar putea interesa și: