Tudorel Chesoi vrea să reducă prețul gigacaloriei pentru constănțeni. Proiectul său, „uitat” de administrația locală

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tudorel Chesoi

Tudorel Chesoi, fost consilier local, știe cum se poate reduce gigacalorie în municipiul Constanța. Mai mult, a depus și un proiect de hotărâre în acest sens, de acum circa 4 ani, dar în toată această perioadă a stat în sertar.

Acum, prețul este de peste 534 de lei. Abonații plătesc 250 de lei, restul este suportat de noi toți, constănțeni și firme din Constanța. Tudorel Chesoi spune că proiectul său poate duce prețul gigacaloriei la mai puțin de 150 de lei.

Administrația locală nu a dorit să supună la vot proiectul. Asta în condițiile în care se înregistrează avarii ale sistemului de zi aproape în fiecare zi, uneori chiar de mai multe ori pe zi. Țevile prin care este transportatul agentul termic sunt un fel de șvaițer. Azi, de exemplu, una din ele a cedat și 18 puncte termice au rămas fără căldură și apă caldă, dar și o școală generală și Institutul de Marină. Sute de copii învață în frig, fără să aibă nicio vină.

Ce propune Tudorel Chesoi nu este nici foarte complicat tehnic, nici scump.

Proiectul cuprinde mai multe variante de eficientizare a sistemului: transformarea punctului termic în punct termic pe gaz, montarea unei centrale termice la nivel de bloc sau montarea unei centrale va nivel de scară.

„Acest proiect nu a fost dorit de domnul primar Făgădău. Dacă ar fi ținut la cetățenii constănțeni, care cheltuiesc foarte mulți bani pe gigacalorie, având în vedere că s-a ajuns la peste 500 de lei, că CET-ul deține un monopol, domnul primar nu a consfințit să dezbată acest proiect de hotărâre. Proiectul ar fi condus la un preț al gigacaloriei de sub 200 de lei. Eu îndrăznesc să spun că o puteam produce chiar cu 150 de lei.”, a declarat acesta.

Tudorel Chesoi a explicat cum se poate reduce prețul. Magistralele de transport ale energiei termice au circa 200 de kilometri. De la CET până la capătul Constanței sunt 10 – 12 km sau chiar mai mult.

„Având în vedere și lungimea acestor magistrale, prin care se transportă agentul termic, există pierderi foarte mari și de apă caldă, și de energie termică. Pierderile sunt estimate de către CET la 30%, dar eu consider că la această oră sunt de 50%. Pierderile sunt suportate de constănțeni. Din acest preț, de peste 500 de lei per gigacalorie, RADET-ul, pentru ce face sau ce nu face le bine, cheltuiește și el 150 lei, eu consider nemeritat.”, a precizat aceasta.

Tudorel Chesoi spune că nimeni nu a vrut să discute proiectul, nici consilierii PSD, nici primarul.

„Acest proiect ar fi condus la o gigacalorie foarte ieftină pentru constănțeni. Nu s-a dorit acest lucru. Noi avem acest proiect și o să-l susținem până la capăt. Se dovedește că am avut dreptate când am inițiat acest proiect și prin faptul că totdeauna citim că apar avarii la rețeaua de distribuție.”.

De asemenea, atrage atenția că este foarte grav că Primăria Constanța, la inițiativa primarului Decebal Făgădău, a decis să cumpere această rețea.

„A decis să cumpere niște relicve, niște țevi ruginite. A scutit CET-ul de cele mai mari cheltuieli și și le-a asumat primăria. Din ce bani? Tot din banii cetățenilor din Constanța. Să cumperi atâtea magistrale, care sunt ruginite și care au pierderi, și să îți asumi că tu cheltuiești, în schimb CET-ul să-ți vândă gigacaloria la același preț?! Este posibil”, a afirmat fostul consilier.

A mai spus că este anormal ca în orașul Constanța sunt 39 de blocuri care au centrale proprii pe gaz (ANL și blocurile pentru tineri de pe Baba Novac).

„Culmea, RADET a luat în gestiune aceste centrale termice, să le administreze. În schimb, le vinde gigacaloria la prețul de la CET. Cum e posibil? A început să facă afaceri RADET. Produce gigacaloria cu vreo 100 de lei și o vinde cu 500 de lei. CET-ul nu face nimic pentru asta. Cum poți să înșeli cetățenii acestui oraș în felul ăsta? Este o excrocherie! Pentru acest lucru, domnul Popa (n.r. directorul RADET) ar trebui să-și dea demisia imediat. Cum justifici tu că te costă pe tine atât de mult să întreții acele centrale termice care merg de ani de zile fără să le faci nimic?”

„Vreau să pun o întrebare domnului primar. Când a cumpărat aceste țevi, aceste magistrale, a promis că le cumpără pentru a obține niște bani europeni. Unde sunt banii europeni pentru reabilitarea conductelor magistrale de la CET până la punctele termice? Unde sunt proiectele? S-a făcut vreun proiect? Domnule primar, poate răspundeți! Ne-ați promis tuturor.”, l-a întrebat Tudorel Chesoi pe primar.

Tudorel Chesoi este, din decembrie 2019, președintele Organizației Județene a Alianței Național Țărăniste și vicepreședinte la nivel național.

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
Mitshubishi
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.