Turcia a interzis trecerea prin Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război

Strâmtoarea Bosfor

Turcia a interzis trecerea prin Bosfor şi prin Strâmtoarea Dardanele a tuturor bastimentelor de război ”riverane sau nu la Marea Neagră”, anunţă luni seara ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, relatează AFP.

„Am avertizat ţările riverane sau nu să nu trimită nave de război la Marea Neagră (…). Vom aplica dispoziţiile Convenţiei de la Montreux”, care încredinţează Ankarei gestionarea accesului în aceste două căi maritime, anunţă şeful diplomaţiei turce.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat anterior că Turcia nu poate abandona legăturile sale cu Rusia sau Ucraina, adăugând că Ankara va implementa un pact privind trecerea maritimă din strâmtorile sale Bosfor și Dardanele, pentru a preveni escaladarea războiului, relatează Reuters.

Turcia a descris duminică invadarea ucrainei de către Rusia drept un „război”, ceea ce i-a permis să invoce articole conform unui acord internațional din 1936 care va limita trecerea unor nave rusești prin strâmtorile turcești. Turcia are o graniță maritimă cu Ucraina și Rusia și are legături bune cu ambele.

Vorbind după o ședință de cabinet, Erdogan a criticat ceea ce el a numit poziția „indecisă” a SUA și a puterilor occidentale față de invazia Ucrainei, spunând că abordarea este un semn al unei ordini internaționale eșuate.

El a repetat că a considerat invazia rusă inacceptabilă.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Un jurnalist constănțean de la Antena 3, reținut de poliția din Ucraina, dar eliberat în scurt timp

Mon Feb 28 , 2022
Jurnaliştii Antena 3 în Ucraina, care transmit oră de oră din mijlocul războiului, au fost reţinuţi, în această seară, de poliţiştii din oraşul Liov. Totul s-a întâmplat, în această seară, după ce maşina corespondenţilor a fost percheziţionată de poliţiştii din oraşul Liov, care au descoperit o dronă, moment în care […]