Turismul în Constanța a scăzut din cauza pandemiei, dar nu s-a prăbușit

Avem datele statistice referitoare la turismul în județul Constanța în 2020. Potrivit informațiilor prezentate de Direcția Județeană de Statistică, industria turistică a scăzut în Constanța, dar se putea mult mai rău, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în restul țări.

„Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2020 au însumat 1004,5 mii, cu 27,2% mai puține față de cele din anul 2019, o scădere mai puțin accentuată față de cea observată la nivel național (52,3%).”, se arată în raportul DSJ.

S-a înregistrat totuși o prăbușire: la capitolul turiști străini.

„În anul 2020, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare din județ au reprezentat 98,7% în timp ce turiștii străini au reprezentat 1,3%, cu 3,5 puncte procentuale mai puțini decât în anul 2019. Se poate observa o prezență mai redusă a turiștilor străini în județul Constanța față de media la nivel național unde proporția sosirilor de turiști străini în anul 2020 a fost de 7,2% în total. Cea mai mare pondere în totalul turiștilor străini au deținut-o cei sosiți din Europa (75,6% din totalul sosirilor de turiști străini, cei mai mulți fiind turiștii din Uniunea Europeană), urmați de sosirile turiștilor din America de Nord (14,2% din totalul sosirilor de turiști străini). La nivel de ţară de rezidenţă a turiştilor străini, primele 5 ţări din care au sosit turişti străini în judeţul Constanţa, în anul 2020 au fost Germania, Statele Unite ale Americii, Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi Italia.”, spune sursa citată.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în anul 2020 au fost în număr de 3497,4 mii, cu 32,7% mai puține decât cele înregistrate în anul 2019. În anul 2020, din numărul total de înnoptări, cele ale turiștilor români au reprezentat 98,7% în timp ce înnoptările turiștilor străini au reprezentat 1,3%, o proporție cu 3,7 puncte procentuale mai mică decât cea din anul 2019 (4,0%). Similar cu structura observată în cazul sosirilor, cea mai mare pondere a numărului de înnoptări în totalul înnoptărilor turiștilor străini, a fost deținută de înnoptările turiștilor din Europa (75,8% din înnoptările turiştilor străini), urmată de înnoptările turiştilor din America de Nord (14,8% din înnoptările turiştilor străini).

Vă recomandăm și: O noapte de cazare pe litoral costă cât două pachete de țigări

Durata medie a şederii în anul 2020 a fost de 3,48 zile pentru turiştii români şi de 3,45 zile pentru turiştii străini. Durata medie a şederii pentru toţi turiştii sosiţi în anul 2020 în judeţul Constanţa a fost de 3,48 zile, în scădere cu 7,4% faţă de anul 2019. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în anul 2020 a fost de 40,0%, în scădere cu 9,3 puncte procentuale față de anul 2019.

În ce privește distribuția sosirilor de turiști pe tipuri de structuri de cazare turistică, singura creștere a numărului de turiști a fost pentru cei cazați în bungalouri cu 4,0%, în anul 2020 față de anul 2019, pentru toate celelalte tipuri de structuri de cazare înregistrându-se scăderi atât pentru numărul de sosiri cât și pentru numărul de înnoptări.

turism constanta

Informații suplimentare:

Sosirea unui turist se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii de primire turistică cu funcţiune de cazare, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiune de cazare se socoteşte o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă. Înnoptarea este intervalul de 24 ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidenţa spaţiului de cazare turistică şi beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spaţiului ocupat, chiar dacă durata de şedere efectivă este inferioară intervalului menţionat. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică exprimă relaţia între capacitatea de cazare turistică în funcţiune şi utilizarea efectivă a acesteia de către turişti, într-o perioadă determinată. Rezultă din calcul, prin raportarea numărului total de înnoptări realizate la capacitatea de cazare turistică în funcţiune, din perioada respectivă.

Sursa datelor: cercetarea statistică referitoare la “Frecventarea structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare”.

Vă recomandăm și: Și-au cumpărat un apartament în Mamaia Sat cu 100.000 de euro și apoi și-au dat seama că au făcut o prostie

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

În spitalul militar modular din Constanța - spital covid - mai e un singur bolnav

Mon May 17 , 2021
În acest moment,în județul Constanța sunt internate 113 persoane bolnave de covid, dintre care 107 din județul Constanța și 6 din alte județe. La nivelul județului Constanța, paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (140 – 40 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 6 […]