Turiști la bustul gol în mall-uri și parcări

Un bărbat la bustul gol își repară mașina în parcarea de la VIVO (foto: 28 august 2019)

Turiștii care vin în Constanța obișnuiesc să confunde aproape orice loc din oraș cu plaja.

Așa se face că mulți dintre ei „uită” să se îmbrace după ce pleacă de la mare și ajuns să se plimbe prin oraș dezbrăcați, acoperiți numai de un slip sau de pantaloni scurți.

Îi putem vedea peste tot: pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport în comun.

„Eram în parcarea de la VIVO când am avut „norocul” să dau peste un invidiv care se plimba, mândru ca un cocoș, la bustul gol. Ba chiar se apucase să repare ceva la mașină. Trebuie făcut ceva, nu este normal să întâlnim astfel de imagini nici în apropierea plajei, mai ales la marginea orașului, în mall-uri și parcări”, spune un cititor Constanța 100%.

În Constanța nu există nicio hotărâre de consili local care să le interzică turiștilor să meargă la bustul gol prin oraș, fie că vorbim de bărbați, fie că vorbim de femei. Există însă Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Potrivit acesteia, constituie contravenție „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice”. Amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Instituțiile care au atribuții în aplicarea legii sunt Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală. Pentru a o aplica în cazul de față, ar trebui să existe elementul de indignare din partea cetățenilor, greu de dovedit. Anul trecut, din informațiile noastre a fost amendată o singură persoană. Amenda poate, în teorie, să ajungă la 1.000 de lei.

Consilierii locali din Constanța ar trebui să se aplece asupra acestei chestiuni și ar putea iniția o hotărâre prin care astfel de comportamente să fie sancționate. Astfel, Poliția Locală ar avea o pârghie clară și eficientă pentru a putea da sancțiuni, iar problema ar putea fi diminuată.

În multe orașe turistice din lumea civilizată este interzis că mergi la bustul gol sau în costum de baie. În Veneția, de exemplu, nu este permis să mergi pe străzile istorice din Veneţia, chiar dacă te afli în maşină, la bustul gol sau în costum de baie (amenda = 200 euro). În Barcelona, cine merge în costum de baie pe stradă riscă o amendă de până la 500 de euro. Regula a fost stabilită de municipalitate în februarie 2011, după o lungă campanie a localnicilor și a proprietarilor de afaceri care se săturaseră să vadă turiști aproape dezbrăcați în restaurante, pe stradă și în magazine. „Unii dintre oamenii care trăiesc aici sunt deranjați de turiștii care poartă numai bikini pe stradă sau de bărbați care nu au tricouri”, spune Assumpta Escarp, consilier locale din Barcelona care s-a luptat pentru această regulă. Poliția Locală din Barcelona aplică amenzile, dar regulile privind îmbrăcămintea considerată potrivită pentru mers pe stradă sunt destul de vagi. Pe insula Hvar din Croația nu ai voie nici să mănânci pe stradă, în centrul vechi, nici să mergi în costum de baie. Amenda ajunge la 600 de euro.Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primarul Chelaru și ex-primarul Matei, condamnat penal, umăr la umăr, zâmbind, în Turcia

joi aug. 29 , 2019
Primarul din Năvodari, Florin Chelaru, și ex-primarul Nicolae Mandat, condamnat penal pentru că a mituit mai mulți polițiști cu terenuri, au fost fotografiați, umăr la umăr, în Turcia. Fotografia este făcută în orașul Gemlik, oraș cu care Năvodari este înfrățit de aproape 20 de ani. De multe ori, delegații oficiale […]

V-ar putea interesa și: