COMPLETARE Ucraina cere un armistiţiu în vederea reparării liniei electrice a Centralei Nucleare de la Cernobîl; altfel, scurgeri radioactive sunt „iminente” în 48 de ore

sarcofagul-de-la-cernobil
Sarcofagul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl. O structură izolatoare deasupra celei de-a patra unități a centralei nucleare de la Cernobîl, construită în iunie-noiembrie 1986 după explozia celui de-al patrulea reactor. Sursă foto: Pixabay

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, îndeamnă Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc „scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă, relatează AFP.

„Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore în alimentarea Centralei Nucleare de la Cernobăl. După aceea, sisteme de răcire ale instalaţiei de stocare a combustibilului nuclar uzat se vor opri, ceea ce face iminente scurgeri radioactive”, avertizează într-un mesaj posatt pe Twitter Dmitro Kuleba.

Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este ”complet” întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, anunţă miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, relatează AFP.

Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, anunţă operatorul într-o postare pe Facebook.

„Instalaţia nu este alimentată electric”, precizează Ukrenergo.

COMPLETARE. Agenția Internațională pentru Energie a declarat că nu a existat „un impact critic” asupra siguranței Cernobîlului, în urma avertismentelor ministrului de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba și serviciului de securitate și informații al țării cu privire la o posibilă scurgere de radiații, după ce centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică a statului. .

Avertismentele au venit ca răspuns la rapoartele de la operatorul energetic ucrainean Ukrenergo și de la compania nucleară de stat Energoatom, potrivit cărora energia electrică de la Cernobîl a fost „deconectată complet”, amenințând sistemele de răcire care sunt esențiale pentru prevenirea „descărcării nucleare”.

Într-un tweet de miercuri, AIEA a spus că a fost informată de Ucraina că Cernobîl a pierdut puterea, dar că nu a observat „niciun impact critic” asupra siguranței centralei.

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Numărul de cereri depuse pentru eliberarea de paşapoarte a crescut cu 417%

Wed Mar 9 , 2022
Ministerul de Interne anunţă, miercuri, o creştere cu 417% a numărului de cereri depuse pentru eliberarea de paşapoarte, în perioada 1-8 martie, faţă de perioada similară din 2021. Numărul programărilor a fost, în aceeaşi perioadă, mai mare cu peste 300% faţă de anul trecut. Pentru a gestiona situaţia au fost […]
sediu pasapoarte constanta