Ulcerul varicos: 4 forme de manifestare

Ulcerul varicos reprezintă o rană a pielii care apare atunci când venele devin blocate și vasele sangvine se îngroașă, crescând presiunea sângelui în zona afectată. Ulcerul varicos poate fi extrem de dureros și poate duce la o serie de simptome precum durere, umflare, senzație de arsură, prurit (mâncărime) și piele uscată sau descuamată. 

Află din acest articol care sunt cele mai comune forme de manifestare.

Durerea

Poți afla mai multe despre ulcer varicos aici. Important este să știi că durerea este unul dintre principalele simptome ale ulcerului varicos și poate fi descrisă ca o arsură sau jenă în zonele afectate ale picioarelor. Acestea sunt rezultatul unei presiuni prelungite asupra țesuturilor din jurul ulcerului. De obicei, persoana simte o durere constantă și ușoară, dar se poate accentua după ce aceasta stă în picioare sau merge pe jos pentru perioade prelungite de timp. Durerea poate fi atât de intensă încât să afecteze capacitatea persoanei de a merge, chiar și cu ajutorul unei cârje.

O altă manifestare a durerii este căldura prezentă în zonele unde există ulcer varicos. Această căldură poate fi simțită la palpare și se datorează acumulării de flux sangvin în regiunea respectivă. Temperatura poate varia în funcție de severitatea ulcerului, putând fi mai ridicată decât temperatura restului corpului. Uneori, această temperatură crescută poate fi însoțită de mâncărimi sau dureri pulsatoare persistente în zona afectată.

De asemenea, poți resimți un grad crescut de amorțeală sau senzații anormale în zona afectată. Aceste senzații anormale sunt cauzate adesea de inflamația și compresia nervilor din regiunea respectivă. Senzația se poate accentua și mai mult atunci când există o cantitate mai mare de flux sangvin în zona afectată, cum ar fi după ce persoana stă în picioare pentru o perioadă lungă.

Umflare

Umflarea este și ea una dintre cele mai frecvente simptome ale ulcerului varicos. Pielea se poate înroși și se poate umfla în zonele afectate, de obicei la nivelul picioarelor și gleznelor. Uneori, tumefierea poate fi atât de pronunțată încât poate părea că te-ai lovit sau te-ai tăiat în acea zonă. De asemenea, aceasta poate fi însoțită de durere, furnicături sau amorțeală. Umflarea se poate agrava când persoana stă prelungit în picioare sau într-o poziție neobișnuită pentru corp.

O alta forma de umflare care apare adesea este edemul. Acesta se referă la acumularea de lichid în zona afectată, fapt care duce la umflarea zonei respective. Durerea și pruritul sunt adesea simptome ce pot însoți edemul. O cantitate mai mare de lichid va provoca, de asemenea, zonele afectate să fie foarte sensibile la atingere sau la presiune.

Un alt simptom comun al ulcerului varicos este umflarea ganglionilor limfatici din jurul zonei afectate. Acest lucru se datorează faptului că organismul luptă pentru a combate infecția și pentru a preveni răspândirea acesteia în organism. 

Senzația de arsură

Senzația de arsură poate fi, și ea, un simptom al ulcerului varicos. Această senzație se poate manifesta în zona afectată, inclusiv în partea inferioară a piciorului și chiar în zona gambelor. Uneori, acest simptom poate fi prezent numai atunci când stai sau mergi mai mult decât de obicei. De asemenea, senzația de arsură poate fi prezentă în timpul nopții, tulburând somnul.

În cazurile severe, ulcerul varicos poate duce la formarea unei răni care poate sângera și care se poate extinde până la pielea din jurul zonei afectate. Această afecțiune poate fi foarte dureroasă și poate duce la alte complicații, precum infecții ale pielii.

Pruritul

Mâncărimea poate fi un simptom comun al ulcerului varicos, cauzată de pielea uscată sau descuamată, precum și de infecțiile asociate. Pentru a controla senzația de prurit, este important să se utilizeze unguente hidratante pentru a calma iritația cauzată de mâncărimi., conform recomandărilor medicului. Aceste produse pot fi folosite în mod regulat pentru a menține pielea hidratată și pentru a reduce disconfortul. De asemenea, se recomandă evitarea agenților care pot provoca prurit, cum ar fi alergenii, substanțele chimice sau iritanții.

Compresele reci pot fi, de asemenea, folosite pentru a reduce mâncărimea produsă de ulcerul varicos. Aplicarea compreselor reci pe zona afectată poate calma senzația de disconfort și reduce inflamația cauzată de mâncărimi. Această tehnică poate fi folosită cu succes la domiciliu pentru a calma rapid senzația neplăcută produsă de prurit.

Acest articol are rol informativ. Dacă prezinți simptome precum cele prezentate, se recomandă să te prezinți la un consult medical pentru a primi tratamentul necesar. Automedicația nu este recomandată.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cristina Dumitrache: „Au trecut 4 ani de când mii de pacienți români așteaptă dreptul și șansa la un tratament recunoscut la nivel mondial”

mie mart. 15 , 2023
Cristina Dumitrache, PSD, s-a adresat ieri colegilor deputați cu o nouă declarație politică privind importanța Legii care reglementează cadrul juridic al canabisului în scop medical. „Au trecut 4 ani de când mii de pacienți români așteaptă dreptul și șansa la un tratament recunoscut la nivel mondial. 4 ani de când […]
cristina-dumitrache-2

V-ar putea interesa și: