UMC urează „La mulți ani!” marinarilor

Universitatea Maritimă din Constanța

Înființarea Universității Maritime din Constanța în februarie 1990 a reprezentat un act de dreptate și de normalitate. Titulatura inițială – Institutul de Marină Civilă – atribuită într-o perioadă istorică de contestări, speranțe și reașezări, a reprezentat materializarea neîncrederii unei întregi comunități academice în posibilitatea reformării învățământului militar găzduit într-un sistem imobil și anchilozat care lăsase traume adânci asupra tuturor participanților la acest sistem și a neîmplinirii profesionale la nivelul așteptat. 

Obiectivul major asumat de întreaga comunitate academică – cadre didactice și studenți – l-a reprezentat crearea unei universități maritime competitive și care să permită tinerilor navigatori să lucreze într-un domeniu deosebit de atractiv. Între timp, evoluția economică a României a înregistrat surprize greu de imaginat printre care, în mod evident, dispariția flotei române. Acest handicap preluat în piept de învățământul superior de marină a reprezentat stimulentul esențial în dezvoltarea învățământului în această universitate. Absolvenții săi intrau în competiție cu ceilalți ofițeri de marină din lume având în rucsac exclusiv cunoștințele și recomandarea universității pe care o absolviseră. 

De la o universitate tehnică fără laboratoare și fără bibliotecă tehnică, până la nivelul la care astăzi, după 31 de ani, se prezintă Universitatea Maritimă este o distanță enormă. Lipsa unei baze materiale a făcut ca toate laboratoarele universității să primească echipamente noi și moderne la nivelul solicitării de azi a unei industrii din ce în ce mai performantă. Simulatoarele universității sunt simulatoare produse de firmele de top mondiale ce prezintă o realitate virtuală foarte apropiată de situațiile de la nave. În decursul anilor s-au executat lucrări investiționale și dotări în valoare de aproximativ 40 milioane de Euro.

În același timp, înțelegând trendul de evoluție al industriei maritime globalizate și strict reglementate, Universitatea a dezvoltat programe de studiu complementare programelor tradițional maritime. Există astăzi în universitate 12 programe de studii de licență și 16 programe de masterat. Introducerea de noi programe de studiu la licență a generat posibilitatea participării la activități științifice de anvergură în domenii non-tradiționale: electronică, optoelectronică, antene și transmitere de semnale, poluare, energii non-convenționale, industrii off-shore, securitate cibernetică, toate cu rezultate notabile în plan științific și academic.

Universitatea are astăzi un număr de 40 de laboratoare cu 780 de locuri pentru studenți și un număr de 19 săli de curs cu 1400 de locuri pentru studenți. Pe malul lacului Mamaia, Universitatea are un campus care triplează practic capacitățile de studiu din campusul inițial.

Internaționalizarea învățământului este un obiectiv major asumat în universitate. Universitatea Maritimă este membru al Asociației Instituțiilor de la Marea Neagră (BSAMI) și al Asociației Internaționale a Universităților de Marină (IAMU), reprezentând o voce importantă pe plan internațional în dezvoltarea învățământului academic de marină. Recunoașterea acestor eforturi s-a făcut prin președinția pe care universitatea a avut-o la BSAMI în 2016 și la IAMU în perioada 2012-2013.

Universitatea este certificată și autorizată ca furnizor de educație de Autoritatea Navală Japoneză și de Autoritatea Navală din Grecia. O relație de colaborare cu totul specială este cea cu Nautical Institute care a autorizat cursurile din domeniul off-shore pe care universitatea le desfășoară.

Universitatea organizează manifestări științifice în domenii de interes major: Conferința internațională pe teme avansate de optoelectronică, microelectronică și nanotehnologii (ATOM-N), Tehnologii moderne în ingineria industrială (ModTech), Workshop internațional de tehnologia antenelor (IWAT – IEEE), Securitate cibernetică la Marea Neagră.

Atragerea fondurilor europene este o prioritate pentru structura de management a universității. În această perioadă, UMC derulează un proiect european de construcție a unui corp nou de clădire pe malul lacului în valoare de 5,4 milioane de Euro. Provocările tehnologice pe care industria modernă le aduce în fața tuturor navigatorilor determină eforturi consistente în toate domeniile relevante.

Această carte de vizită reprezintă ea însăși omagiul nostru de Ziua Marinei, adresat tuturor celor care lucrează în Marină și domeniile sale conexe. Este o prezentare făcută cu mândrie, dar și cu ambiția ca Universitatea Maritimă Constanța să reprezinte și mai mult în viitor pentru Marina românească, pentru România.

„La mulți ani marinari, oriunde vă veți afla!”, urează UNIVERSITATEA MARITIMĂ DIN CONSTANȚA.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Clujul ne bate și la fotbal

sâm aug. 14 , 2021
Clujul ne bate la nivelul salariilor, la atragerea de fonduri europene, la civilizație, iar acum și la fotbal. Dacă la primele capitole diferența e mare, la fotbal CFR Cluj a învins-o pe Farul Constanţa la limită, cu scorul de 1-0 (1-0), vineri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa […]

V-ar putea interesa și: