Un an de război în Ucraina. Mircea Banias, deputat PNL: „Portul Constanța a avut ocazia să-și dovedească importanța strategică”

Astăzi, la împlinirea unui an de la începutul războiului din Ucraina, i-am solicitat un scurt interviul deputatului Mircea Banias, PNL. Este membru în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, în trecut a ocupați și funcția de director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime.

Reporter: Se împlinește un an de la începerea războiului din Ucraina. Ce a însemnat pentru România acest an?

Mircea Banias: La un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, putem spune ca România si românii s-au comportat exemplar in privința sprijinului acordat cetățenilor țării vecine. A fost, în același timp, o lecție dură care ne-a arătat cât de fragila este pacea în lumea actuala și cât de rapid și brutal poate fi schimbată.

R.: Portul Constanța a terminat anul 2022 cu cel mai mare trafic din istorie, datorită cerealelor din Ucraina. În ciuda dezastrului umanitar, este războiul o oportunitate economică pentru România, în general, și pentru Constanța, în special?

M.B.: Portul Constanța a avut ocazia să-și dovedească importanța strategică. Faptul că în ultimii ani au fost construite capacitați de stocare și operare cereale a fost un mare avantaj.

R.: Faceți parte din Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților. Care sunt demersurile pe care le faceți pentru ca infrastructura României să poată asigura și traficul de cereale al Ucrainei, dar și pe cel al economiei locale?

M.B.: Cred ca România se afla într-o situație de care nu are voie sa nu profite. Sunt mai multe surse de finanțare pentru proiecte de infrastructură și sunt foarte multe investiții in curs sau care urmează sa fie lansate, autostrăzi, drumuri expres, podul de la Brăila.

R.: Sunt orașe din județul Constanța, ca Năvodari, de exemplu, unde circa un sfert de populație este reprezentată de refugiați din Ucraina. Cum credeți că gestionează populația, autoritățile locale și statul acest număr?

M.B.: Cum spuneam, românii au dat dovada de empatie și au ajutat fără ezitare sutele de mii de refugiați ucraineni. Cred ca vor proceda la fel în continuare, atât timp cat va fi nevoie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bunuri contrafăcute de aproximativ 1.000.000 lei depistate în Portul Constanța

vin feb. 24 , 2023
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Sud Agigea, au descoperit în Portul Constanţa, în două containere sosite din China, 150 de căști fără fir și 730 carduri de memorie, 50 de ceasuri tip smartwatch și 2670 […]

V-ar putea interesa și: