
Astăzi, la împlinirea unui an de la începutul războiului din Ucraina, i-am solicitat un scurt interviul deputatului Mircea Banias, PNL. Este membru în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, în trecut a ocupați și funcția de director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime.
Reporter: Se împlinește un an de la începerea războiului din Ucraina. Ce a însemnat pentru România acest an?
Mircea Banias: La un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, putem spune ca România si românii s-au comportat exemplar in privința sprijinului acordat cetățenilor țării vecine. A fost, în același timp, o lecție dură care ne-a arătat cât de fragila este pacea în lumea actuala și cât de rapid și brutal poate fi schimbată.
R.: Portul Constanța a terminat anul 2022 cu cel mai mare trafic din istorie, datorită cerealelor din Ucraina. În ciuda dezastrului umanitar, este războiul o oportunitate economică pentru România, în general, și pentru Constanța, în special?
M.B.: Portul Constanța a avut ocazia să-și dovedească importanța strategică. Faptul că în ultimii ani au fost construite capacitați de stocare și operare cereale a fost un mare avantaj.
R.: Faceți parte din Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților. Care sunt demersurile pe care le faceți pentru ca infrastructura României să poată asigura și traficul de cereale al Ucrainei, dar și pe cel al economiei locale?
M.B.: Cred ca România se afla într-o situație de care nu are voie sa nu profite. Sunt mai multe surse de finanțare pentru proiecte de infrastructură și sunt foarte multe investiții in curs sau care urmează sa fie lansate, autostrăzi, drumuri expres, podul de la Brăila.
R.: Sunt orașe din județul Constanța, ca Năvodari, de exemplu, unde circa un sfert de populație este reprezentată de refugiați din Ucraina. Cum credeți că gestionează populația, autoritățile locale și statul acest număr?
M.B.: Cum spuneam, românii au dat dovada de empatie și au ajutat fără ezitare sutele de mii de refugiați ucraineni. Cred ca vor proceda la fel în continuare, atât timp cat va fi nevoie.