Un analist economic prezice scăderea pieței imobiliare

navodari-imobiliare-axxis-florin-carstocea

Un analist economic român analizează datele statistice cele mai recente care arată că, în primele 7 luni din 2023, băncile au acordat credite ipotecare mai mici cu 4,5 miliarde de lei comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Economistul Radu Georgescu este de părere că informațiile indică faptul că tot mai puțini români își permit să ia credite imobiliare din cauza devalorizării banilor.

În acest moment, piața imobiliară din România este foarte aproape de blocaj, scăderea drastică fiind confirmată de datele oficiale ale BNR.

„Acum un an am explicat că piață imobiliară se va bloca deoarece oamenii nu vor mai putea să ia credite. În același timp, agenții imobiliari spuneau că nu va fi nicio problemă. După un an, piață imobiliară s-a blocat.

Sunt scăderi ale soldului creditului ipotecar în 7 luni consecutive.

Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în anul 2009.

În 2023 este aproape imposibil să mai iei credit la aceste prețuri ale locuințelor. Din cauza creșterii dobânzilor, în 2023 poți să iei un credit cu 50% mai mic decât în 2022. În următoarele 6-12 luni piață imobiliară va face implozie.

1. Creditarea va scădea și mai mult deoarece inflația și noile taxe din 2024 vor coborî și mai mult puterea de cumpărare a oamenilor. Vor fi puțini oameni care vor mai putea cumpără locuințe;

2. Dezvoltatorii imobiliari vor trebui să vândă cu discounturi locuințele deoarece încep să vină scadențele creditelor luate de la bancă;

3. Sistemul bancar se bazează pe sectorul imobiliar. Băncile au cea mai mare expunere pe sectorul imobiliar. Soldul creditelor ipotecare este de 150 miliarde de lei. În 2008 soldul era de 20 miliarde lei. Dacă se va clatină sectorul imobiliar, va face implozie și sectorul bancar.

4. Întrebarea de 10 puncte. Cât vor scădea prețurile la locuințe? Matematic, pentru a redeveni iar accesibile, prețurile la locuințe ar trebui să scadă cu 50% sau IRCC să redevină 2%. Este imposibil că IRCC să redevină 2% în următorii 10 ani.

Concluzie:

Orice scădere a prețurilor între 10% – 50% este posibilă în următoarele 6-24 luni”, arată economistul Radu Georgescu, într-o postare pe Facebook.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Poliția Română a povestit cum un polițist din Constanța i-a oferit o friptură unui câine, dar acesta a refuzat

Dum sept. 24 , 2023
Poliția Română are o pagină de Facebook unde postează des întâmplări deosebite din activitatea polițiștilor. Astăzi, subiectul ales este un câine uitat de stăpân în apropierea unui restaurant. Instituția spune că un polițist din Constanța i-a oferit chiar o friptură, dar câinele a refuzat. Iată întâmplarea: „Pare mare și fioros, […]

V-ar putea interesa și: