Un arbitru român l-a făcut „negru” pe oficialul unei echipe din Liga Campionilor. Ciprian Marica spune că e un „circ incredibil”

Ciprian Marica este intervievat in timpul emisiunii ProSport Live, vineri 18 mai 2018, in Bucuresti MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Ciprian Marica, acționarul de la FC Farul Constanța, a considerat, marţi seară, într-o postare pe Facebook, drept exagerate reacţiile apărute după exprimarea rasistă a arbitrului Sebastian Colţescu la meciul dintre Paris-Saint Germain şi Istanbul Başakşehir, din Liga Campionilor.

Colțesu i-a spus arbitrului principal: „Dă-l afară pe negrul de acolo”.

„Coltescu a greşit! Dar de la asta până a i se da o dimensiune planetară unei erori de exprimare, e cale lungă. S-a făcut un circ incredibil cu retragerea de pe teren, cu refuzul de a mai juca fotbal!  Să fim serioşi, rasismul exista, e de condamnat în orice situaţie , dar nu despre rasism e vorba în cazul nefericitului Coltescu. S-a grăbit, a greşit, dar e prea mult! Stiu ce spun, fiindcă, spre exemplu, în cariera mea n-am văzut nici o reacţie când noi, românii, eram făcuţi ţigani pe afişele meciurilor oficiale la Paris. Şi în atâtea şi atâtea situaţii, în meciuri din Champions League, în jocuri cu vizibilitate mare.  Aloooo, domnilor fotbalişti şi oficiali, ati făcut show în seara asta! Din păcate pornit de la o greşeală de exprimare a lui Coltescu, aşa cum am mai spus, într-un dialog în română cu colegul lui, nu i s-a adresat unui jucător sau antrenor. Cu acest gen de spectacol chiar se duce în derizoriu lupta contra rasismului, se aduce un deserviciu celor care chiar fac eforturi serioase pe acest plan. Avem noi, românii, multe probleme, dar asta cu rasismul nu!”, a scris Marica pe Facebook.   Meciul PSG-Istanbul BB, din etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0.

Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul “negru” la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.

Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul „negru” indicându-i centralului Haţegan acea persoană.

Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului.

„Îmi pare rău pentru neînţelegere. Intenţia mea nu a fost să fiu rasist. Într-un astfel de context, uneori oamenii nu se exprimă corect şi pot fi înţeleşi greşit. Îmi cer scuze în numele uefa champions league. Sper că voi fi înţeles. @UEFA #notoracism #uefa”, apare scris pe contul Sebastian Colţescu, care nu este certificat de Twitter ca fiind autentic.

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost întrerupt în min. 16, la scorul de 0-0, din cauza unor remarci rasiste din partea celui de-al patrulea oficial, românul Sebastian Colţescu, relatează AFP.

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 16 lui Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ”tipul negru”, iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, relatează AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul.

Ulterior, preşedintele campioanei Turciei a afirmat că echipa sa nu va relua jocul dacă al patrulea oficial (Colţescu) nu va fi îndepărtat.

„Al patrulea arbitru a spus ‘negru” în faţa lumii întregi! Dacă al patrulea arbitru va fi scos de pe teren, atunci vom relua jocul. Dacă el va rămâne pe teren, atunci Başakşehir nu va relua meciul”, a declarat Goksel Gumusdag pentru TRT Spor.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat şi el vehement pe Twitter după acest incident: ”Condamn ferm remarcile rasiste la adresa lui Pierre Webo, membru al staff-ului tehnic al lui Başakşehir, şi sunt convins că UEFA va lua măsurile care se impun”.

„Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul sportului referitor la cazul arbitrului Sebastian Colțescu. El a mai spus că este vorba despre un caz particular, izolat care nu reprezintă în niciun fel sportul românesc. „Sportul este despre cu totul altceva, este despre muncă, ambiție, fair play (…). Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, este vorba despre exprimarea unui arbitru. (…) O întâmplare nefericită”, a declarat ministrul, la Digi24. Ministrul a mai precizat că ancheta UEFA a stabili dacă a fost vorba despre un caz de rasism, adăugând că și în România există sancțiuni pentru astfel de situații care intră sub incidența CNCD.

Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Articole recente

Un comentariu

  • pai la caricatura francezilor facuta lui halep nu a sarit nimeni A fost caricaturizata ca o tiganca care-si vindea cupa de la R G la fier vechi

Leave a Reply

Your email address will not be published.