Un bărbat din Constanța, cu arsuri grave, transportat cu o aeronavă a Forțelor Aeriene în Belgia

Aeronavă C-27J Spartan

Un bărbat din Constanța, cu arsuri grave, este transportat cu o aeronavă a Forțelor Aeriene în Belgia.

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează vineri o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles – Otopeni, pentru transportul, în regim de urgenţă, a unui pacient care a suferit arsuri, a informat MApN.

Echipa medicală care monitorizează pacientul pe timpul zborului este formată din specialişti din cadrul SMURD şi Ministerului Apărării Naţionale.

Misiunea a fost aprobată de ministrul Nicolae Ciucă, în urma solicitării Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian vineri, în jurul orei 9,00.

Joi seara, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a informat că misiunea de transfer în Belgia cu o aeronavă SMURD planificată în cazul unui pacient cu arsuri nu a putut fi efectuată din cauza unei defecţiuni apărute la avion, bolnavul fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca pentru continuarea îngrijirilor medicale.

Misiunea a fost planificată iniţial pentru miercuri, dar a fost anulată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi, ca atare, s-a încercat reluarea acesteia joi.

„Astăzi, 28.01.2021, începând cu ora 08,00, avionul Piper PA-42 Cheyenne III aflat în dotarea IGAv, echipat pentru misiuni SMURD, a decolat de la Bucureşti pentru transferul unui pacient cu arsuri prin electrocuţie de la Iaşi la Bruxelles, Belgia. Odată preluat pacientul de la unitatea spitalicească din Iaşi, în planul derulării misiunii de transfer era prevăzută o aterizare la Timişoara, în vederea alimentării aeronavei. După decolarea de la Timişoara, piloţii IGAv au constatat funcţionarea necorespunzătoare a instalaţiei de presurizare a cabinei avionului şi astfel misiunea de zbor a fost anulată”, a precizat DSU.

În aceste condiţii, s-a luat decizia transferului pacientului la Bucureşti, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, la Secţia de chirurgie plastică şi reparatorie.

Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, s-a electrocutat la locul de muncă, în Constanța. În urmă cu o săptămână a fost adus cu un elicopter SMURD la Iaşi, la Clinica de Arşi de la Spitalul Sfântul Spiridon, unde a primit îngrijiri medicale în secţia de Terapie Intensivă.

Familia a fost cea care i-a găsit apoi un loc într-o clinică de profil din străinătate. Abia în urmă cu 2 zile, Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul de zbor pentru acest pacient.

Clinica privată din Belgia a cerut plata în avans pentru o lună de zile. 

Mihaela Ganea, soția bărbatului, a declarat, pentru Pro TV: „A doua zi după ce a ajuns la Iași, doctorul curant, medicul de acolo, mi-a spus în fiecare zi că este stabil și că poate fi transferat. Acum vor să se spele pe mâini! A fost posibil de transferat! Ne-am încurcat în hârtii, ne-am încurcat în mailuri, am așteptat. Angajatorul lui a plătit către clinica din Belgia un avans tocmai ca să-l ducă acolo, să-l primească, că statul român plătește, dar plătește greu”.
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

O bună parte din orașul Constanța a rămas fără căldură și apă caldă

vin ian. 29 , 2021
RADET Constanța a anunțat, vineri dimineață, că, din cauza unei avarii apărută pe rețeaua de transport amplasată pe strada Traian, nu se pot asigura deocamdată serviciile de termoficare în zona Centru și peninsulă. Echipele de intervenție ale regiei Constanța au început lucrările de eliminare a avariei. Se estimează reînceperea furnizării […]
radet constanta

V-ar putea interesa și: