Un bugetar din România avea salariul de două ori mai mare decât actualul președinte al Americii

Ocupanții Casei Albe din Washington ar fi invidioși pe salariile unor bugetari din România

Un bugetar din România avea salariul mai mare, în anul 2019, decât cel al noului președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Joe Biden, care a devenit ieri al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, va încasa un salariu anual de 400.000 de dolari, la care se adaugă 50.000 de dolari pentru cheltuieli, 100.000 pentru călătorii şi 19.000 de dolari dedicaţi activităţilor recreative.

După aplicarea taxelor, preşedintele SUA va încasa un salariu net de 250.000 de dolari pe an, ceea ce înseamnă 20.833 de dolari pe lună.

Prin comparaţie, salariul lunar al preşedintelui Klaus Iohannis a ajuns anul trecut la circa 6.700 de dolari, adică a câştigat într-un an aproximativ 80.000 de dolari. În prezent, România are un PIB per capita de 13.000 de dolari, în timp ce în Statele Unite numărul este de aproape 65.000 de dolari.

Cel mai bine plătit bugetar din România (până la proba contrarie) a fost Ovidiu Badea, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”. Acesta a încasat pentru anul 2019 suma de 1,94 milioane lei pentru poziţia pe care o ocupă, potrivit Ordinului nr. 337 din 23 mai 2019, scria Ziarul Financiar. Asta înseamnă 161.666 de lei pe lună, adică 40.315 dolari, la cursul de schimb de azi.

Badea a fost demis din funcție în decembrie 2019 de Guvernul Orban.

Citește și: Bugetarii cer eliminarea inechităților salariale din sistemul public. Despre inechitățile dintre sistemul public și privat nu suflă o vorbă

„Am luat această decizie în urma numeroaselor petiții pe care le-am primit la Ministerul Educației și Cercetării, dar și din cauza unor semnale pe care le-am primit din partea presei. Totodată, această decizie s-a concretizat în urma controlului pe care l-am dispus, la Institut, și în urma constatărilor Corpului de Control. Totodată, cu toții am aflat de celebra cifră de 38, 6 milioane de metri cubi de lemn recoltat anual din pădurile României, cu 20 de milioane de metri mai mult decât datele pe care le avem de la INS. Consider că este inadmisibil că la mai bine de un an de la terminarea inventarului forestier național ciclul 2, Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură să nu poată să avizeze o valoare finală a volumului de lemn recoltat din pădurile României”, a anunțat ministrul Educației de atunci, Monica Anisie.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

COMPLETARE VIDEO Un jandarm în timpul liber a oprit un șofer beat și cu permisul suspendat

Fri Jan 22 , 2021
Un ofițer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța a prins, joi seară, un bărbat care intenționa să fugă de la locul accidentului, după ce a lovit o altă mașină parcată,  în care se aflau o femeie și un copil de aproximativ 2 ani. În seara zilei de 21.01.2020, în […]

V-ar putea interesa și: