Un club de fițe de pe litoral plătește impozit cât o secretară

Un mare club de pe Litoral, unde se vinde șampanie cu roaba, plătește astăzi un impozit de 50.000 de lei pe an. Cam atât îi rețin și eu secretarei mele, impozite și contribuții, a spus marți Gabriel Biriș la o întâlnire cu ocazia relasării Pactului pentru Fiscalitate.

Acesta spune că, începând din 2016 legislația noastră fiscală a fost făcută varză. A fost rezultatul populismului care încă se manifestă puternic în procesul de legiferare fiscală. S-au dat tot felul de privilegii. Primul a fost eliminarea impozitului pe pofit în HORECA și înlocuirea lui cu un impozit specific, derizoriu în cele mai multe cazuri.

„Cele mai mari restaurante din centrul Bucureștiului plătesc 70.000 de lei pe an. Hotelurile plătesc un impozit anual de circa o noapte de cazare. Complexurile hoteliere plătesc doar pe camere nu și pe restaurante și baruri.”, a mai spus consultantul fiscal.

„Apoi a început sarabanda de scutiri la impozitului pe salarii. În 2018 s-au scutit 500.000 de angajați din construcții de impozitul pe salariu dar și de contribuția la sănătate… cu alte cuvinte acei oameni sunt asigurați de către noi, ceilalți. Având în vedere aceste scutiri, să nu ne mai mirăm de cum arată în lipsa fondurilor spitalele arată așa cum arată iar asistența medicală e la nivelul pe care îl vedem cu toții. Toate aceste chestiuni, coroborate cu măsurile de relaxare la microîntreprinderi au spulberat baza de impozitare, exact în perioada în care toată lumea vorbește de evitarea erodării bazei de impozitare”, a mai precizat Gabriel Biriș.

Toate aceste scutiri au dus la un deficit tot mai greu de finanțat, existând riscul unor corecții dure din partea pieței, Biriș comparându-le cu cele din 2010, când TVA-ul a crescut brusc de la 18 la 24%.

„Suntem într-o situație mai rea decât atunci, în care discutăm despre nevoia de creștere a veniturilor bugetare, care e prinsă și în PNRR, de eliminare graduală a tratamentelor preferențiale. Cred că PNRR este depășit, nu cred că acel calendar prevăzut acolo mai poate fi susținut. E nevoie de măsuri rapide, altminteri riscăm o aterizare dură a economiei, ceea ce ar duce să luăm măsurile impuse de finanțatorii internaționali”, a mai spus Biriș.

Relansarea proiectului „Pactul Pentru Fiscalitate”, proiect care pornise inițial în decembrie 2014 are loc în acord cu actualitatea anului 2022, dorindu-se o platformă de dialog fără precedent în societatea românească.

Fondatorii proiectului intenționează să aducă sub același acoperiș atât invitați care reprezintă instituții relevante ale statului (Guvern, Parlament, Președinție) și organizații reprezentative din economia românească, cât și personalități marcante ale mediului academic și colegi din mass-media.

Un lucru este cert: dacă fiscalitatea noastră ar funcționa într-un mod predictibil și eficient, banii pierduți din evaziune și taxe necolectate, dar și beneficiile pierdute din investiții nerealizate, s-ar putea transforma în peste 3.000 de școli moderne sau în 2.366 de kilometri de autostradă, sau în 27 de spitale regionale, sau în 70.000 de locuri de muncă – toate acestea în fiecare an, spun organizatorii.

V-ar putea interesa și:

Gabriel Biriș este unul dintre partenerii fondatori ai Biriş Goran, avocat de business, recunoscut la scară largă ca fiind unul dintre cei mai buni specialiști în fiscalitate din România. Gabriel are o experiență de peste 23 de ani în toate aspectele fiscalității. Este bine-cunoscut pentru activitatea profesională, dar și pentru eforturile depuse pentru modernizarea legislației și administrației fiscale, în sprijinul mediului de afaceri din România, inclusiv ca secretar de stat la Ministerul Finanțelor, in 2016. Ultimele zece ediții ale publicației Chambers Europe îi confirmă reputația, catalogându-l drept „highly recommended”. Gabriel este autorul a două cărți de fiscalitate: „Despre Fiscalitate şi Competitivitate” și „Despre Fiscalitate şi Bun Simţ”, ambele publicate în 2012. Este coautor al lucrării „Controverse în fiscalitate”, publicată în 2011.

Zen ResidenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Percheziții ale poliției după ce un manelist a fost tăiat cu macete într-un club din Mamaia VIDEO

Wed May 25 , 2022
Astăzi, 25 mai, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța și cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Investigații Criminale, au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii […]