Un comandant de navă, decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler VIDEO

Prefectul Constanței, Silviu Coșa (stânga), i-a înmânat ordinul comandantului Bogdan Rusu

Prefectul Silviu Coșa l-a decorat, azi, cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler, pe comandantul de navă Bogdan Rusu. Distincția a fost oferită de Administrația Prezidențială, prefectul fiind cel care a făcut onorurile.

Comandantul a fost decorat pentru că, în septembrie 2020, a salvat patru persoane, aflate în pericol de înec, în Golful Mexic, în timpul furtunii tropicale Sally.

„Când am citit încă din septembrie anul trecut despre fapta dumneavoastră și modul cum ați intervenit, aveam impresia că lecturez scenariul unui film. Dar erau fapte adevărate. Iar profesionalismul, dedicarea și omenirea dumneavoastră, de a interveni în salvarea acelor suflete, în condițiile în care Garda de Coastă americană renunțase la operațiune, din cauza condițiilor meteo cauzate de furtună, fac din dumneavoastră un exemplu. Mai impresionant este că dumneavoastră nu ați considerat acest fapt deosebit, ci doar o expresie a vieții de marinari. Meritați să fie o inspirație, un exemplu pentru noi toți și pentru colegii de breaslă. Am marea onoare să vă decernez Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler, în numele președintelui Klaus Iohannis”, a declarat prefectul Sliviu Coșa.

Imagini din timpul operațiunii de salvare. Foto: arhivă personală comandant Bogdan Rusu

Comandantul de navă Bogdan Rusu are o experiență de aproximativ 20 de ani în navigație, este absolvent al Universității Maritime Constanța, promoția 2006 și masterand al aceleiași universități, promoția 2008. Consideră că spiritul de echipă, acceptarea provocărilor și disciplina sunt abilități care l-au ghidat de-a lungul carierei. Orientat spre a evolua pe plan profesional și personal, a fost premiat și în 2005.

Echipajul salvat. Foto: arhivă personală comandant Bogdan Rusu

„Doresc să mulțumesc tuturor, în special echipajului alături de care am salvat oamenii. Marinarii și familiile lor știu cât de grea este viața pe mare. Sunt onorat pentru distincția oferită”, a afirmat comandantul Bogdan Rusu.

Acesta a fost propus pentru premiul „Exceptional Bravery at Sea”, după fapta sa eroică, a anunțat Ovidiu Cupșa, ambasador IM . Bogdan Rusu a ținut să sublinieze că, alături de el, mai trebuie premiați și apreciați și alți doi comandanți români, Constantin Dinu și Florin Negrău, de asemenea eroi după ce au avut acțiuni de salvare pe apă. „Anul acesta, sunt trei comandanți români propuși la „Exceptional Bravery at Sea”, acordat de IMO, ceea ce este o mândrie pentru țară și un fapt istoric”, a mai subliniat comandantul Bogdan Rusu.

Pe 13 septembrie 2020, portcontainerul Cosco Malaiesia, sub comanda lui a salvat patru marinari aflați pe velierul Yes Dear, aflat în derivă, grav avariat, în mijlocul furtunii. Centrul de comandă al US Coast Guard a cerut sprijinul navei, iar marinarii au pornit imediat în ajutorul velierului. Vizibilitatea era foarte redusă, velierul lua apă, iar marinarii erau extenuați și cu starea de sănătate afectată.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 thoughts on “Un comandant de navă, decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Cavaler VIDEO

  1. Jos palaria!Si eu impreuna cu alti colegi am facut asta in Marea Nordului acum 4-5 ani dar nimeni nu ne-a bagat in seama1Doar echipajul(german )caruie i se rupsese catargul ne-a multumit si ne-a trimis apoi prin DHL un colet cu produse de mancare(afumaturi etc)si multe multumiri!Noi romanii facem si din astea dar nu sunt mediatizate!Stima

    1. Asta pentru ca, din pacate, pana la infiintarea Asociatiei Comandantilor de Nava din Romania in 2018, nu a existat o organizatie care sa promoveze astfel de actiuni.

  2. Bravo băieți.Felicitari bravilor noștri Comandanti.Cinste lor.
    Acum câțiva ani in urma am salvat 49 de pasageri de pe u.n feribot care a luat foc lingă coastele grecești în timpul unei furtuni .
    În tara nimeni nu a spus ” bravo baieti felicitari”
    Sunt sef mecanic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Incidența cazurilor de coronavirus în județul Constanța, în continuă scădere

vin iun. 11 , 2021
Incidența cazurilor de coronavirus în județul Constanța este în continuă scădere. În municipiul Constanța a ajuns la 0,10 cazuri la mia de locuitori, ceea ce înseamnă 32 de cazuri active în ultimele 14 zile. În toate celelalte orașe sau municipii, numărul de cazuri active este mai mic sau egal cu […]
coronavirus

V-ar putea interesa și: