Un comandant român de navă a salvat 10 naufragiați, la 31 de ani după ce nava pe care se afla el însuși s-a scufundat

Nava JPO PISCES sub pavilion Liberia sub comanda românului Constantin Dinu, aflându-se în marș din Singapore spre China, a fost contactată pe data de 22.12.2020 ora 01:02 LT (17.02 UTC) prin Avertismentul de Navigație 447 primit prin Navtex de  la Hainan MSA China (Centru de Coordonare căutare și salvare pe mare)  pentru a  participa la operațiunile de căutare și salvare a echipajului navei Dong Yang,  echipaj care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh.

Echipajul, format din 8 filipinezi și 2 chinezi, a reușit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar a rămas fără comunicare.

În urma apelului, pe lânga nava JPO Pisces au mai fost îndreptate către această operațiune și alte două nave, Nordic Bulker și Al Samrya.

După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de românul Constantinescu Dinu a reușit găsirea plutei de salvare cu cei 10 naufragiați care erau epuizați, cu semne vizibile de slăbiciune.  Operațiunea de preluare a celor 10 navigatori care abandonase nava Dong Yang s-a desfășurat cu greutate din cauza vântului puternic și mării agitate ( în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare) . Cu multă responsabilitate și pregătire, echipajul navei JPO Pisces a reușit să îi îmbarce pe toți cei 10 navigatori în siguranță și să le dea ajutorul și monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian(China) pentru descărcare și debarcarea celor salvați.

Cam în același timp, acum 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989 comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânăr ofițer,  se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre (Spania) cu 28 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind dați dispăruți și unul fiind  găsit înecat.

Constantin Dinu a fost printre cei norocoși care au supraviețuit acestui tragic accident.

Întâmplător sau nu, în jurul aceleiași date, dar cu 31 de ani mai târziu, același Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a 10 navigatori din ghearele morți. Există și minuni de Crăciun iar comandantul român alături de echipajul său a dat dovadă de o pregătire profesională ireproșabilă,  i-au găsit în timp util și i-au salvat pe cei 10 naufragiați de pe nava Dong Yang după ce căutările celorlalte nave eșuaseră.

Sărbătorile de Crăciun sunt magice pentru 10 familii, membrii lor de familie fiind salvați de la un dezastru iminent de comandantul român și echipajul navei JPO Pisces în care se mai afla un român, ofițerul mecanic Gheorghe Marius Andrei.

Mai jos redăm câteva fragmente din raportul consemnat în jurnalul de bord al navei JPO Pisces în cadrul acestei operațiuni de căutare și salvare pe mare:

Astăzi 22/12/2020 01.02 LT (21/02/2020 17.02 UTC) în poziție Latitudine: 05 grade 32 minute zecimal 3 Nord: Longitudine: 110 grade 01 minute zecimal 2 Est, primim prin NAVTEX, AVERTISMENT DE NAVIGAȚIE nr. 447 prin Hainan MSA China, Cerere de căutare și salvare, arătând că în vecinătatea aproximativă a traseului navei pe care o comand, în vecinătatea poziției 08 grade 08 minute zecimal 2 Nord longitudine: 110 grade 03 minute zecimal 6 est, 10 membri ai unui echipaj au pierdut contactul după ce au parasit nava Dong Yang sub pavilion Sierra Leone care se afla in primejdie și s-au  îmbarcat pe pluta de salvare. Distanța de mers de la poziția navei la poziția de primejdie 157 NM.

Imediat contactăm, așa cum am menționat, MSA Hainan China și primim instrucțiuni pentru a ne menține cursul și pentru a ne păstra veghea cu atenție.

– La ora 07.36 LT, nava primește instrucțiuni de la Centrul de coordonare MRCC China / SAR pentru a trece la poziția de primejdie menționată și pentru a asista / contacta coordonatorul local MRCC SAR pentru operațiuni de căutare și salvare la fața locului. Poziția navei în momentul modificării cursului la începerea operațiunii SAR: Latitudine: 06 grade 36 minute zecimal 8 Nord, Latitudine: 110 grade 28 minute zecimal 3. Distanța până la poziția de primejdie 95 NM. S-a crescut numărul de personal de veghe de pe ambele borduri ale navei.

– La ora 10,20 LT nava, NORDIC BULKER intră în contact și transmite comunicarea comandantului navei M / V AL SAMRYA care se afla la fața locului,  că suntem în zona de căutare a unei plute de salvare a navei DONG YANG cu 10 persoane la bord cu comunicarea pierdută.

– La 10.26 LT a primit instrucțiuni de la comandantul operatiunii pentru a începe și modifica cursul și viteza pentru zona de căutare împreună cu celelalte nave.

– La ora 11.30 S-a raportat găsirea țintei AIS, a M / V DONG YANG în poziție Latitudine: 07 grade 14,2 minute N, Lungime: 110 grade 03,7 E în derivă 253 grade x 7 Nm  și am primit informații de la comandantul operatiunii să ne focusam pe cautarea plutei de salvare.

– La ora 11.33 LT intrăm în contact radio cu un membru al echipajului plutei de salvare și transmitem informațiile către comandantul operatiunii. Propun și primesc aprobarea ca să fac manevre cu nava  pentru a verifica claritatea și intensitatea semnalului de comunicație. Poziția navei Latitudine: 07 grade 18,0 minute N, longitudine: 110 grade 16,3 minute E. A efectuat mai multe rondouri  pe ambele părți până la localizarea acelui semnal de transmisie cel mai puternic al plutei de salvare. Comandantul operatiunii de cautare si salvare instruiește alte nave să se apropie din direcții diferite de poziția noastră și să încerce să comunice cu pluta de salvare pentru a reduce zona de căutare.

– La 12,20 LT am modificat drumul navei până la 235 de grade, pe măsură ce alte nave intră în drumul opus celui mai puternic semnal radio de la pluta de salvare. S-au efectuat lansari ale rachetelor parasuta rosii pentru  a ne putea identifica cu celelatle nave si cu plutra de salvare fara succes însa din cauza vizibilitatii scazute.  Semnalele cu sirena  și fluiere au fost utilizate continuu și în moduri alternative.

– La 13.16 LT, vedem pluta de salvare la aproximativ 20 de grade pe partea din prova  tribord în poziția navei Latitudine 07 grade 13.9 N Longitudine 110 grade 10.7 E și încep să modific cursul si viteza incercand și să mă apropii astfel cu direcție  și viteza variabile pe lânga folosirea semnalelor luminoase si auditive. Comandantul operatiunii mi-a dat dreptul sa  decid continuarea salvarii  sau sa monitoriz doar pluta.

-La ora 13.25 LT, deoarece echipajul meu a fost pregătit anterior, inclusiv toate opțiunile pentru operatiunile de îmbarcare pe ambele părți, decid să procedez pentru salvare, inclusiv să primesc de la alte nave din vecinătatea adăpostului antivânt pentru a efectua operaratiunea in siguranta. Prima încercare de abordare a plutei de salvare prin tribord eșuează din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (7 BF NW, val 3-5 metri, vizibilitate redusă prin ceață). A doua încercare de abordare a plutei de salvare prin deriva navei proprii prin partea de babord reușește.

– La 13,50 LT a lansat prima saula prin intermediul aparatului de aruncare a bandulei și, cu succes, ne conectăm / securizăm prin recuperarea  saulei de salvare a navei noastre. Echipajul nostru trage saula conectată la plută pentru apropiere, folosind motorul principal pentru păstrarea adăpostului.  In continuare a fost lansata si a doua saula  pentru a asigura pluta de salvare.

– La ora 14.15 LT începe îmbarcarea prin mijloace de îmbarcare, multe mijloace suplimentare de îmbarcare pregătite ca opțiuni secundare (plase de marfă, scară pilot, plasă prin grindă de buncăr, linii de siguranță cu noduri). Am observat că echipajul plutei de salvare este slaăbit și fără putere.

– La 14.20 LT a terminat îmbarcarea la bord a membrilor echipajului plutei de salvare. Echipajul primește imediat asistență de prim ajutor și cazare caldă adecvată, inclusiv haine, pături, apă. Raportez starea recuperării persoanelor în condiții de siguranță.

– La ora 14.30 LT a finalizat deconectarea plutei de salvare în poziția Latitudine 07 grade 12,6 N, Longitudine 110 grade 10,5 E și a primit instrucțiuni că operațiunea SAR a fost finalizata cu succes. MRCC Vietnam și China trimit mesaje pentru a relua călătoria noastră către următoarea destinație.

– La navă se urmaresc procedurile pentru  cazare la bord, inclusiv monitorizare, carantină,

Citește și: Mircea Banias a obținut sprijinul ministrului Transporturilor pentru înființarea unei companii românești de navigație maritimă

Completare 26 decembrie: A treia navă condusă de un comandant român a salvat vieți pe mare. 15 chinezi în marea Chinei de Sud

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.