Un economist anunță că în România se câștigă mai bine decât în Italia sau Spania

Un economist anunță că în România se câștigă mai bine decât în Italia sau Spania

Milioane de români au plecat în ultimii ani din România, în principal din cauza salariilor mici. Când aici câștigai 150 de euro, era greu să reziști tentației unui salariu de peste 1.000 de euro în Italia. Acum însă lucrurile s-au schimbat, iar în România se câștigă mai bine decât în Italia sau Spania.

O spune Andrei Caramitru, într-o postare pe Facebook, în care enumără și cât se poate câștiga în România. Se ajunge în multe cazuri la salarii ca în Occident, spune el.

„Cea mai mare frustrare acumulata in societatea noastra e la cei din diaspora care au plecat acum vreo 10-20 de ani. Mulți, foarte mulți acolo sunt supărați rău de tot pe viața, refuza realitatea si trăiesc o oarecare dramă personală. De asta AUR are o cota așa de mare in diaspora.

Motivul e simplu de înțeles. Când ei au plecat, in România făceai cu chiu cu vai 300 de EUR pe lună. Ei au plecat la 1000-1500 EUR pe lună – valurile inițiale spre Italia si Spania. Cu banii astia ești sub medie in Italia sau Spania, dar atunci erai super bogat față de oricine in România. Ajutai familia cât erai plecat; in vacante veneai aici si toti cădeau pe spate ce te-ai ajuns in străinătate, ce bogat ești. Aveai deci si ”meaning” si te simțeai si rasplatit de privirile invidioase sau admirative ale celorlalti rămași aici.”, scrie Caramitru.

Fostu consilier al lui Dan Barna susține că lucrurile s-au schimbat mult de atunci. Iată ce exemple ofere din Bucureștiul anului 2022. Câștigurile reale sunt așa :

  • casiera la Lidl : 800 EUR net in mână (cu tichete de masa cu tot). Un sef de raion ceva pe acolo – 1300-1800 EUR net pe lună.
  • sofer Uber sau curier glovo. 800-1500 EUR in funcție de cât muncește, câte ore bagă pe lună.
  • femeie de serviciu care își face treaba f bine – 300-350 lei pe zi. Adica pe luna 1300-1600 EUR net
  • electrician care se pricepe – 300 de lei pe intervenție (cu dus întors si munca efectivă vine 100 lei pe oră). Adica 3300 eur net pe luna daca lucrează full, real probabil in jur de 2500 EUR net cam așa
  • chelner sau frizer – 1000-1500 EUR (cu tips cu tot).

Iată restul mesajului său:

„Revenim la sărmanii din diaspora italiana sau spaniola. Pai ei câștiga MAI PUȚIN acolo decât aici, acolo e mai scump de fapt, si mai au si de a face cu rasisme si alte chestii neplăcute.

Reacția normala si o vedeți pe Facebook inclusiv aici pe pagina e așa :

– e dezastru in România. TREBUIE sa fie dezastru, e esențial asta, altfel eu ce caut aici in străinătățuri? Poate am făcut o alegere tâmpită si asta nu e posibil !!!! Deci in România se moare de foame, știu ei de aici dintr-un sat de lângă Roma.

– toti care fac bani in România, TOTI, TREBUIE sa aiba ceva cu politica, au furat ei ceva de undeva. Altfel nu se poate !!!!!!! Acum 20 de ani o fi fost adevărat, acuma pe naiba mai e adevărat hai sa fim serioși (da fura nenorociții, dar banii aia mulți si adevărați se fac in privat fara vreo legătura cu statul).

Recomandare: România, patria bugetarilor. Cheltuim cel mai mare procent din venituri pe salariile de la stat. Cu cât sunt mai mari decât la privat

Mai oameni buni, decât sa va frustrați atâta mai bine veniți aici măcar temporar si deschideți o afacere ceva. Cunosc foști pizzaiolo din Italia sau chelneri din Spania care s-au întors si fac aici de 20 de ori mai mult decât acolo (deschizând un restaurant mic dar elegant si f bun). Cunosc si designeri, specialisti in horticultura sau alte chestii care acum fac peste 10000 EUR pe luna aici (ar fost imposibil pentru ei așa ceva acolo).

Si dacă ma luați ca spitalele sunt de rahat. Da sunt. Dar puteți merge la zecile de spitale noi private, sunt peste tot, care sunt peste ce aveți voi in satul vostru din Spania sau Italia.

Ps: astia care o sa urlați aici in comentarii. Poate mai bine nu stati in Vaslui sau Teleorman unde se moare de foame ci veniți unde e nevoie de forța de munca si sunt salarii mari. Atât am de spus, ca sunt sute de mii de job-uri deschise acum, dacă nu poți găsi nimic si nu faci bani e cam doar vina ta.”, mai spune Caramitru.

Recomandare: România educată: o profesoară este nevoită să muncească vara ca ospătar pe litoral

Andrei Caramitru, fostul consilier al lui Dan Barna, este absolvent al Universității Business Administration din Geneva, iar CV-ul sau include posturi cheie în cadrul aceleiași companii. McKinsey este unul din cei mai importanți jucători de pe piață mondială de consultanță în management.

Fiul actorului Ion Caramitru A plecat în Elveția în 1994 și s-a întors în2007. Anterior a terminat unul dintre cele mai renumite liceee din București – „Sfântul Sava”.

Este economist la bază, iar în urmă cu aproximativ doi ani a intrat pe scena politică, ocupând funcția de consilier al șefului USR-PLUS Dan Barna.


Puteți urmări Constanța 💯% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Un economist anunță că în România se câștigă mai bine decât în Italia sau Spania

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Spectacol de excepție pe scena SEAS la Constanța: Școala nevestelor, de Molière

mar aug. 2 , 2022
Când merg la un spectacol, de orice tip, nu stau să caut înainte pe internet informații despre ceea ce voi vedea. Pentru un spectacol de teatru, îmi sunt necesare și suficiente informații precum autorul și piesa, căci merg, de multe ori, doar pentru plăcerea literatului de a se afla în […]

V-ar putea interesa și: