Un ONG decretează zi de doliu pentru delfini

5 August, Ziua Delfinului. În acest an, nu vom celebra frumusețea cetaceelor, ci vom decreta ZI DE DOLIU, atrăgând atenția asupra problemei pentru care doar ONG Mare Nostrum se luptă: cea a delfinilor eșuați. Cu 119 sesizări de la începutul anului, o rețea de observatori în care doar ONG Mare Nostrum este activ și costuri ridicate per deplasare, ONG Mare Nostrum face eforturi considerabile pentru a ajuta și onora toate sesizările primite prin numărul de telefon de urgență pentru delfini. Pentru că ne pasă. Și suntem convinși că și românilor le pasă, drept pentru care relansăm campania ”ADOPTĂ UN DELFIN”.

Ziua Delfinului 2017, zi de doliu

De Ziua Delfinului, 5 august 2017,  ONG Mare Nostrum decretează ZI DE DOLIU! Motivul îl reprezintă situația GRAVĂ  înregistrată în acest an privind numărul ridicat de delfini eșuați. De la începutul anului și până acum, echipa de specialiști Mare Nostrum s-a deplasat la peste 119 de sesizări, TOATE fiind cazuri de delfini eșuați.  O situație similară a fost înregistrată în 2012, când 177 de delfini au eșuat din cauza plaselor pescărești, pe toată durata anului. Din acest motiv, pentru a trage un semnal de alarmă privind situația DRAMATICĂ a cetaceelor din Marea Neagră, Mare Nostrum pune doliu pe o zi care ar fi trebuit să fie de celebrare a cetaceelor, nu de informare asupra faptului că ajung pe cale de dispariție.

”ONG Mare Nostrum vorbește și atrage atenția asupra acestei probleme reale de câțiva ani buni de zile, fără a avea ecouri în rândul instituțiilor direct implicate în problematică. Practic, delfinii eșuează an de an, reprezentând o imagine dezolantă pentru turiștii aflați în vacanță pe litoral. În ciuda eforturilor de conștientizare pe care le-am făcut, în rândul pescarilor și al instituțiilor direct implicate, interesul a rămas la fel de scăzut, nefiind aplicat un plan de măsuri pentru a reduce numărul delfinilor eșuați. Această situație ne arată practic implicarea redusă a autorităților în a ne asigura un mediu curat.”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

În încercarea disperată de a limita numărul delfinilor eșuați, ONG Mare Nostrum a trimis nenumărate sesizări către organele abilitate, pentru a afla răspunsuri legate de situația pescuitului în condiții de prohibiție la calcan, precum și diverse solicitări legate de amenzile și sesizările primite aplicate în acest context. Doar Poliția de Frontieră a transmis un răspuns, iar  ANPA – principala instituției care reglementează activitatea de pescuit-  nu a formulat un răspuns, cu toate că solicitările erau perfect legitime, în conformitate cu prevederile legislative.

„Nu ne-am dori să spunem asta, dar suntem chiar singuri în lupta pentru conservarea delfinilor. Noi și cei aproape 170 de părinți adoptivi ai delfinilor, care susțin financiar acest program de conservare a delfinilor. Nu este o sumă mare, dar ne ajută să efectuăm monitorizări și să ne ducem la toate sesizările primite de la constănțeni privind delfinii eșuați. Dacă este normal? Sigur că nu este normal! Dar nu putem face mai mult decât atât, în condițiile în care instituțiile abilitate nu fac niciun efort să lucreze împreună în acest sens. Ce să mai vorbim de aplicarea  unui plan concret de măsuri, prin care să stopăm cumva pescuitul în prohibiție și implicit cazuri de delfini prinși în plase pescărești? În curând, vom putea onora cu greu toate sesizările venite din partea constănțenilor, sunt din ce în ce mai multe, iar fondurile pe care le atragem nu se pot aloca pentru această activitate!”, completează Mihaela Cândea Mirea.

De menționat este faptul că ONG Mare Nostrum a înființat o rețea de observatori, din care fac parte și instituții publice direct responsabile de această problemă. Printre puținii membri activi ai rețelei sunt cei din ONG Mare Nostrum , alături de instituțiile școlare(ai căror reprezentanți fac monitorizări), ARBDD și ABADL (într-o mai mică măsură). De altfel, eforturile organizației pe linia conservării delfinilor datează din 2001, fiind susținute și dezvoltate în funcție de nevoile înregistrate de-a lungul timpului.

Cât (ne) costă un delfin?

Dincolo de acest aspect dramatic, situația este dublată și de faptul că organizația Mare Nostrum suportă deplasările pentru toate sesizările legate de delfini eșuați EXCLUSIV din donațiile pentru campania ”Adoptă un delfin”. Ca și costuri, o deplasare variază între 150 și 450 lei, fără a adăuga costurile de incinerare. Pentru deplasările în zona Delta Dunării, costurile se ridică la 1.000-2.000 lei.

Cum poți ajuta: ADOPTĂ UN DELFIN!

Drept pentru care, ONG Mare Nostrum relansează campania ADOPTĂ UN DELFIN, unica sursă financiară care ajută în acest moment, echipa să desfășoare monitorizări terestre și acvatice privind conservarea delfinilor. Pentru asta, lansăm invitația tuturor iubitorilor de delfini și tuturor celor care conștientizează problema, să ne arate cât de mult țin la cetacee, printr-un scurt testimonial video. Primele 5 persoane care ne trimit  testimoniale video în luna august vor putea deveni părinții unuia dintre cei  aproape 500 de delfini identificați în monitorizările noastre, fără costuri, pentru o perioadă de 1 an de zile. Totodată, testimonialele lor îi vor putea convinge și pe ceilalți să ne susțină. Detalii despre cum poți adopta un delfin aici.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce puteți face pe litoral și în Delta Dunării în luna august

joi aug. 3 , 2017
În ultima lună a verii, seria evenimentelor sportive şi culturale continuă pe litoral şi în Delta Dunării. În fiecare joi până pe 17 august 2017, Asociaţia Litoral – Delta Dunării vă invită să participaţi la Parada Personajelor de Poveste. Mamaia şi Satul de Vacanţă se transformă în fiecare joi, în […]

V-ar putea interesa și: