Un pas înainte pentru parteneriatul civil între persoane de același sex

 

Sursa foto: wikimedia.org

Astăzi, 21 aprilie, Comisia pentru muncă și familie din Camera Deputaților a avizat favorabil inițiativa privind recunoașterea parteneriatului civil! Au fost acordate 7 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere. Proiectul este inițiat de deputatul de Constanța Remus Cernea și este susținut de Cristina Dumitrache, de asemenea deputat  de Constanța, membru al comisiei respective.

Este pentru prima dată când o comisie din Camera Deputaților avizează favorabil un proiect de lege pentru recunoașterea parteneriatului civil. Comisia Juridică urmează să întocmească Raportul care va fi înaintat plenului.


Inițiativa legislativă poate fi consultată aici:http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18567

Pe data de 18 martie 2015, Comisia pentru Egalitatea de Șanse din Senatul României a acordat, de asemenea, un aviz favorabil, cu 5 voturi pentru și 2 împotrivă. Plenul Senatului a respins însă proiectul cu 8 voturi pentru, 3 abțineri și 48 de voturi împotrivă. Camera Deputaților este cea decizională.

Până acum, 19 state membre ale Uniunii Europene au adoptat astfel de legislații, inclusiv țări foste comuniste precum Cehia (în 2006), Slovenia (2006), Ungaria (2009), Croația (2014) ori Estonia (începând cu 1 ianuarie 2016). Toate democrațiile occidentale au introdus astfel de legislații, cu rare excepții: Danemarca (1989), Norvegia (1993), Suedia (1995), Islanda (1996), Groenlanda (1996), Olanda (1998), Franța (1999), Belgia (2000), Germania (2001), Finlanda (2002), Luxemburg (2004), Andorra (2005), Marea Britanie (2005), Elveția (2007), Austria (2010), Irlanda (2011), Isle of Man (2011), Liechtenstein (2011), Jersey (2012), Gibraltar (2014), Malta (2014).

În Italia mai multe provincii și orașe au introdus astfel de legislații: Toscana (2004), Umbria (2004), Emilia-Romagna (2004), Campania (2004), Marche (2004), Veneto (2005), Apulia (2005), Lazio (2005), Liguria (2006), Abruzzo (2006), respectiv municipalitățile din Bologna, Padova, Florența, Pisa, Bolzano, Palermo, Napoli, Milano, Genova. Guvernul Italiei a anunțat că are în vederea recunoașterea parteneriatului civil la nivel național.

Grecia recunoaște parteneriatul civil pentru persoanele heterosexuale dar, în urma unui proces pierdut la Curtea Europeană aDrepturilor Omului, va fi nevoită să își revizuiască legislația pentru a înlătura discriminarea față de persoanele LGBT.

Aproape toate Statele Unite ale Americii, Brazilia, Canada, Argentina, Columbia, unele state din Mexic, Australia, Israel, Noua Zeelandă, Africa de Sud, adică aproape toate țările democratice din lume, au adoptat astfel de legislații. În alte țări tema se află în dezbatere legislativă.

Familiile politice europene ale principalelor partide reprezentate în Parlamentul României au introdus în țările lor legislații pentru recunoașterea parteneriatului civil. Recent, un Raport al Parlamentului European care „ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex (…), și încurajează instituţiile şi statele membre să contribuie în continuare la reflecţiile asupra recunoaşterii căsătoriilor“ a fost votat cu o largă majoritate, inclusiv de către 22 de europarlamentari români: Victor Boştinaru (PSD, S&D), Cristian Buşoi (PNL, PPE), Andi Cristea (PSD, S&D), Mircea Diaconu (independent, ALDE), Damian Drăghici (UNPR, S&D), Vasilica Dăncilă (PSD, S&D), Doru Frunzulică (UNPR, S&D), Maria Grapini (PC, S&D), Cătălin Ivan (PSD, S&D), Monica Macovei (independent, PPE), Siegfried Mureşan (PMP, PPE), Ramona Mănescu (PNL, PPE), Dan Nica (PSD, S&D), Norica Nicolai (PNL, ALDE), Cristian Preda (independent, PPE), Ioan-Mircea Paşcu (PSD, S&D), Laurenţiu Rebega (PC, S&D), Theodor Stolojan (PNL, PPE), Daciana Sârbu (PSD, S&D), Claudia Ţapardel (PSD, S&D), Ciprian Tănăsescu (PSD, S&D), Adina Vălean (PNL, PPE).

Parteneriatul civil este un contract încheiat în fața unui notar public, fără nici un fel de discriminare, între două persoane adulte de sex diferit ori de același sex, care consimt să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii în drepturi.
Printre drepturile prevăzute prevăzute de proiectul de lege se numără:

– “Bunurile dobândite pe perioada parteneriatului civil, de oricare dintre parteneri, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale celor doi parteneri, cu excepţia cazurilor în care cei doi parteneri au decis contrariul prin contractul de parteneriat civil.”

– “Veniturile celor doi parteneri vor fi considerate împreună la calculul venitului minim garantat în conformitate cu prevederile Legii Nr.416/2001 privind venitul minim garantat; în cazul contractării unui credit bancar se vor lua în calcul veniturile celor doi parteneri.”

– “Serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu deţine o asigurare medicală se pot acorda în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil; în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparținător”

– “În cazul decesului unuia dintre parteneri, partenerul supravieţuitor are drept de moştenire atunci când vine în concurs cu oricare din clasele de moştenitori, drept de moştenire special asupra mobilelor şi obiectelor aparţinând gospodăriei casnice şi asupra darurilor primite de cei doi parteneri pe durata parteneriatului civil, precum şi drept de abitaţie asupra casei de locuit.”

– “Partenerul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş în condiţiile art. 83-93 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale legislaţiei în materie în vigoare”

– “Oricare dintre cei doi parteneri are dreptul de a continua contractul de închiriere a locuinţei în cazul părăsirii definitive a domiciliului de către titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia.”

– “Cei doi parteneri au dreptul la liberă circulaţie şi şedere, precum şi dreptul de şedere permanent pe teritoriul României conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene”

– “în cazul procesului de obţinere a cetăţeniei române, cei doi parteneri beneficiază de prevederile art.8 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991”

La recensământul din 2002, dar și la cel din 2011, aproximativ 800.000 de persoane au declarat că trăiesc în „uniune consensuală” (cca 4% din populaţie). Acest lucru reflectă o mai diversitate a relațiilor de cuplu, în concordanță cu evoluția realităților și mentalităților din întreaga lume democratică. Obligaţia statului român este de a oferi protecţie egală în faţa legii tuturor acestor forme de conviețuire familială așa cum o face, începând cu 1989 și în diverse forme, cvasi-majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Cel mai mare intergrup din Parlamentul European către Parlamentul României pentru susţinerea parteneriatului civil, pe care o puteți citi mai jos:

“Dragi colegi ai Parlamentului României,

19 state membre ale UE permit în prezent cuplurilor de acelaşi sex să îşi oficializeze relaţia, aceasta fiind recunoscută legal, de către stat. Alte câteva state, inclusiv Cipru, Grecia şi Polonia, iau în dezbatere această posibilitate. Vă invităm să priviţi cu deschidere posibilitatea de a permite cuplurilor ce se iubesc, care doresc să îşi petreacă viaţa unul cu celălalt, să îşi oficializeze angajamentul în faţa statului român şi a societăţii.

Acest lucru este, din toate punctele de vedere, minimul pe care l-ar putea cere orice cuplu: stabilitate, unitate şi angajament. Simplul fapt de a fi împreună poate însemna foarte mult, dar a fi recunoscuţi ca un cuplu, de către societate şi de către stat, este la fel de important pentru lesbiene şi gay cum este pentru majoritatea heterosexuală. Iar a fi împreună, pur şi simplu, nu este destul atunci când în viaţă sunt întâmpinate dificultăţi. De exemplu, atunci când o persoană din cuplu se îmbolnăveşte şi este spitalizată, iar partenerului nu îi sunt date informaţii pe motiv că este un “străin”, sau când cuplurile ce au fost angajate într-o relaţie, se separă, iar partea mai slabă din punct de vedere financiar nu beneficiază de suport sau protecţie legală, sau în situaţia în care cuplurile ce au o relaţie îndelungată se confruntă cu moartea unuia din ei, iar partenerul văduv este lăsat cu nimic, dupa 10, 20, 30 de ani de viaţă comună.

Parteneriatele civile reprezintă un sprijin şi o plasă de siguranţă pentru persoanele ce se iubesc una pe cealaltă. Acestea nu vor afecta drepturile sau viaţa nimănui, ci vor furniza o bază minimală pentru o protecţie decentă pentru aceia care au nevoie cel mai mult de ea. Facem apel la dumneavoastră în speranţa că veţi lua în considerare în mod deschis această posibilitate.”

 

 

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.