Un poet irlandez vorbește la Universitatea „Ovidius” despre transformarea țării sale în interiorul Uniunii Europene

Facultatea de Litere are onoarea de a găzdui prelegerea „Forty Years as an EU Citizen: The Transformation of Ireland in My Life-time” („Patruzeci de ani ca cetățean al Uniunii Europene: Transformarea Irlandei în timpul vieții mele”), ținută de poetul și profesorul Thomas McCarthy.

Întâlnirea cu Thomas McCarthy, care va prilejui auditoriului o incursiune în spațiul irlandez începând cu anii 1950 și până în prezent, este sprijinită de Ambasada Irlandei la București în baza protocolului de colaborare dintre Ambasadă și Universitatea „Ovidius”.

Evenimentul are loc vineri, 17 mai 2019, ora 14.00, la sala Umberto Eco, Campus A, Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Thomas McCarthy s-a născut la Cappoquin, Co. Waterford în 1954 și a studiat la Mercy Convent și la University College Cork. Este membru al Aosdana, organizația artiștilor și scriitorilor din Irlanda. A fost membru al International Writing Program, Universitatea din Iowa în 1978/79. A publicat volumele The First Convention (Dolmen Press, 1978), The Sorrow Garden (Anvil Poetry, 1981), The Non-Aligned Storyteller (Anvil Poetry, 1984), Seven Winters în Paris (Anvil Poetry, 1989), Lost Province (Anvil Poetry, 1996), Merchant Prince (Anvil Poetry, 2005), The Last Geraldine Officer (Anvil Poetry, 2009) și Pandemonium (Carcanet Press, 2016). De asemenea, a publicat două romane, Without Power (Poolbeg, 1981) și Asya and Christine (Poolbeg, 1992), precum și două lucrări de non-ficțiune, Gardens of Remembrance (New Island, 1996) și Out of the Ash (Cork City Libraries, 2006). A câștigat Premiul Patrick Kavanagh, Premiul Alice Hunt Bartlett și Premiul O’Shaughnessy pentru poezie, precum și premiul anual pentru literatură American Ireland Funds. A lucrat timp de mulți ani la Cork City Libraries, retrăgându-se în 2014 pentru a se dedica în totalitate scrisului. A fost profesor la Macalester College, Minnesota, în 1994-1995. A fost editor la Poetry Irelande Review și The Cork Review. Opera sa a fost tradusă în italiană, portugheză, chineză, franceză, japoneză și în alte limbi. Lucrările sale au fost republicate în peste treizeci de antologii de poezie irlandeză, mai ales în Anthology of Irish Poetry (Harvard University Press, 2013) și The Wake Forest Series of Poetry Irish: Volumul II (Wake Forest University Press, 2010). Cel de-al zecelea volum al său, Prophecy, a fost publicat de Carcanet Press în aprilie 2019.

Poezia lui Thomas McCarthy este cunoscută publicului din România, în traducerea Danielei Crăsnaru, din antologia Flăcări himerice: poezie contemporană irlandeză, editată de John Fairleigh (București, Univers, 1996).

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Eurostat: România a înregistrat in primul trimestru a doua mare creștere economică din U.E.

Thu May 16 , 2019
Biroul european de statistică, Eurostat, anunță că România a înregistrat în primul trimestru a doua mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 5,1%. Țara noastra este devansată doar de Ungaria, care a înregistrat o creștere de 5,2%, potrivit news.ro. Faţă de ultimul trimestru al anului trecut, economia românească a avansat […]