Un preot condamnat penal, ex-asociat într-o firmă care făcea comerț cu alcool și tutun, îl numește pe arhiepiscopul Tomisului „un ierarh model”

preot ciprian stanca
Preotul Ciprian Stanca (foto: Facebook)

Un preot care slujește în Constanța a ținut să spună public, pe o rețea de socializare, că niciodată niciun preot nu a fost obligat să meargă la slujbă de către IPS Teodosie și că acesta, căruia îi spune „vlădica Teodosie”, este un „ierarh model”.

Declarația vine după ce în presă a apărut un document prin care IPS Teodosie le cerea tuturor preoților din subordine să meargă azi la mănăstirea Sf. Andrei. Un ordin de serviciu. Detalii AICI.

Preotul despre care vorbim se numește Ciprian Stanca. Este parohul bisericii Sfântul Haralambie, din municipiul Constanţa a fost condamnat de judecători la un an de închisoare cu suspendare, după ce a ridicat ilegal o biserică, deși fusese somat să nu continue construcția. Biserica a devenit celebră prin faptul că un stâlp de iluminat public îi trece prin acoperiș. Este născut în Dorna Arini, județul Suceava, o localitate din județul natal al IPS Teodosie, unde acesta a ctitorit o mănăstire și un complex monahal.

Părintele Ciprian Stanca a fost numit paroh după ce biserica era instalată la marginea trotuarului, chiar dacă situaţia terenului este incertă din punctul de vedere al proprietarului.

Preotul are un trecut colorat și declarații recente controversate. Acesta spunea, nu mai departe de acest an, că în România există o agendă de îndeplinit: decreștinarea țării. El spune că știe cine sunt aceste forțe și cine este dușmanul lor de moarte.

„Evident, dușmanul de moarte este Biserica Ortodoxă. Actorii acestui război sunt ONG-urile finanțate din Occident, grupuri de interese și chiar guverne. Scopul lor prin decreștinarea României: transformarea României într-o masă manevrabilă implementării căsătoriilor homosexuale, eutanasiei, probabil în viitor poligamia, diversitatea și multiculturalismul (diversitatea etnică nu o va refuza niciun creștin atâta timp cât este cultură și identitatea este creștină). Oricine se opune acestui curent care a distrus Occidentul din punct de vedere al natalității și identității culturale europene este repede făcut extremist sau bigot”, spune preotul constănțean.

Acesta asemuiește vremurile pe care le trăim cu perioada Revoluției Bolșevice din 1917 în care, spune, milioane de preoți au murit (fără să facă referire la morți din alte categorii profesionale).

„În 1917 bolșevicii nu aveau Facebook și sute de pagini antibiserică, postaci plătiți sau slugi în mass-media, nu aveau mașina de propaganda moderna, dar au reușit să manipuleze tot poporul, astfel încât milioane de preoti au fost uciși sau închiși la Gulag. Astăzi în România se repeta un scenariu asemănător. Propaganda mediatica si manipulare anticreștină. “Spitalul si Biserica”, “Popii sunt hoți”, “Biserica e învechită și intolerantă. Nu au scrupule acești oameni”, a mai spus preotul.

Acesta i-a identificat și pe dușmanii creștinismului.

„Uitați-vă în politică, administrația prezidentială sau în cadrul serviciilor secrete. Sunt oameni care au avut legături cu George Soros: Sandra Pralong, Eduard Hellvig, Monica Macovei, Alina Mungiu Pippidi, Remus Cernea sau neobolșevicul ateu semidoct Toma Pătrașcu. Acești oameni vor transformarea României într-o colonie neoliberală. Distrugerea identității culturale și naționale.”, a conchis Ciprian Stanca.

Ciprian Stanca a fost și om de afaceri. La descrierea de pe pagina sa a mai notat și o societate comercială, SC Cypyagos SRL. Numărul de telefon al firmei, așa cum a fost declarat la Registrul Comerțului, este numărul de telefon pe care l-a trecut și preotul Stanca pe pagina sa de Facebook. Firma a fost înființată de Ciprian Stanca în 2004, ca asociat unic. Inițial a avut ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”. Obiectul de activitate a fost completat un mai târziu cu „tăierea și rindeluirea lemnului.” Avea sediul în localitatea Dorna Arini, Suceava, locul de baștină al Arhiepiscopului Tomisului. A fost radiată în 2013, dar a avut și cifre de afaceri de peste 230.000 de lei pe an.

Preotul Stanca, născut în 1982, s-a făcut remarcat după ce Primăria Constanța a constatat că biserica la care este paroh, „Sf. Haralambie”, de pe bulevardul Tomis, este construită fără acte. Reprezentanții municipalității au trimis notificări arhiepiscopiei, iar lăcașul de cult a primit chiar o amendă pentru lipsa hârtiilor necesare din partea Inspectoratului de Stat în Construcții. Biserica a fost ridicată în anul 2010, foarte aproape de un bloc. Lângă ea se află și o benzinărie. Pentru că nu exista loc suficient, stâlpul de iluminat public trece prin acoperiș. Din informațiile noastre, preotul a ajuns în Constanța în jurul anului 2010, biserica de pe bulevardul Tomis fiind ideea sa.

Citiți mai multe despre acest subiect AICI.

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Accident rutier mortal în Topraisar FOTO

Mon Nov 30 , 2020
Un accident mortal a avut loc, luni seară, la ieșirea din localitatea Topraisar. Medicii de la Serviciul de Ambulanță al Județului Constanța spun că o persoană a murit, iar una este inconștientă. A mai fost rănită o persoană, dar este conștientă. Completare1: „Accidentul s-a produs pe DN38, la ieșire din […]