Un preot, fost patron de magazin care vindea băuturi și țigări, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru că a ridicat ilegal o biserică

Biserica a fost construită fără autorizație

Părintele Ciprian Stanca, parohul bisericii Sfântul Haralambie, din municipiul Constanţa a fost condamnat de judecători la un an de închisoare cu suspendare, după ce a ridicat ilegal o biserică, deși fusese somat să nu continue construcția. Biserica a devenit celebră prin faptul că un stâlp de iluminat public îi trece prin acoperi

Condamnarea vine pe fondul încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei între preot şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

„Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, stabileşte pentru inculpatul S.C., pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control. Amână aplicarea pedepsei închisorii stabilite pe un termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se arată în încheierea judecătorilor dată la finalul anului 2019.

Arhiepiscopia Tomisului nu a avut nicio reacție la aflarea știrii. „Nu comentăm”, a spus purtătorul de cuvânt, preotul, inginerul și bloggerul Eugen Tănăsescu.

Biserica Sfântul Haralambie a fost instalată pe acel teren (bulevardul Tomis 301) în anul 2010, fiind o construcţie de tip modular – „container”, aşa cum mai sunt câteva prin oraşul Constanţa.

Părintele Ciprian Stanca a fost numit paroh după ce biserica era instalată la marginea trotuarului, chiar dacă situaţia terenului este incertă din punctul de vedere al proprietarului.

Preotul are un trecut colorat și declarații recente controversate. Acesta spune că în România există o agendă de îndeplinit: decreștinarea țării. El spune că știe cine sunt aceste forțe și cine este dușmanul lor de moarte.

„Evident, dușmanul de moarte este Biserica Ortodoxă. Actorii acestui război sunt ONG-urile finanțate din Occident, grupuri de interese și chiar guverne. Scopul lor prin decreștinarea României: transformarea României într-o masă manevrabilă implementării căsătoriilor homosexuale, eutanasiei, probabil în viitor poligamia, diversitatea și multiculturalismul (diversitatea etnică nu o va refuza niciun creștin atâta timp cât este cultură și identitatea este creștină). Oricine se opune acestui curent care a distrus Occidentul din punct de vedere al natalității și identității culturale europene este repede făcut extremist sau bigot”, spune preotul constănțean.

Acesta asemuiește vremurile pe care le trăim cu perioada Revoluției Bolșevice din 1917 în care, spune, milioane de preoți au murit (fără să facă referire la morți din alte categorii profesionale).

„În 1917 bolșevicii nu aveau Facebook și sute de pagini antibiserică, postaci plătiți sau slugi în mass-media, nu aveau mașina de propaganda moderna, dar au reușit să manipuleze tot poporul, astfel încât milioane de preoti au fost uciși sau închiși la Gulag. Astăzi în România se repeta un scenariu asemănător. Propaganda mediatica si manipulare anticreștină. “Spitalul si Biserica”, “Popii sunt hoți”, “Biserica e învechită și intolerantă. Nu au scrupule acești oameni”, a mai spus preotul.

Acesta i-a identificat și pe dușmanii creștinismului.

„Uitați-vă în politică, administrația prezidentială sau în cadrul serviciilor secrete. Sunt oameni care au avut legături cu George Soros: Sandra Pralong, Eduard Hellvig, Monica Macovei, Alina Mungiu Pippidi, Remus Cernea sau neobolșevicul ateu semidoct Toma Pătrașcu. Acești oameni vor transformarea României într-o colonie neoliberală. Distrugerea identității culturale și naționale.”, a conchis Ciprian Stanca.

Ciprian Stanca a fost și om de afaceri. La descrierea de pe pagina sa a mai notat și o societate comercială, SC Cypyagos SRL. Numărul de telefon al firmei, așa cum a fost declarat la Registrul Comerțului, este numărul de telefon pe care l-a trecut și preotul Stanca pe pagina sa de Facebook. Firma a fost înființată de Ciprian Stanca în 2004, ca asociat unic. Inițial a avut ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”. Obiectul de activitate a fost completat un mai târziu cu „tăierea și rindeluirea lemnului.” Avea sediul în localitatea Dorna Arini, Suceava, locul de baștină al Arhiepiscopului Tomisului. A fost radiată în 2013, dar a avut și cifre de afaceri de peste 230.000 de lei pe an.

Preotul Stanca, născut în 1982, s-a făcut remarcat după ce Primăria Constanța a constatat că biserica la care este paroh, „Sf. Haralambie”, de pe bulevardul Tomis, este construită fără acte. Reprezentanții municipalității au trimis notificări arhiepiscopiei, iar lăcașul de cult a primit chiar o amendă pentru lipsa hârtiilor necesare din partea Inspectoratului de Stat în Construcții. Biserica a fost ridicată în anul 2010, foarte aproape de un bloc. Lângă ea se află și o benzinărie. Pentru că nu exista loc suficient, stâlpul de iluminat public trece prin acoperiș. Din informațiile noastre, preotul a ajuns în Constanța în jurul anului 2010, biserica de pe bulevardul Tomis fiind ideea sa.

Cazul a intrat în atenția autorităților după șapte ani.

„Sub îndrumarea ÎPS Teodosie, au început lucrările la 1 iulie 2010 şi s-a făcut sfinţirea mică la 25 iulie 2010. Preot paroh este Ciprian Stanca, iar coslujitori, preot Irinel Petroiu şi preot Marius Asandei. Începând cu 1 octombrie 2010, a venit al patrulea preot, Bogdan Gavrilă, şi, de atunci, s-a slujit zilnic sfânta liturghie”, se arată pa pagina de internet a bisericii.

Interesant este preotul paroh este născut în Dorna Arini, județul Suceava, o localitate din județul natal al IPS Teodosie, unde acesta a ctitorit o mănăstire și un complex monahal (nici ceilalți doi preoți nu sunt din Constanța, în ciuda faptului că aici există o Facultate de Teologie, unde decan este chiar IPS Teodosie).

Preotul condamnat la închisoare alături de IPS Teodosie (stânga)

Arhiepiscopia Tomisului spunea atunci că va face demersuri pentru a intra în legalitate, iar primarul Constanței afirma că nu este el omul care să dărâme o biserică. Dimpotrivă, în Constanța s-au mai dat terenuri, spre folosință gratuită, Arhiepiscopiei pentru construirea de noi biserici.

Preotul Ciprian Stanca spune, pe pagina sa de Facebook, că a fost sau este profesor de religie la Școala Generală nr. 16 și la Liceul „George Palade”, ambele din Constanța.

Sursă foto: Facebook/Biserica Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie Constanta


Zen Residence
comprest util asfalt dobrogea5 thoughts on “Un preot, fost patron de magazin care vindea băuturi și țigări, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru că a ridicat ilegal o biserică

  1. Orice ar zice preotelul asta,
    nu ne poate schimba parerea: TEODOSIE ESTE TARORUL HOTILOR SI E DEASUPRA LEGII – I DIFWRENT CE AR FACE NU VA FI PEDEPSIT.
    SI nu suntem platiti nici de SOROS nici de altcineva desi poate nu ar fi rau ca am face un “ban gramada” fara sa avem ATATA raspundere.

  2. Cred ca ce a spus preotul este adevarat.In plus Biserica Sfantul Haralambie isi are locul ei in inimile noastre.Cred de asemenea ca precum s-au schimbat majoritatea vechilor stalpi de beton se putea gasi o solutie tehnica si pentru schimbarea acelui stalp de beton cu unul din cei noi ,de otel.

  3. “Coslujitorul” Irinel Petroiu a fost nevoit să fugă în Lepșa după ce a furat casele unor bătrâni ” cu obligație de îngrijire. A vândut apartamentul cu tot cu bătrâna in el…”bonus”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Urmărire cu împușcături pentru a prinde un bărbat care conducea fără permis FOTO

Thu Jun 4 , 2020
În cursul zilei de ieri, în jurul orei 15.00, o patrulă mixtă din cadrul Poliției orașului Ovidiu și Poliției Locale Ovidiu, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a observat un autoturism în care se aflau 2 bărbați, acesta fiind condus de un bărbat de 33 de ani, despre care existau […]
ovidiu impuscaturi