Unde e Sorin Strutinsky? Dispărut de 9 luni

Multe se pot întâmpla în nouă luni. Ce nu se poate este ca autoritățile din România să găsească o persoană care a plecat din țară după ce a fost condamnat la închisoare. Azi se împlinesc nouă luni de când Sorin Gabriel Strutinky, partenerul lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, a fost dat în urmărire internațională.

sorin strutinsky urmarit national

Eforturi zadarnice

Sorin Strutinsky ar fi plecat din țară pe 3 iulie 2020, cu numai 3 zile înainte de a-și afla sentința, pe la Vama Veche. A plecat legal, nu avea interdicție. Autoritățile statului român spun că fac tot posibilul pentru a-l aduce în România. Pe el și pe alți fugari. Ministrul Justiției, constănțeanul Stelian Ion, declara, în februarie 2021, că sunt unele cazuri de persoane condamnate, „nume cu rezonanţă”, care scandalizează opinia publică şi că autorităţile vor să le aducă pe acestea în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

„Dacă vorbim de fugari, e o listă întreagă. Ea s-a îngroșat în ultimul timp. Îmi propun să aduc toți fugarii în țară. Sunt sute de cazuri rezolvate în sensul în care se răspunde pozitiv din partea autorităţilor din alte state, însă avem într-adevăr cazuri punctuale, unele cu nume de rezonanţă, care pur şi simplu scandalizează opinia publică. Ne interesează să îi aducem pe toţi să-şi ispăşească toţi pedeapsa în România şi se lucrează intens la chestiunea asta şi pe cale diplomatică există discuţii pe toate căile posibile”, a declarat Stelian Ion.

Mulți dintre ei se ascund în Italia, stat care a fost permisiv, o bună perioadă, cu acest fenomen. Despre Sorin Strutinsky nu se știe nimic sigur. Dacă aplecăm urechea la zvonuri, am putea crede că este sau a fost în Israel, dar, cum spuneam, nimic nu e sigur, cu excepția faptului că este de negăsit de nouă luni.

Sorin Strutinsky

Condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Curtea de Apel Constanța a decis, pe 6 iulie 2020, condamnarea omului de afaceri Sorin Strutinsky la zece ani și opt luni de închisoare cu executare. Decizia, luată după mai multe amânări, este definitivă.

În martie 2015, Strutinsky a fost trimis în judecată pentru patru infracțiuni de trafic de influență și spălare de bani. Atunci, procurorii DNA Constanța i-au pus sechestru pe bunuri mobile și imobile în valoare de 1.892.844,97 de lei pentru a recupera prejudiciul. Conform DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sorin Strutinsky a pretins de la un denunțător 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, Strutinsky a primit de la denunțător, suma totală de 1.286.958,17 de lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de afacerist, respectiv S.C. New Home Construct SA, S.C. Mehmetoglu SRL, SC Neferimn SRL, SC Panel Building System SRL și CDS Project SRL. Mai departe, omul de bază al fostului primar al Constanței Radu Mazăre, i-a determinat pe reprezentanții acestor societăți să falsifice acte în contabilitate pentru a justifica banii primiți de la denunțător.

În alt caz de trafic de influență, din 2012 de această dată, Strutinsky a pretins de la același denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de firma denunțătorului, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din portul Constanța). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky , prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 de lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv, între 400.000 și 500.000.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.