Unirea Principatelor, serbată și la Școala ”Gheorghe Țițeica”

12584135_1668849090069673_453209116_n

Ultimele zile ale săptămânii școlare trecute, 21 și 22 ianuarie 2016, au fost un prilej pentru elevii Școlii Gimnaziale nr.30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța de a dedica o parte din programul lor serbării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în ambele state.

Activitățile au fost coordonate de Florentina Zestran și Gabriela Dobre, profesoare de istorie la instituția amintită. Dumnealor au implicat un număr mare de elevi ai claselor gimnaziale în realizarea de proiecte, prezentări powerpoint și dezbateri ad-hoc, asemănătoare consultărilor publice care au precedat înfăptuirea Micii Uniri. Elevii claselor a VIII-a au fost provocați la un exercițiu de imaginație prin care să prezinte care ar fi fost consecințele neîmplinirii acestei Uniri. Deosebit de clari în viziune, elevii au expus argumente variate : politice, economice, administrative, dând dovadă că posedă o perspectivă bine ancorată atât în trecutul patriei noatre, cât și în viitorul acesteia ca națiune europeană.

Cei mai implicați în derularea activităților prilejuite de eveniment au fost elevii claselor a V-a B și a V-a C, coordonați de diriginții Emilia Cadâr și Laura Șofron, în mod special remarcându-se : Albu Andrei, Harabagiu Andreea, Mărgărit Albert, Iusmen Ediz, Naftanailă Alexandru, Popescu Alexandra, Vâlcu Ana, Dumitru Nicoleta, Pașa Mihai Alexandru.

În calitate de profesor de istorie, Florentina Zestran a declarat : ”Încercăm să nu trecem niciodată peste serbarea vreunui eveniment care a marcat destinul poporului nostru. Este important să cultivăm patriotismul și mândria de a fi român, iar copiii sunt extrem de receptivi în promovarea valorilor ce ne definesc ca neam. Ar trebui chiar să învățăm de la ei să ne iubim mai mult patria. Ei o fac într-un mod sincer și necondiționat.”

Menționăm că produsele activităților elevilor au fost expuse pe holurile Școlii ”Gheorghe Țițeica” și în clase.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
energia residence
Constanta-financiara-sigla-jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published.