Universitatea Ovidius te hidratează cu forța: nu vinde apă decât la pachet

Una dintre sticlele de apă din pachet

Dialogul de mai jos este real și s-a petrecut la cafeneaua din incinta Universității Ovidius din Constanța.

– Dați-mi, vă rog, o apă plată.

– Două, spune vânzătorul.

– Nu, nu, una, răspunde cumpărătorul, aplecându-se puțin spre domnul din față.

– Două, i se răspunde. Nu puteți să cumpărați decât două. Nu vindem la bucată.

Ți-e sete și cumperi. Bei o gură, apoi te gândești ce faci cu ambele sticle. E toamnă, e posibil să ai la tine o geacă sau o geantă mai încăpătoare. De ce să fii obligat, totuși, să cumperi două sticle de apă? Ce-i drept, un anunț îți spune că nu poți cumpăra decât la pachet. Prețul pentru o sticlă de 500 de mililitri este de 2,50 lei. Este apă San Benedetto, produsă în Italia. Singurul sortiment disponibil. Nu poți cumpăra, așadar, nici să vrei, o apă plată sau minerală produsă în România. Poate că n-au mărunt, poate că n-au chef, poate că nu îi întreabă nimeni nimic. Universitatea a stat mult timp fără un bufet, din motive pe care nu dorim să le menționăm aici. Acum se ocupă cei de la Fivetogo. Un lanț de cafenele condus de Radu Savopol și Lucian Bădilă, care funcționează și în franciză. Pe primul care l-am auzit într-o emisiune radio, dacă nu mă înșel, și care mi-a lăsat o impresie bună.

Ce-ar fi dacă la pâine ați fi obligați să cumpărați numai câte două? Dar la raionul de băuturi alcoolice? Sau la Casa Căsătoriilor? 🙂

Un lucru e cert. Ce se întâmplă acolo nu e legal. Ne-a confirmat acest lucru șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Horia Constantinescu.

„Actul de comerț nu poate fi condiționat”, spune el.

N-am făcut o sesizare, pentru că subiectul este minor și pentru că suntem convinși că va fi remediat.

P.S. Și dozele de suc se vând numai în pereche, ne anunță un alt cumpărător.

5 comments

 • Punctul din Campus nu este al Universitatii Ovidius. Este o firma privata care desfasoara activitatile comerciale: 5 to GO.

  • Constanta 100%

   Desigur, exact asta am scris in text. Tot in text e o declaratie a sefului Protectiei Consumatorilor, care spune ca aceasta practica este ilegala. Tind sa cred ca universitatea nu va trece cu vederea. Poate face universitatea o sesizare la OPC.

   • Din câte știu eu, franciza 5ToGo pentru asta este renumită, adică orice produs 5 lei. Cine frecventează acea cafenea știe ca preturile pornesc de la 5 lei în sus. Asta e și strategia lor de marketing, este și logica sa îți vânda la prețul de 5 lei, când despre asta este și business-ul. Ei ce fac prin cele doua sticle este practic justificarea prețului de 5 lei. Nu mi se pare asa grav sau nimic ilegal dacă asta este politica firmei. Nu te obliga nimeni sa cumperi din acel punct comercial. Mai bine îți dă doua sticle de apa la 5 lei decât sa primești doar 1.

    • Constanta 100%

     Este ilegal să obligi oamenii să cumpere două produse. Mi-a confirmat șeful Protecției Consumatorilor din Constanța. Nu e insa nu caz atat de grav incat sa fac o sesizare oficiala. O pot face cei care cumpără de acolo, dacă doresc.

   • Nu va face nimic universitatea pentru că e condusă de niste specimene care fac mârlănii de 5 ori mai mari in comparație cu ce fac aia de la 5togo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.