„Universuri paralele”. Pe scena Teatrului de Stat Constanța, mai bine ca la Hollywood

„Universuri paralele”. Pe scena Teatrului de Stat Constanța, mai bine ca la Hollywood

De două ori am vrut să ies din sală în timpul unui spectacol de teatru. Prima dată, pentru că piesa era pur și simplu proastă (nu-i spun numele, nu cred că se mai joacă). A doua oară, zilele trecute, la „Universuri paralele”, dar dintr-un motiv opus: spectacolul a fost prea bun.

Locul

Teatrul de Stat Constanța se renovează. Până va fi gata, instituția a făcut o mică minune și a construit o sală studio de circa 80 de locuri. Este sala perfectă pentru o piesă ca „Universuri paralele”. Scena e la doi pași, vezi tot, auzi respirația actorilor. Sunt convins că într-o sală mai mare efectul ar fi fost altul. Nu la fel de puternic.

Subiectul

Am ezitat să văd spectacolul din cauza subiectului pe care îl tratează: viața unui cuplu este schimbată radical după ce fiul de 4 ani, Danny, moare într-un stupid accident auto. E tare greu să te gândești la asta. Vorbim însă de o piesă care a fost premiată cu Pulitzer în 2007. În plus, în 2010 a fost ecranizată, cu Nicole Kidman și Aaron Eckhart în rolurile principale. S-a jucat în multe țări, a primit numeroase premii. Curiozitatea m-a împins să văd cum este văzută, prin filtrul artei, cea mai mare tragedie pe care o poate trăi un om. O spun cu mâna pe inimă: reprezentația Teatrului de Stat Constanța este mai bună decât ecranizarea de la Hollywood, pentru care scenariul a fost scris chiar de scriitor.

Actorii

Cea mai mare surpriză au fost actorii. De excepție. Mihaela Velicu este o Becca atât de veridică încât sunt convins că nici în momentul în care a salutat publicul, la final, nu ieșise din rol. Cătălina Mihai, alias Izzy, mă impresionase de când o văzusem, tot pe scena TSC, alături de Maia Morgenstern. O tânără cu un talent cu carul, despre care vom auzi cu siguranță multe lucruri frumoase. Lucian Iftime este exact ceea ce trebuie pentru rolul lui Howie, managerul de risc nevoit să gestioneze atât pierderea fiului, cât și relația cu soția. Pe Lana Moscaliuc am văzut-o în mai multe spectacole, dar n-aș fi zis că rolul de mamă trecută prin multe, inclusiv pierderea unui fiu și a unui nepot, îi vine atât de bine (pentru că pare atât de tânără și e plină de viață). În fine, Theodor Șoptelea, mezinul trupei, are un rol dificil, în care trebuie să combine inocența tinereții cu vina de a ști că a luat o viață nevinovată, de care se achită cu brio.

„Universuri paralele”. Pe scena Teatrului de Stat Constanța, mai bine ca la Hollywood

Regia și scenografia

Regia este semnată de Radu Iacoban, iar scenografia de Tudor Prodan. „Universuri paralele” combină jocul pe scenă cu imagini proiectate pe monitoare aflate pe pereți sau pe podea. Este folosit întreg spațiul, inclusiv cel de pe scaunele spectatorilor (nu o să vă spun cum, ca să nu vă stric surpriza). Mi-a plăcut atenția la detalii, cerută, de altfel, și de piesă. Clătitele se mănâncă musai cu sirop de arțar, pentru că așa se face, plăcinta de mere este aburindă, pentru că trebuie să frigă. Acestea sunt însă amănunte.

Ce e absolut uimitor în această piesă este că te face să plângi și să râzi în același timp. Uneori ești pe punctul de a te ridica și a pleca din sală, pentru că Becca izbucnește în lacrimi pe care le-a ținut ferecate zece luni și pentru că este aproape insuportabil să simți durerea pe care o transmite, să încerci să-ți imaginezi o asemenea dramă. Alteori însă, Izzy cea bătăușă te va face să râzi și te va destinde cu lejeritatea cu care pare că ia în piept viața. Un asemenea carusel al sentimentelor nu-mi aduc aminte să mai fi trăit într-o spectacol de teatru. Până și cerebralul Howie își pierde cumpătul într-un mod care te amuțește. Da, vei râde când Izzy va fi nevoită să refuze, oftând din rărunchi, o bere, vei fi poate revoltat când Becca va spune că Dumnezeu ăsta, care permite să moară copii, e cam „labagiu”, vei întoarce privirea că nu o vezi cum suferă (da, am văzut femei în sală care au făcut asta).

Vă recomandă și paralela pe care o face regizorul în final. Prin câteva imagini simple se sugerează mai multe răspunsuri.

Nodul din gât

Un lucru este cert: nu vei pleca din sală indiferent. O vei face cu un nod un gât. Vei pleca încercând să răspunzi la cele trei întrebări fundamentale pe care și pe pun oamenii de când există pe acest pământ: „Cine suntem?”, „De unde venim?”, „Încotro ne îndreptăm?”. Spectacolul sugerează nu un răspuns, ci o soluție prin care putem – prin care trebuie să putem – să ne ducem crucea mai departe. Căci una din lecțiile „Universurilor paralele” este că fiecare dintre noi avem o cruce de purtat. O alta este că, indiferent de cât de grea este, trebuie să o ducem mai departe. Nu va fi niciodată mai ușor de dus, poate va fi mai suportabil, dar s-ar putea ca, odată, să înțelegem că fără ea nu se poate.

Concluzie

Constanța era cunoscută pentru teatrul de revistă Fantasio. La ora când scriu aceste rânduri, în Costinești are loc un festival de trap și hip-hop la care participă vreo 20.000 de tineri, iar la Sunwaves, în Mamaia, poliția tocmai a descoperit mai mulți dealeri care vindeau cocaină. E bună și revista, sunt bune și festivalurile de muzică, desigur. În această atmosferă estivală, ca să nu îi spun frivolă, curajul TSC și al directorului său, Erwin Șimșensohn, de a aduce pe scenă un spectacol tulburător și extrem de bine regizat și jucat nu este numai o speranță că județul Constanța nu este mai prejos decât celelalte când vine vorba de cultură, în general, și de teatru, în special. Este o certitudine că suntem cel puțin pe picior de egalitate.

Să vă duceți, vă rog, să vedeți „Universuri paralele”.

Sursă foto: Marian Adochiței/Teatrul de Stat Constanța

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Food Truck Festival revine la Constanța

Mon May 2 , 2022
Food Truck Festival se întoarce în orașul de la malul Mării Negre cu noi experiențe culinare de tip street food! Te așteptăm zilnic, în perioada 6 – 8 mai, în Parcul Teatrului „Oleg Danovski” cu o mulțime de delicii culinare, activități și ateliere pentru copii, reprezentații artistice realizate de Teatrul […]