Unul din frații lui Radu Mazăre, condamnat la trei ani de închisoare!

COMPLETARE ora 17.24 Alexandru Mazăre a apărut pe site-ul Poliției România, la categoria „Urmăriți”

alexandru mazare

Curtea Supremă s-a pronunțat, pe 10 mai, în dosarul în care sunt vizați frații Radu și Alexandru Mazăre, dar și pe omul de afaceri Avraham Morgenstern. Instanța supremă a admis apelul declarat de DNA, dar și de Radu Mazăre, în dosarul construirii cartierului Henri Coandă.

Instanța a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre la o pedeapsă de trei ani de închisoare, precum și încetarea procesului penal față de Radu Mazăre și Avraham Morgenstern.

Alexandru Mazăre trebuie să achite 80.000 de euro. De asemenea, a fost condamnat, de asemenea, la o amendă penală de 5.000 de lei.

Iată minuta hotărârii instanței:

„105/1/2019 – În majoritate: Admite apelurile declarate de Ministerul Public– Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul Mazăre Radu Ştefan şi pe cale de consecinţă:

„Desfiinţează în parte sentinţa penală nr.398 din 28 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casație şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 1409/1/2016 şi rejudecând: În baza art. 396 al. 6 rap. la art. 16 lit. e C.proc.pen., încetează procesul penal faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cp, cu aplicarea dispoziţiilor art. 6 şi 7 din Legea nr. 78/2000 şi a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 Cp şi trei infracţiuni de fals în declaraţii prev. de art. 28 din Legea nr. 176/2010 rap. la art. 326 Cp, toate în concurs real prev. de art. 38 alin. 1 C.penal.

În baza art. 396 al. 6 rap. la art. 16 lit. f C.proc.pen., încetează procesul penal faţă de inculpatul Morgenstern Avraham, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 255 alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 și a dispozițiilor art. 5 alin. 1 din noul Cod penal.
În baza art. 26 raportat la art.254 alin.1 Cod penal din 1969, cu aplicarea dispozițiilor art.6 din Legea nr. 78/2000 și a dispozițiilor art.5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Mazăre Alexandru (……) la pedeapsa de 3 ani închisoare și interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si b C.pen. pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei închisorii.
În baza art. 71 alin.1 C.pen. anterior, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b C.pen. anterior, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.

Mentine, în baza art.292 Cod penal din 1969, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal 1969 şi art.5 Cod penal, condamnarea inculpatului Mazăre Alexandru la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală. În baza art. 33 lit. a raportat la art. 34 lit. d C.pen. anterior, contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare ?i 5.000 lei amendă penală.

În baza art. 35 alin. 1 C.pen. anterior, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b C.pen. anterior pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei închisorii. În baza art. 71 alin.1 C.pen. anterior, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II-a şi b C.pen. anterior de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.

În baza art.631 Cod penal din 1969, atrage atenţia inculpatului că în cazul în care se sustrage cu rea-credinţă de la executarea amenzii, instanţa poate înlocui această pedeapsă cu pedeapsa închisorii. În baza art. 254 al. 3 C.penal anterior, confiscă de la inculpatul Mazăre Alexandru suma de 80.000 de euro în echivalent în lei, la cursul BNR de la data plătii.

Dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile ?i imobile ale inculpatului Mazăre Alexandru, până la concurenta sumei de 80.000 de euro. Respinge ca nefondat apelul formulat de inculpatul Mazăre Alexandru.

Obligă inculpatul Mazăre Alexandru la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate stat în fond ?i în apel. În temeiul art. 275 al. 1 pct.3 lit. b C.proc.pen., obligă inculpatul Morgenstern Avraham la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate stat în fond și în apel.

Menține dispozițiile sentinței primei instanțe ce nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art. 275 alin.3 C.proc.pen. toate celelalte cheltuieli judiciare avansate de stat, ocazionate de soluţionarea apelurilor formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticoruptie şi de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, rămân în sarcina acestuia.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Mazăre Radu Ștefan, până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 mai 2022.

Opinie separată numai în ceea ce priveşte aplicarea principiului specialităţii faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan şi în privinţa luării măsurilor asigurătorii prin decizie.”

Radu Mazăre a fost acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale “Henri Coandă” – pentru ca să-l ajute pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Şi fratele fostului primar al Constanţei, Alexandru Mazăre, a fost cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale “Henri Coandă”.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Val de știri negative despre economie de la BNR

Tue May 10 , 2022
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 10 mai 2022, și a luat mai multe hotărâri. Acestea vin ca urmare a unui val de știri negative din economie: rata inflației a crescut abrupt, în trimestrul IV 2021 s-a înregistrat scădere economică, iar dinamica anuală […]
Clădirea Băncii Naționale a României. Sursă foto: BNR