UOC ocupă poziţia 21 în topul integrităţii universităţilor de stat realizat de SAR

universitatea-ovidiusUniversitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC) ocupă locul 21 din 48 în clasamentul de integritate al universităţilor de stat publicat recent de Societatea Academică din România (SAR) şi i-au fost atribuite două stele.

La primele ediţii –  2009 şi 2010 – UOC a ocupat locul 34 din 42, respectiv 32 din 42, şi a fost clasată în rândul universităţilor de o stea, respectiv două stele.

Referitor la ediţia din acest an, un criteriu important cuprins în studiu este cel legat de numărul de citări per universitate. La acest capitol, UOC se clasează peste medie (128), cu un scor de 137 de citări.

Față de edițiile anterioare, a fost realizat și topul performanței academice raporat la media citările per conducători de doctorat, pentru fiecare ramură de știință. UOC conduce detașat la Biologie cu 738,5 de citări, fiind urmată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca cu 513,66, Universitatea din  București cu 395,53  și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu 310,72. La Filologie, Universitatea „Ovidius” din Constanța ocupă locul 10 (cu o medie de 23 de citări), la Inginerie civilă locul cinci (cu o medie de 11,25 de citări ), la Matematică locul opt (cu o medie de 211,6 de citări), iar la Medicină locul şaşe (cu o medie de 117 citări).

Studiul SAR este realizat în parteneriat cu  Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Federația Studenților din Elveția. Acesta cuprinde evaluarea, în perioada 2012-2016, a 48 de universități publicedupă criterii precum transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar și performanța academică. Cercetarea a  urmărit aspecte cum sunt cazurile de plagiat, nepotismul, concursurile trucate, presiunile asupra studenților, averile rectorilor, politizarea etc. De asemenea, studiul a cuprins și evaluarea școlilor doctorale, în baza numărului de citări al coordonatorilor de doctorat din fiecare universitate.

În ceea ce priveşte colectarea datelor, aceasta s-a desfășurat în trei etape. În prima fază, au fost colectate o serie de documente care vizează activitatea universităților, prin intermediul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, au fost analizate paginile web ale acestora, dar și comunicatele Direcției Naționale Anticorupție, Curții de Conturi și Agenției Naționale de Integritate. În cea de-a doua etapă, echipe mixte de evaluatori – seniori (cadre didactice universitare sau experți) și studenți – au vizitat fiecare universitate și au organizat întâlniri cu principalii actori din cadrul acestora: reprezentanți ai conducerii, sindicate, cadre didactice, organizații studențești și studenți. În ultima etapă, a fost calculat scorul citărilor prezente pe Google Academic folosind soft-ul „Publish or Perish” şi au fost create medii pentru fiecare ramură de știință și per universitate, din numărul de citate ale îndrumătorilor de doctorat/capita.

A III-a ediție a clasamentului de integritate al universităților publice din România, realizat de SAR, poate fi consultat aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți urmări Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.