USR acuză: Prefectul Constanței blochează cu bună știință inițiativa cetățenească pentru demiterea primarului PSD, Maricel Cîrjaliu, și creează un precedent periculos

cristian maricel cirjaliu

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, PNL, a declarat recent, pentru presa centrală, că acțiunea de revocare din funcție a primarului comunei Agigea, Maricel Cristian Cîrjaliu (foto), PSD, este suspendată.

„Este acea cerere depusă, cu semnăturile aferente, vizavi de acele semnături au existat anumite reclamaţii în baza cărora s-a declanşat o cercetare penală, lucru de care am fost însţiinţaţi de organele de urmărire, drept pentru care acţiunea, în momentul de faţă, este suspendată, pentru simplul motiv că acele semnături asupra cărora planează o suspiciune că nu ar fi reale modifică procentajul prevăzut de lege pentru ca cererea să fie considerată ca fiind validă“, a declarat prefectul Silviu Coșa.

USR a reacționat.

„Declarația recentă a prefectului Silviu Coșa, prin care anunță suspendarea procedurii de organizare a referendumului de la Agigea, nu face altceva decât să întărească și mai mult ceea ce USR Constanța transmitea în luna martie: că blochează cu bună știință inițiativa cetățenească pentru demiterea primarului PSD, Maricel Cîrjaliu.”, a declarat președintele USR Constanța, Dumitru Caragheorghe.

„Solicitarea privind organizarea referendumului pentru încetarea mandatului primarului din Agigea a fost transmisă conform legii instituției prefectului. Absolut TOATE condițiile cerute pentru organizarea referendumului au fost îndeplinite, iar prefectul Silviu Coșa trebuia doar să își respecte îndatoririle legale și să continue procedura conform Codului Administrativ.”, a mai spus acesta.

Mai mult, în opinia USR, motivul invocat de prefect pentru a suspenda procedura însemnă că „orice procedură de organizare a unui referendum poate fi stopată pe termen nedefinit, până la soluționarea respectivului dosar penal, iar acest lucru poate crea un precedent periculos pentru orice inițiativă democratică similară din țara noastră.”

„Nu regăsim nicăieri această prerogativă a prefectului, de suspendare a cursului unui referendum, practic de oprire a unui drept constituțional pe care locuitorii unei comune îl au de a reacționa împotriva abuzurilor unui primar. Potrivit art. 2 al. 1 din Constituția României, suveranitatea aparține poporului, care o exercită prin organele sale reprezentative sau prin referendum. Prefectul, numit de Guvern și nu ales de popor, nu poate împiedica exercițiul acestui drept constituțional fundamental, motiv pentru care considerăm că, indiferent de ce piedici și încercări de salvare a unui personaj sunt puse în scenă, Prefectul județului Constanța trebuie să dea curs solicitării de organizare a referendumului în comuna Agigea.”, a mai spus Dumitru Caragheorghe.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul articol

Gheorghe Hagi: „Gigi Becali a demonstrat, încă o dată, că nu știe să piardă”

lun mai 16 , 2022
Patronul FCSB, Gigi Becali, a declarat recent, public, faptul că l-a ajutat pe Gheorghe Hagi, nașul său de căsătorie, într-o partidă din 2013, când echipa de atunci a „Regelui”, Viitorul, își juca supraviețuirea în prima ligă. Era mai 2013, iar Becali patrona echipa ce încă se numea Steaua. Vremuri bune, […]
gheorghe hagi

V-ar putea interesa și: