USR crede că a pus coada la prună

Am auzit o vorbă în Ardeal: „cutare a pus coada la prună”. Mi se pare că se potrivește foarte bine USR.

Alianța USR PLUS a propus, azi, tuturor forțelor de dreapta din Constanța, formarea unei platforme politice care să dea prioritate dezvoltării locale și prosperității cetățenilor, „prin înlăturarea PSD din fruntea administrației publice locale.”

USR PLUS propune, nici mai mult, nici mai puțin, ca următoarea variantă de colaborare: Alianța USR PLUS să fie susținută pentru funcția de primar al municipiului Constanța, iar PNL să primească sprijin pentru președinția Consiliului Județean.

De asemenea, cheamă la discuții „celelalte formațiuni politice mai mici sau mai noi, societatea civilă, mediul de afaceri, intelectualii, liber profesioniștii, studenții”. Nu știm ce criterii au când spun „partide mai mici”.

Aproape ironic, politicienii spun că „este momentul să lăsăm deoparte toate nemulțumirile, ambițiile și orgoliile acumulate de-a lungul timpului.”

Declarațiile de mai sus diferă fundamental de ceea ce spunea Stelian Ion, candidatul USR pentru Primăria Constanța, în lunile trecute. Acesta cerea un sondaj independent între candidații de dreapta și susținerea celui mai bine clasat. Acum, USR a schimbat foaia și pleacă de la ideea că propriul candidat ar trebui să candideze.

Aceasta nu este negociere, pentru că nu așa se negociază, ne-au spus surse din PNL. În mod normal, discuțiile despre negociere se poartă între liderii de partid, nu se anunță în presă. O altă ipoteză pentru această modalitate de pseudo negociere este, spun sursele noastre, că USR face jocul PSD. „Probabil ați auzit ce am auzit și noi, că la București cele două partide s-au înțeles”, ni s-a spus. Adevărat sau nu, un lucru e cert: dacă USR va avea candidat propriu, Decebal Făgădău primește un ajutor nesperat.

Este plauzibil ca PNL să-și retragă candidatul? Nicidecum, iar USR știe sau ar trebui să știe acest lucru. PNL stă cel mai bine în sondaje. În Constanța, potrivit surselor noastre, se apropie de 40%. E pe val oricum, după ce a câștigat la pas ultimele alegeri. De ce să renunțe? Pentru sprijinul USR la Consiliul Județean? USR uită două lucruri: nu are primari (care contează enorm în ecuația alegerilor pentru CJ) și nu prea are susținători în afara municipiului Constanța. Lupta pentru CJC se va da între PSD și PNL cu siguranță. Evident, USR poate fi un arbitru, dar la fel pot fi Pro România, PMP, Alianța Național Țărănistă, PPUSL. Nu poți renunța la postul de primar pentru susținerea USR la CJC, ca un copil care se bucură de o bomboană primită în dar.

Dar USR-iștii ar trebui să candideze pentru a afla cu adevărat care este valoarea lor politică, valoare dată prin vot. Poate că Stelian Ion și Remus Negoi pot câștiga singuri Primăria Constanța, respectiv Consiliul Județean Constanța.

Reamintim că Ludovic Orban le-a transmis liderilor PNL că discuţiile cu Dan Barna şi Dacian Cioloş despre candidaturi comune la alegerile locale au eşuat, în condiţiile în care „USR şi PLUS au pus condiţii de neacceptat”. Detalii AICI.

A pune coada la prună este o expresie care se folosește despre cineva cu un ego deosebit de dezvoltat, dar fără fundament.

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Reactorul 1 de la centrala nucleară Cernavodă, oprit pentru revizie

Thu Jun 18 , 2020
Compania Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat joi că reactorul 1 intră pe 20 iunie în programul de oprire planificată. “Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată  începând cu data de 20 iunie 2020. Desincronizarea de la Sistemul Energetic […]
centrala nucleara cernavoda