
USR Constanța a anunțat acum câteva zile că dorește să modifice regulamentul parcărilor. Astăzi a anunțat și la ce se referă. Din păcate, USR nu dorește să aplice sistemul european de parcare rezidențială și în Constanța și rămâne la modelul implementat de Radu Mazăre: locul de parcare de reședință se acordă pe principiul primul venit, primul servit, deschizând astfel larg ușa către împărțirea bazată pe pile și relații. Ca să fie clar: nici PNL, nici PSD nu doresc acest lucru.
Am mai spus-o: nu există nicăieri în Eurpa sistemul acesta de la noi: am depus cerere primul, e locul meu. În lumea civilizată, pe locurile rezidențiale pot parca numai cei care locuiesc în zonă, contra unei sume modice, fără să aibă un loc rezervat. În unele orașe din Germania e echivalentul a 50 de lei pe an. Asta pentru prima mașină. Prețul trebuie să fie mai mare pentru a două mașină. Pentru a treia, mult mai mare. Cine are patru mașini n-ar trebui să poată să o parcheze și pe a patra. Cum se va parca? La fel ca în Europa: cine vine acasă, poate parca pe orice loc liber din zonă. Fără să fie „al lui”. Unele orașe din Europa permit musafirilor să parcheze pe termen limitat, altele nu.
„Reacțiile constănțenilor ne-au arătat faptul că regulamentul de parcare trebuie modificat. Suntem datori să ținem cont de aceste păreri și să modificăm inadvertențele, neclaritățile și prevederile inechitabile.”, spune Florin Cocargeanu, viceprimar al municipiului Constanța.
Astfel, consilierii USR propun următoarele amendamente la regulamentul parcărilor și celui privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru construcțiile de pe raza Municipiului Constanța:
- plata parcării numai în intervalul 08:00-20:00
- abonamente pentru zonele 0 și 1
- Mamaia devine zona 2(excepție parcarile din zona Perla, Cazino și Summerland care vor rămâne zona 0)
- Posibilitatea închirierii unui loc de parcare de reședință și pentru cei care dețin un autovehicul în folosință.
- pentru imobilele noi(locuințe unifamiliale, semicolective sau colective) asigurarea a două locuri de parcare/unitate locativă indiferent de suprafața acestuia.
Amendamentele nu fac nimic spre a descuraja familiile care au 3 sau 4 mașini. Pentru acestea, parcarea rezidențială ar trebui să fie ori foarte scumpă, ori imposibilă. Există însă și un punct curajos, ultimul: două parcări pentru fiecare apartament. Așa se întâmplă de câțiva ani în Brașov. Cum USR are în rândurile sale dezvoltatori imobiliari, ca orice alt partid, acest punct va crea cu siguranță valuri.
Amendamentele vor fi discutate în cadrul coaliției USR-PNL. Le puteți citi, pe larg, la finalul textului.
Dacă sunteți curioși cum se parchează prin alte orașe europene, aveți mai jos link-uri către câteva articole, dar și către o emisiune în care am explicat pe larg.
Parcarea în Milano, gratuită pentru rezidenți. Fără plăcuțe
Parcarea în Constanța, discriminatorie și printre cele mai scumpe din Europa
Și în Londra, parcarea rezidențială este, în unele cazuri, mai ieftină decât în Constanța
Constanța, SUFOCATĂ de mașini. De ce NU ar trebui să ne dorim PARCĂRI
Iată amendamentele, pe larg
Modificare zonificare stațiunea Mamaia:
- cele 3 zone enumerate rămân zona 0, restul stațiunii va fi zona 2.
- Se modifica anexa 1, zona 0, pct. 14 cu următoarea sintagmă: “Parcare Summer Land zona cluburilor, Parcare intrare în Mamaia Zona Perla si Parcare zona Casino Mamaia. (între 1 mai si 15 septembrie); in extrasezon se va transforma în zona 2.
Zona 0 - Se modifică punctul 1 lit. b. din anexa 2 astfel:
b. plata tarifelor orare/abonamentelor se poate realiza prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă modalitate de plată alternativă disponibilă, de luni până duminică în intervalul orar 8:00 -20:00, pe tot parcursul anului, și se încasează de către administratorul parcărilor conform contractului de delegare a serviciului. În intervalul 20:00-8:00, de luni până duminică parcarea în zona 0 este gratuită.
Articol nou: Pentru persoanele fizice care parchează în zona 0 se instituie abonamente pe 7 zile, 30 de zile, 6 luni sau un an. Valoarea abonamentelor se stabilește prin hotărârea consiliului local. Abonamentul nu include rezervarea unui loc de parcare dedicat.
Zona 1
- Se modifică punctul 1 lit. b. din anexa 2 astfel:
b. plata tarifelor orare/abonamentelor se poate realiza prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă modalitate de plată alternativă disponibilă, de luni până duminică în intervalul orar 8:00 -20:00, pe tot parcursul anului, și se încasează de către administratorul parcărilor conform contractului de delegare a serviciului. În intervalul 20:00-8:00, de luni până duminică, parcarea în zona 1 este gratuită.
Articol nou: Pentru persoanele fizice care parchează în zona 1 se instituie abonamente pe 7 zile, 30 de zile, 6 luni sau un an. Valoarea abonamentelor se stabilește prin hotărârea consiliului local. Abonamentul nu include rezervarea unui loc de parcare dedicat.
Zona 2
- Se modifică pct. 1, lit. b., din anexa 2 astfel:
b. plata tarifelor orare/abonamentelor se poate realiza prin parcometru, SMS, aplicație mobilă de plată sau orice altă modalitate de plată alternativă disponibilă, de luni până duminică în intervalul orar 8:00 -20:00, pe tot parcursul anului, și se încasează de către administratorul parcărilor conform contractului de delegare a serviciului. În intervalul 20:00-8:00, de luni până duminică parcarea în zona 2 este gratuită.
Se completează art. 10 alin. (2) lit. a) astfel:
Art. 10 alin. (2) lit. a) – Să dețină în proprietate sau în folosință o locuință sau un spațiu cu altă destinație în imobilul de locuințe colective situat la mai puțin de 200m de parcarea de reședință în care solicită atribuirea locului de parcare. Dovada îndeplinirii condiției se face cu adeverință eliberată de asociația de proprietari sau copie de pe actul ce atestă dreptul de proprietate sau dreptul în baza căruia este folosit imobilul. Pentru persoanele fizice care exercită profesii liberale, dreptul de folosință asupra autovehiculului aparținând formei de exercitare a profesiei este prezumat; acestea au dreptul de a rezerva un loc de parcare sau de a achiziționa un abonament anual într-o/pentru o parcare din zona in care domiciliază. Abonamentul nu include rezervarea unui loc de parcare dedicat. Valoarea abonamentului anual pentru parcarea de reședință este cea stabilită pentru taxa de rezervare a unui loc de parcare prevăzută de hotărârea anuală de aprobare a impozitelor și taxelor locale.
Se modifică art. 10 alin. (2) lit. b) astfel:
Art. 10 alin. (2) lit. b) – Să dețină în proprietate sau în folosință, cu orice titlu, un autovehicul de tip autoturism având inspecția tehnică periodică în termenul de valabilitate. Dovada îndeplinirii condiției se face cu copie pentru conformitate a certificatului de înmatriculare și, după caz, a actului din care rezultă dreptul de folosință al autovehiculului.
Se elimină Art. 10 alin. 2 lit. d) nu are nici un sens. Dacă este logic să nu existe datorii față de bugetul local pentru rezervarea unui loc de parcare, nu există nicio logică pentru cerința inexistenței datoriilor față de asociația de proprietari (care este o entitate/persoană juridică privată).
Art. 11 alin. (3) se înlocuiește cu următorul articol: Rezervarea unui al doilea loc de parcare pentru același apartament se poate face dacă la data de 1 aprilie a fiecărui an există locuri disponibile în parcarea/zona respectivă. Soluționarea cererilor se face în ordinea solicitărilor. Cuantumul taxei pentru rezervarea celui de-al doilea loc de parcare este dublul cuantumului taxei pentru rezervarea primului loc de parcare, așa cum acesta este stabilit anual prin hotărârea privind impozitele și taxele locale la nivelul municipiului Constanța
As fi multumit cu măcar punctul 1..
Pai nu e clar ca aia cu 3-4 masini au si pile? Lasa sa-si ia aia 4 locuri de parcare si tu prostu’ satului o bagi in boxa.