USR se opune dezvoltării haotice din cartierul Palazu Mare, locuitorii spun că le este încălcat dreptul la aer curat și lumină naturală

Consilierii locali USR Constanța au depus ieri un proiect de hotărâre pentru suspendarea PUZ-ului din Palazu Mare.

Stelian Ion, președintele USR Constanța, spune că, asemenea multor alte zone ale Constanței, cartierul Palazu Mare este distrus sistematic de proiecte imobiliare aberante care le fac locuitorilor acestuia viața un calvar.

Acesta consideră că suspendarea PUZ-ului este singura modalitate prin care se poate stopa rapid avântul celor care vor să înghesuie între casele din Palazu Mare tot mai multe blocuri, forțând toți indicatorii urbanistici.

Demersul vine după ce locuitorii din cartier au strâns, până în acest moment, aproximativ 400 de semnături pentru suspendarea PUZ-ului.

„Aceste PUZ-uri trebuie aprobate ținând cont de toți locuitorii din zonă, nu doar de interesele patrimoniale ale câtorva particulari. PUZ-ul actual este vechi, nu mai este de actualitate și necesită modificări urgente. Până atunci, pentru a se evita mutilarea urbanistică a acestui cartier, singura soluție legală și normală este suspendarea PUZ-ului. Urmează să vedem cine va susține în consiliul local interesele locuitorilor din zonă și cine va susține interesul câtorva privați.”, a declarat Stelian Ion.

Petiția locuitorilor

Mai jos puteți citi petiția locuitorilor din Palazu Mare adresată primarului Constanței, Vergil Chițac, și consilierilor municipali.

„Cu ani în urmă când mulți dintre noi am cumpărat o palmă de pământ în acest cartier pentru a ne construi locuințe individuale pentru noi si familiile noastre, acest cartier avea premisele de a se transforma dintr-un cartier de locuințe cu aspect rural, într-un cartier de case unifamiliale moderne, rămânând în același timp un cartier liniștit, dezvoltat în comuniune cu natura ,departe de agitația și poluarea orașului. Mulți dintre noi am construit aceste locuințe cu regim de înălțime de maxim P+1, am cedat cu buna credință din terenul nostru pentru lărgirea străzilor pentru ca Primăria să creeze străzi cu trotuare generoase pentru buna funcționare a cartierului. Acum realizam ca buna noastră credință a fost trădată, lărgirea străzilor a avut un alt scop și anume facilitarea realizării de străzi care să deservească mastodonti de beton cu sute de apartamente realizate de rechinii imobiliari, avizi de profit, care nu vor locui niciodata-n acest cartier, dar care nouă ne dau toata viața peste cap.
Aceste blocuri de locuințe colective interferează cu armonia urbanistică a cartierului, umbrind casele existente, furând intimitatea proprietarilor, obstructionand accesul către malul de lac și zona naturala protejata, creand un trafic si o poluare infernală pe străzile ale căror terenuri noi le-am cedat cu bună credință pentru a ne deservi tot pe noi, nu pe dezvoltatorii imobiliari.
Toate aceste lucruri sunt permise de PUZ-ul Palazu Mare aflat în vigoare, aprobat in CLM prin HCL 121/2011 într-un mod netransparent pentru ca nu ni s-a dat posibilitatea și înțelegem ce urmează sa se intample cu cartierul Palazu Mare odată cu aprobarea acestui PUZ. Pentru ca pand acum s-a tot discutat doar despre dreptul la proprietate al dezvoltatorilor imobiliari, este timpul să discutăm și despre dreptul de proprietate al locuitorilor din Palazu Mare și
despre dreptul la o vecinătate în strânsă legătură și armonie cu clădirile existente, drepturi care sunt încălcate prin această documentație de urbanism, fapt pentru care va solicitam suspendarea ei pentru o perioadă determinată și urgentarea actualizării documentației organizând dezbateri reale și implicând cu adevărat comunitatea locală.
Premiza de la care plecăm este ca Primăria Constanța are obligația de a urmări interesul nostru al locuitorilor din cartierul Palazu Mare și nu al Oamenilor de Afaceri Dezvoltatori lmobiliari care urmăresc doar profitul si-odata obținut părăsesc zona lasand haos în urmă. Noi locuitori nu plecam, rămânem aici și trebuie sa fim respectați.
400 de oameni au semnat o petiție comună pentru stoparea construcției de blocuri între case în Palazu Mare.

Petiția a fost depusă astăzi la Primăria Constanța și constituie o bază a unei propuneri de suspendare de PUZ până la aprobarea unui Plan Urbanistic Local nou, care se află deja în lucru.

Constănțenii din cartierul Palazu Mare consideră că actualele reglementări le încălcă drepturile la aer curat și lumină naturală, aducând atingere și un impact negativ mediului înconjurător.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “USR se opune dezvoltării haotice din cartierul Palazu Mare, locuitorii spun că le este încălcat dreptul la aer curat și lumină naturală

  1. Noi locuitorii cartierului Palazu Mare care ne-am unit într-un grup să apărăm drepturile noastre, mulțumim USR pentru sprijinul acordat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un parlamentar cere controale amănunțite la rafinăria Petromidia după cel mai recent incendiu

vin iun. 23 , 2023
Incidentele de la rafinăria Petromidia – unele din ele transformate în tragedii soldate cu pierderea vieții unor oameni – nu au rămas fără ecou și în rândul politicienilor. Unul dintre ei a declarat că incendiul de la Petromidia indică faptul că, la nivelul companiei, sunt necesare anumite verificări amănunțite care […]

V-ar putea interesa și: