Vacanța de Paște nu va mai fi de Paște

Tradiționala vacanță de Paște a elevilor nu va mai fi chiar de Paște, în 2024. Potrivit ministerului Educației, aceasta va fi între Paștele ortodox și cel catolic.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că motivul principal pentru care această vacanţă se află între cele două sărbători pascale, „pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic”.

„Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de primăvară pică fix la mijloc. Deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc. Noi am avut în dezbatere publică structura anului şcolar, în contextul Comisiei pentru dialog social am cerut părerea elevilor, părinţilor, sindicatelor, nu am avut în şedinţă argumentată nevoia mutării acestei vacanţe de primăvară dintre module înspre vacanţa de Paşte”, a explicat, joi, Ligia Deca.

Ea a adăugat că unul dintre argumentele aduse pentru a păstra acea săptămână aşa cum a fost propusă iniţial este „nevoia de spaţiu în timpul vacanţei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor şcolare”.

„Acesta a fost unul dintre motive. Dar motivul principal pentru care această vacanţă se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni, de aceea am rămas pe această variantă”, a arătat Deca.

Liga Studenţilor condamnă eliminarea vacanţei de Paşti din calendarul anului şcolar 2023-2024 şi cere ministrului Educaţiei, Ligia Deca, remedierea situaţiei. Studenţii susţin că peste 65.000 de copii vor fi puternic afectaţi pentru că nu-şi vor putea vedea părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Liga Studenţilor cere premierului Nicilae Ciucă demiterea Ligiei Deca, în cazul în care ordinul referitor la structura anului şcolar nu va fi modificat. Potrivit documentului, vacanţa de primăvară este programată în perioada 13-21 aprilie 2024, în condiţiile în care Paştele ortodox este în 5 mai, iar cel catolic în 31 martie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constănțeni fără căldură atât din cauza avariilor, cât și a lucrărilor programate

vin feb. 17 , 2023
Mai multe zone din municipiul Constanța nu au căldură azi, 17 februarie, atât din cauza avariilor la rețeaua de termoficare, cât și a lucrărilor programate. Termoficare Constanța a anunțat că, din cauza unei avarii apărute pe rețeaua de transport amplasată în curtea Spitalului Județean nu se poate asigura deocamdată energie […]

V-ar putea interesa și: