Vaccinul Johnson & Johnson a primit autorizație de urgență în SUA

vaccinare-constanta-72

Statele Unite au acordat sâmbătă o autorizare de urgenţă a vaccinului Johnson & Johnson contra Covid-19 pentru persoanele de 18 ani şi peste, a anunţat Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA), scrie AFP.

Acest vaccin cu doză unică numit Janssen Covid-19, care poate fi stocat la temperatura frigiderului, se alătură celor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna într-o uriaşă campanie de vaccinare în SUA, în care pandemia a provocat mai mult de 500.000 de morţi. 

După ce a studiat în detaliu datele testelor clinice, efectuate pe mai mult de 43.000 de persoane, un comitet de experţi a recomandat vineri lansarea pe piaţă a vaccinului companiei americane.

Cel puţin trei milioane de doze produse de J&J sunt pregătite să fie distribuite săptămânile viitoare, potrivit Guvernului american.                

Johnson & Johnson s-a angajat să livreze 100 de milioane de doze Statelor Unite înainte de sfârşitul lunii iunie. 

Cu 600 de milioane de doze comandate în total de la Pfizer şi Moderna, SUA vor dispune deja, de acum şi până la sfârşitul lui iulie, de suficiente vaccinuri pentru a imuniza aproape toată populaţia. Dar împreună cu cele de la Johnson & Johnson ar putea accelera campania de vaccinare. 

În total, mai mult de 72 de milioane de injecţii au fost deja făcute în ţara cea mai îndoliată de pandemie. 

Vaccinul J&J, a cărui administrare a început deja în Africa de Sud, este un vaccin cu “vector viral”. 

El foloseşte ca suport un alt virus mai puţin virulent, transformat pentru a-i adăuga instrucţiuni genetice de la o parte a virusului responsabil pentru Covid-19. Odată ajuns în celule, o proteină tipică SARS-CoV-2 este produsă, educând sistemul imunitar să o recunoască.

În timpul testelor clinice, eficienţa vaccinului a fost de 85,9%, faţă de formele grave ale Covid-19 în Statele Unite, potrivit cifrelor comunicate de FDA.                

Efectele secundare cele mai frecvent observate au fost durere la locul injecţiei, dureri de cap, oboseală şi dureri musculare. 

În Europa, este așteptat va vaccinul să fie autorizat în prima parte a lunii martie.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Constanța 100% pe Facebook printr-un Like mai jos:
Constanta-financiara-sigla-jpg
sprijina-jurnalismul-independent

Leave a Reply

Your email address will not be published.