Valabilitatea pașapoartelor se prelungește. Cum se poate face o programare online

Valabilitatea pașapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, față de 5 în prezent, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani.

Măsura este inclusă într-un proiect de lege aprobat, astăzi, de Guvern, care aduce mai multe modificări și completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetăţenilor români în străinătate. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani. Noile reglementări vor avea ca efect principal fluidizarea activității serviciilor de emitere a pașapoartelor prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea unor astfel de documente.

Actul normativ aprobat de Guvern reevaluează, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea pașaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar în anumite situații de urgenţă obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale) în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic. Urgența va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului simplu temporar. Pentru situațiile în care se solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine, este eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie avizate de o autoritate administrativă română.

Persoanele care din orice motive, nu doresc eliberarea unui pașaport simplu electronic pot solicita un pașaport simplu temporar, care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite pașaportul simplu electronic.

Actul normativ reglementează, de asemenea, posibilitatea eliberării pașaportului și în baza ordonanțelor președințiale nedefinitive date în condițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești ori prin care a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului.

Programări online în Constanța

Serviciul Județean de Pașapoarte Constanța a implementat, din octombrie 2017, o aplicație online prin care ne putem programa, direct din fața calculatorului sau de pe mobil.

Aplicația poate fi găsită accesată direct de pe pe site-ul Prefecturii Constanța, AICI.

Utilizatorii vor primi o confirmare pe adresa de e-mail, iar programările se pot face de pe o zi pe alta, însă numai de luni până vineri și în afara sărbătorilor legale.

Va exista un ghișeu separat pentru cei care au programare online.

Șeful Serviciului de Pașapoarte, Adrian Manea, a declarat astăzi că județul Constanța devine astfel al zecelea din țară care implementează utilizarea acestei aplicații.

Partea de întreținere si dezvoltare a aplicației se face la nivel național, astfel că Prefectura Constanța nu trebuie să plătească niciun ban în plus pentru acest serviciu.

„Sperăm să nu mai existe tradiția statului la coadă aici. Sistemul merge foarte bine la Serviciul de Permise Auto”, a spus prefectul Ioan Albu.

Pot confirma acest lucru personal. Am folosit programarea online la permise. Amfost chemat la ghișeu cu cinci minute înainte de ora și minutul stabilite, în timp ce la coadă erau cel puțin zece persoane. În câteva minute am plecat.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

One thought on “Valabilitatea pașapoartelor se prelungește. Cum se poate face o programare online

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Polițiștii capătă puteri sporite. Vor putea intra în locuințe cu forța

joi feb. 22 , 2018
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind autoritatea polițistului. Proiectul instituie reguli clare referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor şi al vehiculului persoanei, conducerea persoanei la sediul poliţiei şi utilizarea forţei. „Exista o anumită ambiguitate și un mod de interpretare subiectivă a Legii 61, care îndeplinește trei […]

V-ar putea interesa și: