Valentin Vrabie și complexul de inferioritate al unui copil sărac

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

valentin vrabie

Gestul lui Valentin Vrabie de a se înscrie într-un partid politic este greu de înțeles. Omul nu a pierdut nicio ocazie să blameze toată clasa politică. A făcut gesturi curajoase și aproape nebunești: a aruncat în foc orice avea legătură cu Nicușor Constantinescu și PSD, chiar dacă erau daruri pentru copii. Și atunci, de ce să te înscrii în ALDE? Un partid apropiat de PSD, în care și Vrabie a fost membru, dar care, spunea el, l-a convins că nu merită să fii om politic.

Ca să înțelegem mai bine gestul său trebuie să ne întoarcem puțin în timp. Vali Vrabie a fost un copil sărac. Foarte sărac. Trăia împreună cu familia într-un grajd la marginea satului și de multe ori vecinii îi alinau foamea. Pentru orice copil din lume, aceasta nu este copilărie, e închisoare. O închisoare care lasă traume adânci și care modifică în timp, iremediabil, comportamente. Cu toții ne-am dorit, când eram mici, un lucru pe care probabil nu l-am primit. Un joc, o pereche de încălțăminte, o excursie, un smartphone la modă. Nici nu pot să-mi imaginez cum e să-ți dorești o bucățică de ciocolată și să n-o primești.

Valentin Vrabie a ajuns pădurar și apoi a început să facă bani. Mulți bani. Așa cum un însetat bea apă cu năduf până i se face rău și nu ar mai lăsa paharul din mână, așa și un om care s-a lovit de sărăcia cruntă va dori să facă bani, mulți bani, ca să astupe cicatricile sărăciei – care însă nu pot fi astupate.

Valentin Vrabie a ajuns apoi primar. Mai mult împărat, decât primar. Avea totdeauna ușa deschisă, dar nu pentru a demonstra transparență, ci pentru că îi plăcea. Copilului crescut în grajd, ajuns primar, avea nevoie ca de aer de oameni care vin la el cu întrebări. Nu mai veneau cu blide de mâncare, ci cu probleme, iar el nu mai întindea mâna după o bucată de pâine, ci oferea soluții.

Puterea ia mai repede mințile decât banii. Puterea corupe. Îți intră în sânge și te acaparează ca un cancer, dacă nu ai antidotul potrivit. Și ADN-ul copilului sărac din Peștera nu a putut să creeze anticorpii împotriva beției de putere. Faima lui a crescut, a început să fie vizitat de oameni din ce în ce mai importanți, de lideri politici, pantofi scumpi călcau în praful de Peștera. La masă cu ei, Valentin Vrabie uita. Uita de trecut, de copilărie, de tot. Era, atunci, egalul lor. Cumva învinsese soarta care îi era hărăzită, aceea de a fi un om sărac într-o comună oarecare.

Tot ce a făcut – abia acum îmi dau seama – a făcut dintr-un teribil complex de inferioritate și dintr-o dorință incredibilă de putere. Așa se traduce și gestul său de a intra într-un partid. Ca independent era prea mic. A declarat-o public la o televiziune locală: vrea să influențeze politica de la București, vrea intrări la ministere, etc. Înainte de a candida la Medgidia omul a dorit cu toată ființa să devină președintele Consiliului Județean Constanța.

Vrea sus, tot mai sus, pentru că demonii copilăriei îl bântuie și îl macină. Din păcate pentru locuitorii din Medgidia și pentru cei care au crezut în el, nu va scăpa niciodată de ei. Valentin Vrabie acționează mânat de aceste umbre ale trecutului.

Nu vă faceți însă iluzii, așa cum și-au făcut mulți. Din păcate, Valentin Vrabie nu acționează pentru voi, ci pentru el însuși. Pentru a-și hrăni acești demoni.

Articole recente

Constanta-financiara-sigla-jpg
Mitshubishi
Teasing_Tucson Exclusiv Auto
sprijina-jurnalismul-independent

One comment

  • Bai ipocritilor. Un copil sarac a reusit in viata sa ajunga acolo unde trebuie si sa ajute absolut pe oricine. De ce e intr un partid cand intotdeauna a blamat clasa politica? Pentru ca din cauza unor porci,ipocriti ca voi astia de scrieti despre viata lui ca si cum ati fi facut parte din ea. Omul a incercat sa faca totul ca si primar independent dar sugatorile din oras nu l au lasat sa faca mai nimic. Si ce face omul cand nu si poate duce planurile la capat? Pentru binele celorlalti oameni care l au votat isi sacrifica independenta…………………….In loc sa mancati atata rahat si sa incercati sa improscati cu noroi mai bine ati vedea celelalte probleme care chiar necesita atentia asa zisilor ziaristi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.