Valentin Vrabie va primi titlul de ”Tătar de onoare”

vrabie

Primarul independent din Peștera, Valentin Vrabie, va primi o mare onoare din partea tătarilor din România.

Potrivit surselor noastre, acestuia îi va fi înmânat titlul de ”Tătar de onoare” din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România. Momentul va avea loc în cadrul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Etniei Tătare din România.

Comunitatea musulmană din Constanța și nu numai a fost profund mișcată de gestul primarului de a construi o geamie nouă pentru cei nu mai 12 locuitori musulmani ai comunei Peștera (din păcate, unul a murit de atunci, așa că au mai rămas 11 musulmani).

Geamia din Izvorul Mare, Peștera
Geamia din Izvorul Mare, Peștera

După ce a fost ales primar, acum 8 ani, Valentin Vrabie a construit, în ordine, o școală nouă, un cămin cultural, o biserică și geamia despre care vorbim.

Ideea de tătar de onoare a fost introdusă în statutul UDTTMR în 2013. Distincția este oferită unor persoane din afara comunităţii, care au sprijinit de-a lungul timpului comunitatea prin diferite acţiuni. „Este ceva simbolic, dar care contează atât pentru noi, cât şi pentru ei, este o formă de a ne exprima gratitudinea faţă de cei care ne-au ajutat şi ne-au sprijinit“, spunea atunci preşedintele UDTTMR Gelil Eserghep.

Pe lista tătarilor de onoare se găsesc Adina Bocai și istoricul Florin Anghel.

Reamintim că începând din anul 2006, ziua de 13 Decembrie a fost declarată oficial, printr-o lege adoptată de Parlamentul României, „Sărbătoarea Etniei Tătare din România”.

 

REVENIRE

Evenimentul a avut loc astăzi. Iată o imagine din timpul decernării titlului.

vrabie tatar de onoare

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Fanfara “Muzica Apelor” vă invită la concert

Fri Dec 11 , 2015
Încă de luna trecută, fanfara “Muzica Apelor” a demarat o seriei de concerte în municipiul Constanța, adunând în jurul său o gamă largă de spectatori care s-au lăsat purtați pe cărarea amintirilor de sunetul alămurilor. Melodii ritmate, dar și acorduri mai lente s-au împletit armonios în repertoriul fanfarei, care a […]