Van Oord sucursala Constanța a pierdut, anul trecut, 21.000 de lei în FIECARE ZI

sediu central van oord

Sediul central Van Oord, din Olanda

Olandezii de la Van Oord sunt, probabil, niște masochiști ai afacerilor.

Cum altfel îi putem numi dacă, de când au venit în România, nu fac altceva decât să declare pierderi imense?

Numai în anul 2017, pierderile pe care le-au declarat la Ministerul Finanțelor au fost de 7.643.063 lei. Asta înseamnă aproape 21.000 de lei pe zi, ÎN FIECARE ZI, fie că vorbim de duminici sau de zile de sărbătoare. Marea firmă olandeză a reușit această contra performanță cu numai 5 angajați.

Pierderile din 2017 se adaugă celor pe care le-au acumulat de sucursala din România, înființată în 2013. De atunci până acum, pierderile totale se ridică la suma de – țineți-vă bine – 202.696.364 lei, adică peste 43 de milioane de euro.

Să revenim însă la rezultatele financiare ale Van Oord, căci bilanțul depus la Ministerul Finanțelor ne rezervă și alte surprize. În primul rând, olandezii au reușit un lucru rar întâlnit: o cifră de afaceri netă negativă. Au declarat venituri totale de 9.727.168 de lei și cheltuieli totale de 17.370.232 lei, ceea ce înseamnă o cifră de afaceri netă de MINUS 1.041.032 lei. O altă sumă care ar trebui să atragă atenția autorităților statului, dar și partenerilor de afaceri, este cea a datoriilor. Este vorba despre nu mai puțin de 222.717.990 lei, adică peste 47 milioane euro.

Activele imobilizate ale Van Oord sucursala Constanța sunt de 3.344.670 lei. (Activele imobilizate reprezintă bunurile și valorile cu o durată de utilizare mai mare de un an și care nu se consumă la prima utilizare).

Numărul de angajați pe care i-a avut Van Oord sucursala Constanța în 2017 a fost de numai 5. Cinci.

Van Oord sucursala Constanța

Van Oord sucursala Constanța – rezultate financiare pe anul 2017 (sursa: Ministerul Finanțelor)

Olandezii stau însă bine la alt lucru: la încasări de bani de la statul român. Cam un miliard de lei au primit până acum, pentru lucrările efectuate.

Cum e posibil să declari pierderi de 200 de milioane de lei la încasări de un miliard, în condițiile în care încasările provin din lucrări câștigate în urma unor licitații? Oare sunt chiar așa de proști oameni de afaceri olandezii de la Van Oord, scuzați-ne limbajul frust, sau au găsit o modalitate de a-și ascunde profitul, pentru a nu plăti impozite și taxe către statul român? Sau poate este (și) o strategie pentru a nu-și plăti partenerii de afaceri.

Am scris aici, în mai multe rânduri, și o vom mai face, despre procesul dintre Van Oord sucursala Constanța și Comprest Util SRL, din Constanța. Olandezii trebuie să le plătească acestora o factură de circa un milion de euro. Deși au încercat să dea o țeapă tipic românească, instanța a decis că sunt buni de plată.

Comprest Util a a reușit, la mai bine de doi ani de la demararea procesului, să obțină o ordonanță de plată împotriva Van Oord, la Tribunalul Constanța. Se întâmpla pe 31 ianuarie 2018. Decizia judecătorilor era executorie, astfel că firma țepuită trebuia să-și ia banii în cel mai scurt timp. Au apelat însă la avocați specializați în domenii precum spălarea banilor sau criminalitatea economică și au încercat tot posibilul pentru a nu plăti datoria. În numai 7 zile, au obținut, de la o judecătoare din România, o decizie care îi asigură că nu vor fi executați silit. Întrebarea noastră este: să le execute ce? Firma este, așa cum am văzut, îngropată în datorii și nici nu prea are active.

De fapt, olandezii se sperie de pericolul insolvenței. Comprest Util a deschis un proces în acest sens, iar când instanța le va da dreptate, insolvența se va răsfrânge asupra societății mamă, din Olanda. Potrivit art. 43 din Legea nr. 31 1990, sucursalele nu se se disting de societățile mamă, nu au personalitate juridică, sunt dependente economic total de societatea mamă şi nu sunt subiect distinct de drept. În consecință, sucursala nu poate constitui subiect al procedurii instituite de Legea nr. 85 2006, aşa încât deschiderea procedurii reglementate de această lege se face asupra societăţii-mamă, asa spune legea.

Vă dați seama ce șoc ar suferi Van Oord Dredging and Marine Contractors BV dacă o firmă fanion al lor ar intra în insolvență, pentru o datorie care reprezintă mărunțiș, la cifra lor totală de afaceri? Ce ar spunea lumea internațională de afaceri?

Așa fac multinaționalele afaceri în România: câștigă licitații, încasează saci de bani, lucrează cu firme românești, pe care nu le plătesc, și raportează pierderi. Cel mai trist în toată această poveste este că autoritățile de control ale statului dorm și închid ochii. În cazul nostru, olandezii vor participa și la alte licitații organizate de statul român. Câinele nu pleacă de lângă măcelărie, nu-i așa?

Vă recomandăm și:

Olandezii de la Van Oord fac pe dracu-n patru ca să nu-și plătească datoriile
Firmele românești, atacate din toate părțile. Cine face dreptate? Cazul Comprest Util – Van Oord
Olandezii de la Van Oord au raportat pierderi de 190 milioane lei în România, la o cifră de afaceri de 1 miliard
Van Oord trage de timp. De ce nu vrea să plătească datoria stabilită de instanță către o firmă românească
România, colonie olandeză? Cazul Van Oord și o nouă licitație de sute de milioane de euro
Van Oord, obligată să plătească un milion de euro unei firme din Constanța

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.