Variola maimuței, boala care a băgat din nou lumea în sperieți

Variola maimuței, boala care a băgat din nou lumea în sperieți. Nu există vaccina sau tratament special

Variola maimuței este boala care începe să îngrijoreze o lume întreagă. Un prim caz confirmat a fost detectat în Suedia, au anunțat, joi, autoritățile sanitare, după o serie de cazuri europene și nord-americane ale acestei boli care este de obicei endemică în Africa de Vest, potrivit Le Figaro.

„A fost confirmat un caz de variolă a maimuțelor la o persoană din zona Stockholm”, a anunțat Agenția suedeză pentru sănătate publică, într-un comunicat. Persoana infectată „nu este grav bolnavă, dar a primit tratament”, a precizat autoritatea, precizând că nu știe încă unde și cum s-a produs infecția. Autoritatea „investighează în prezent, împreună cu centrele regionale de control al infecțiilor, dacă există mai multe cazuri în Suedia”, a precizat aceasta. Boala neobișnuită se manifestă, de obicei, prin febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și o erupție pe mâini și pe față, asemănătoare cu varicela.

Un raport european „la începutul săptămânii viitoare”

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) se așteaptă să publice primul său raport de evaluare a riscurilor „la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat agenția UE pentru boli și epidemii. Agenția, care spune că „monitorizează îndeaproape situația”, recomandă „izolarea și testarea cazurilor suspecte și notificarea rapidă”. Câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variolă a maimuțelor au fost depistate de la începutul lunii mai în Europa și America de Nord, ceea ce ridică temeri că boala începe să se răspândească. Marea Britanie, care a raportat primele cazuri, depistate începând cu 6 mai, a ridicat miercuri seară numărul total de persoane infectate la nouă.

Autoritățile sunt în general liniștitoare, subliniind în Spania și Portugalia că boala nu este foarte contagioasă între oameni. Cu toate acestea, creșterea numărului de focare aparente este îngrijorătoare, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că analizează cu atenție faptul că unele dintre cazurile din Marea Britanie par să fi fost transmise în cadrul comunității homosexuale.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva Iaşi”, medicul Florin Roşu, a declarat, joi, că în România nu există niciun caz şi nici măcar o suspiciune de variolă a maimuţei, boală depistată în Europa şi America de Nord. Potrivit acestuia, boala nu se transmite uşor şi poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva variolei umane, relatează News.ro.

Florin Roşu, medic de boli infecţioase, arată că virusul variolei care este responsabil pentru boala denumită „variola maimuței”, provoacă „o boală uşoară care se vindecă spontan în câteva săptămâni”.

„Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii. (…) În momentul de faţă în România nu există niciun caz sau nici măcar o suspiciune a acestei patologii”, a declarat, joi, managerul unităţii sanitare ieşene.

Medicul Florin Roşu a explicat care sunt simptomele bolii.

„Este un virus asociat, de obicei, călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupţie – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului uneori chiar şi sifilisului – febra, cefaleea, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi – un semn foarte important – frisoane, oboseală accentuată. Cum se transmite? Prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite uşor”, mai afirmă medicul de boli infecţioase.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuței depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali.

După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței, o boală rară în Europa.

Autorităţile din SUA au anunţat miercuri detectarea primului caz de variola maimuței la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării).


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Se strică vremea în Dobrogea. Weekend cu ploi

joi mai 19 , 2022
Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a anunțat cum va fi vremea în următoarea perioadă. PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 19.05.2022 ORA 21:00 – 20.05.2022 ORA 09:00 Vremea va relativ normală termic, cu temperaturi minime cuprinse între 9 și 14 grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și […]
ploaie

V-ar putea interesa și: