Vârsta standard de pensionare va crește. Guvernul vrea să ne stimuleze să lucrăm până la 70 de ani

Noua lege a pensiilor propune creșterea vârstei de pensionare la femei și stimularea muncii până la 70 de ani. HotNews.ro a publicat miercuri un articol cu privire la ceea ce scrie în PNRR cu privire la noua lege a pensiilor. Ceva mai jos în Documentul PNRR mai sunt date anumite detalii pe care le publicăm acum.

Care e vârsta de pensionare acum și până la cât va crește

Conform documentului, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Stimularea muncii după 65 de ani

Potrivit PNRR, se are în vedere și crearea unui cadru legal care să permită opțiunea persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână active după vârsta de 65 de ani , în mod voluntar pentru femei și bărbați.

“Se va stimula astfel îmbătrânirea activă și valorificarea avantajelor competitive ale lucrătorilor vârstnici, inclusiv experiența vastă a acestora”, menționează sursa citată.

Pentru stimularea rămânerii în activitate, după vârsta standard de pensionare, se va propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani.

Aceste măsuri vor fi avute în vedere și în noua Lege privind sistemul public de pensii, țintind în acest fel egalizarea vârstei standard de pensionare și crescând veniturile potențiale la bugetul asigurărilor sociale de stat în paralel cu o mai bună colectare, asigurată de Ministerul de Finanțe, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Care este stagiul de cotizare care va rămâne în noua lege a pensiilor

Definiția stagiului de cotizare se regăsește în actuala legislație privind sistemul public de pensii și va fi preluată ca atare și în noua propunere de lege.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Pentru diverse categorii profesionale există excepții de la regula stagiului complet de cotizare, ce vor fi analizate în perspectiva preluării acestora în noua legislație, conform documentului citat.

Categoria de pensie anticipată va fi modificată

În noul act normativ se are în vedere modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.

• Acest tip de pensie este reglementat și de legislația europeană, acordat ca o recompensă pentru persoanele care au contribuit o perioadă mult mai mare la sistemul de pensii decât perioada de contribuție prevăzută de lege.

Perioadele asimilate, precum stagiu militar, studii universitare, concedii pentru creșterea copiilor, vor fi păstrate și valorificate la calculul pensiilor de limita de vârsta și invaliditate.

Pensia minimă va fi legată de salariul minim brut

Noul sistem de pensii va prevedea plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la
salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut, spune documentul.

• Parametrii concreți ai pensiei minime vor fi definitivați în faza elaborării propunerii de politică publică, având în vedere sustenabilitatea financiară a sistemului și nevoia menținerii pensionarilor peste pragul de sărăcie. Acordarea pensiei minime va fi condiționată de testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei.

Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor

Adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul 4 din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023.

Zen ResidenceOne thought on “Vârsta standard de pensionare va crește. Guvernul vrea să ne stimuleze să lucrăm până la 70 de ani

  1. Da ce ce sa mai iesim la pensie …. Sa muncim pana murim, este cel mai ieftin asa….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Consilierii USR, revoltați de măsurile administrației Chițac: „Această atitudine arogantă de tratare în dispreț a constănțenilor trebuie să înceteze!”

Thu Jun 3 , 2021
Consilierii USR sunt revoltați de unele măsuri ale administrației Vergil Chițac. „Suntem în situația de neacceptat în care Primăria, deși are bugetate sume importante pentru întreținerea spațiilor verzi de pe domeniul public, nu reușește să mențină un contract de prestări servicii privind gospodărirea spațiilor verzi cu o societate comercială, dar […]