Vasile Costea, proprietarul ABC Val SRL, și ex-președintele Curții de Apel Constanța, trimiși în judecată de către DNA

vasile costea
Vasile Costea

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Nicolae Stanciu, judecător, la data faptelor președinte al Curții de Apel Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– luare de mită,
– fals în declarații,

Vasile Costea, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– cumpărare de influență,
– dare de mită.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Nicolae Stanciu, în calitate de judecător și președinte al Curții de Apel Constanța, a pretins și primit inculpatul Vasile Costea mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuința magistratului în data de 21 decembrie 2012.

„În schimbul acestor foloase, inculpatul Stanciu Nicolae a promis că își va exercita influența derivată din calitatea sa de președinte al Curții de Apel Constanța asupra magistraților ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în așa fel încât acesta să obțină soluții favorabile. Această promisiune s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluționării unui dosar înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța având ca obiect plângerile formulate de concurenții societății inculpatului Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunțarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de inculpatul Costea Vasile”, spun procurorii DNA.

În declarația de avere întocmită la data de 12 iunie 2013, inculpatul Stanciu Nicolae nu a declarat suma de 14.815 lei, reprezentând contravaloarea obiectelor de mobilier.
În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea confiscării foloaselor necuvenite reprezentate de obiectele de mobilier.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătoare dispusă în cauză.

ABC Val SRL este una dintre firmele care a câștigat multe dintre licitații organizate de Primăria Constanța, pe timpul când primar era Radu Mazăre.

Domnule Vasile Costea, spuneți ceva!

„Ro-Mat Construct SRL și ABC Val SRL sunt două dintre firmele abonate, de foarte mulți ani la bugetele instituțiilor publice din județul Constanța. De multe ori, societățile participă licitațiile publice în asociere, dat fiind că au cam același acționariat. Ro-Mat Construct are ca asociați pe Nicolae Grădinaru și Vasile Costea, un milionar din Top 300 Capital. Ro-Mat Construct a renovat, în 2009, pe bani europeni, 1,4 milioane de euro, sediul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură.

 

În 2013, compania a obținut de la Primăria Mangalia un contract de 3 milioane de euro pentru restaurarea Cetăţii Callatis, monument UNESCO, în urma unei licitaţii dubioase. Procedura de achiziție a fost contestată de unul dintre participanți care a denunțat timpul scurt alocat de Autoritatea Contractantă pentru pregătirea și depunerea ofertelor. Inițial Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a acceptat contestația ca fiind justificată și a suspendat licitația după care a revenit cu o decizie controversată, respingând-o pe motiv că a fost depusă tardiv.

 

ABC Val SRL este patronată de Vasile Costea un afacerist din anturajul lui Radu Mazăre. De-a lungul vremii societatea a beneficiat de numeroase contracte avantajoase de la Primăria condusă de fostul baron PSD.

 

Între altele, ABC Val se regăseşte pe lista constructorilor de locuinţe pentru tineri, „unul dintre proiectele de suflet ale lui Mazăre“, de care s-a folosit electoral la ultimele alegeri și pe care l-a numit „cea mai mare realizare din domeniul urban din Constanţa“. Cartierul are 18 blocuri de locuințe în care locuiesc peste 3.000 de persoane.

 

În Constanța, ABC Val a mai obținut la licitație, proiectul de restaurare a promenadei dintre Vraja Mării, Cazino și Portul Tomis. Investiția de 14.790.098,44 de lei a fost finanțată din fonduri europene și a demarat 2012. Lucrările au presupus reparaţii şi refacerea zidurilor de sprijin, reabilitarea aleii de promenadă – faleza Cazino, a aleilor pietonale din parc, precum şi a scărilor, a zidurilor de sprijin ale taluzurilor şi a rampelor scărilor.

După recepție, o turistă s-a prăbușit în gol, fiind în pericol să-și piardă viața, după ce balustrada reabilitată de ABC Val a cedat și s-a rupt.

 

În portofoliul firmelor Ro-Mat Construct și ABC Val, rămase pe poziții și după plecarea lui Mazăre, printre lucrările finanțate din banii publici executate se numără reabilitarea lacurilor din zona Neptun-Olimp, înlocuirea bordurilor şi lărgirea drumurilor principale din staţiunea Neptun, obținute de la Primăria Mangalia, schimbarea conductelor magistrale de apă, investiție finanțată de RAJA SA Constanța, refacerea breşelor din diguri, contractată de la Administraţia Porturilor Maritime, amenajarea singurei parcări supra-etajate din Constanța, construcţii de cămine studențești pentru Universitatea Maritimă Constanţa dar și un gard din sârmă ghimpată, ridicat la baza antirachetă de la Deveselu.”, scrie ziarul Puterea.ro.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primarul Decebal Făgădău nu și-a îndeplinit cele mai importante obiective în anul 2017

mie ian. 3 , 2018
La începutul anului trecut, primarul Constanței, Decebal Făgădău, ne-a promis că va îndeplini o serie de obiective. Erau 27 la număr. Printre ele: demararea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului, a construcției Sălii Polivalente, achiziția a 100 de autobuze noi, angajarea a 100 de polițiști locali, monitorizarea video a orașului, construcția […]
decebal fagadau, primarul constantei

V-ar putea interesa și: