Vasile Nicoară, director Colegiul Național Mircea cel Bătrân: „De cele mai multe ori, meditațiile nu își au rostul”

Vasile Nicoară, director Colegiul Național Mircea cel Bătrân: „De cele mai mult ori, meditațiile nu își au rostul”
Directorul CNMB, în platoul Dobrogea TV

Vasile Nicoară conduce, de aproape 20 de ani, Colegiul Național Mircea cel Bătrân, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din România. A fost o onoare să-l am invitat în emisiunea Realitatea locală, la Dobrogea TV, în care am vorbit (nu numai) despre performanțele elevilor și istoria bogată a unității de învățământ, recent decorată de președintele Klaus Iohannis.

Pentru că sub îndrumarea dumnealui s-au format unele dintre cele mai de succes personalități ale Constanței, l-am întrebat care sunt ingredientele necesare pentru ca un tânăr deștept să ajungă un adult de succes.

„Zestrea genetică trebuie să existe. Ea trebuie să e întâlnească cu familia dedicată și pricepută în a dirija preocupările copilului, cu modul de organizare a timpului, în așa fel încât să-i creeze deprinderile de învățare, și cu o școală care săi aducă satisfacția pregătirii, concurența cu alți elevi. Nu este suficient să se măsoare numai cu profesorul în evaluare.”, spune dascălul.

După părerea sa, mai este ceva, ceea ce a trăit în școală.

„Am avut la început unul, doi copii care ajungeau pe la internaționale. Când s-au întors, au început să vorbească cu colegii lor. În unele aspecte, chiar i-au învățat pe profesori despre organizarea olimpiadei. La chimie, de exemplu, aveau tot felul de experimente, unele chiar ciudate prin diferite locuri ale lumii. Spuneau experiența trăită acolo, era experiența unora care luau medalii. Deveneau avizați, cunoscători.”, a subliniat acesta.

Întrebat despre importanța situației financiare a familiei copilului, Vasile Nicoară a răspuns:

„Sigur, contează și banii, dar să ne-nțelegem: nu trebuie să fii miliardar ca să conteze pentru un copil care are determinare și capacitate. E necesarul de îndestulare. Dacă trebuie să cumperi o carte mai scumpă să i-o poți cumpăra. Dacă trebuie să meargă la o expoziție sau la o conferință, să poată să meargă. Cei care trăiesc din salariul minim pe economie vor avea restricții pentru a-i îndestula pe copiii lor în această cunoaștere, dar nu trebuie să fii nici supra bogați ca să faci față. Poate chiar supra bogăția chiar demotivează.”

Un subiect important este dacă meditațiile ajută sau nu elevii – în general, nu pe cei de la Colegiul Mircea cel Bătrân. Referitor la acesta, directorul colegiului spune:

„Meditațiile își au rostul uneori. De cele mai multe ori, nu, însă e o modă. Moda aceasta este provocată din mai multe locuri. Una din cauzele acestei mode este timpul foarte puțin pe care îl are familia față de timpul școlar al copilului acasă și de teama că n-o să-l poată ajuta să priceapă tot, să învețe bine, și atunci compensează cu trimiterea la meditații. O altă cauză este cea a școlii, care uneori face mai puțin decât trebuie, pentru că profesorul se complace, este suficient, din varii motive. Tot mai puțin se întâmplă munca patriotică ce era specifică învățământului, și nu mă refer la agricultură, ci la orele de sâmbătă, duminică, gratuite, pe care le făceau profesorii cu pregătirea lotului olimpic sau cu cei care necesitau efort suplimentar de învățare. Generațiile cu experiență, consacrate, sunt încă disponibile, și acesta e poate o explicație a succesului la noi. Avem profesori dedicați care au lucrat și sâmbăta, și duminica, s-au dedicat elevilor și în vacanțe. Vă pot dovedi cu multe exemple de profesori, profesoare, care, din 52 de sâmbete, 30 cel puțin și le-au petrecut în școală, neremunerate.”, a punctat Vasile Nicoară.


Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Vasile Nicoară, director Colegiul Național Mircea cel Bătrân: „De cele mai multe ori, meditațiile nu își au rostul”

  1. Felicitari, Domnule profesor! Va doresc mult succes in continuare si imi permit sa sper ca si profesorii tineri, sa zicem sub 35-40 de ani (lasand la o parte exceptiile pozitive) se vor ridica la nivelul de perfomanta dorit si se vor implica serios in activitatea de predare! Probabil va fi nasol/tragic daca intr-o zi vor aparea roboti care vor avea o performanta mai buna decat unii elevi, studenti sau chiar profesori – sa speram insa ca masinile nu vor progresa atat de mult sau ca omul nu va involua astfel…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bradul UNTOLD, LUNA MAGIC TREE a fost unul dintre cei mai licitați la gala caritabilă organizată de Salvați Copiii România

vin dec. 10 , 2021
Bradul creat de arhitecții și designerii echipei UNTOLD, LUNA MAGIC TREE a fost unul dintre cei mai licitați brazi la gala caritabilă organizată de Salvați Copiii România la Muzeul Național de Artă din București. După o „luptă” asiduuă, creația organizatorilor UNTOLD a fost licitată cu suma de 50.000 de mii […]

V-ar putea interesa și: